Siemens vaatwasser SE64561 blijft continue water nemen en weer afpompen

T Huisklusser

  • #1
Onze vaatwasser (uit 2001!) liet water in de kuip staan. Na wat onderzoek bleken de afvoer en de pomp vrij te zijn.

Daarom de machine open geschroefd en het labyrint bleek zwaar vervuild bij de vlotter. Hierop het labyrint losgekoppeld en schoongespoeld met afwisselend bleek en soda tot het schoon was. Tevens de niveauregelaar losgekoppeld, het diafragma (het ronde ding met de blauwe hefboom) losgekoppeld en het inlaathuis schoongemaakt met azijn. Tevens de afvoerslang schoongemaakt. Daarna alle schoongemaakte onderdelen weer teruggeplaatst.

Acht jaar geleden heb ik precies hetzelfde euvel gehad en zo de klachten opgelost. Het probleem van water in de kuip is ook nu opgelost, maar er is nu ineens een nieuw probleem ontstaan:
Bij het opstarten van een programma neemt de vaatwasser water. Wanneer het labyrint bijna vol is met water dan stroomt ook het inlaathuis vol, vervolgens komt de rode 'drijver' in het inlaathuis omhoog en die zet via de hevel het afpompen van water in gang. Na zo'n 5 seconden zakt de rode drijver weer terug, het afpompen stopt en het water nemen wordt hervat. Maar na weer 5 seconden water nemen komt de rode drijver weer omhoog en wordt het afpompen weer in gang gezet.
Er wordt dus continue een paar seconden water genomen, dan weer water weggepompt, dan weer water genomen etc net zolang tot de totale looptijd van het wasprogramma duurt. Het wasprogramma (draaien van de armen) wordt niet in gang gezet, en aan het eind van de programmalooptijd wordt de kuip uiteindelijk netjes leeggepompt.

Voor de zekerheid heb ik alle bovenstaande onderdelen nogmaals gedemonteerd en teruggezet, maar het probleem blijft zich voordoen.
Ik zie 2 opties:
- het lijkt mij dat de machine niet het seintje krijgt dat ie voldoende water heeft ingenomen en dat er met waterinname gestopt moet worden. Volgens mij wordt dat aangestuurd door de linker microschakelaar op de niveauregelaar, en misschien ben ik iets te hardhandig te werk gegaan bij de demontage (?). Is het dan een goede gok om de hele unit a 45 euro te vervangen?
- bij het losmaken van het labyrint kwam er een forse slok water over de onderliggende ventielen.... kan dat ook de oorzaak zijn van het probleem?
 
  • Klusservice
    Klusidee
    Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
  • Sleutelmeneer

    • #2
    Water doorstroming onvoldoende. De slang die aan de niveauregelaar zit en via de voorkant naar de kuip loopt is dan vaak vervuilt. Het werkt iniedergeval zo dat als alles nieuw en perfect is dat na het vollopen van labyrinth het water via de niveauregelaar door die slang naar de kuip loopt tot het op niveau is (dit duurt wel rond de 30-60 sec afhankelijk van waterdruk e.d) dan gaat de circulatiepomp aan.

    Als het water niet snel genoeg door de slang naar het zeefhuis kan loopt het waterniveau in de niveaukamer op en om lekkages te voorkomen gaat de vlotter dan dus omhoog die normaal maximaal niveau aangeeft. En die vlotter schakelt de afvoerpomp in. Dit probleem al vaak gerepareerd, 95% van de gevallen is bovengenoemde slangetje het probleem. 5% van de gevallen moet ook de niveaukamer zelf vervangen worden. Maar dit is geen dure reparatie en makkelijk.
     

    T Huisklusser

    • #3
    Dankjewel Sleutelmeneer!
    Ik heb de afvoerslang naar de kuip gecheckt, er zat een kleine hoeveelheid smurrie in (<10% van de doorloopdiameter) en dat schoon gemaakt.
    Tevens heb ik de blauwe hendel op de niveaukamer een paar keer bewogen en de machine nog een nachtje open-gebouwd laten staan om eventueel op te drogen van mijn gemorste water.

    Vanochtend opnieuw testprogramma gedraaid, en tot mijn verrassing stopt de machine nu tijdig met water nemen, ook bij een 2e testprogramma.

    ECHTER: weer een nieuw probleem: de armen draaien niet (ze blijven in dezelfde positie staan) maar er loopt wel (weinig) water uit de armen als ik de machine tussentijds open trek.

    Het waterniveau in de kuip lijkt onvoldoende hoog, het staat niet tot boven de zeef. Na het toevoegen van een gieter water in de kuip blijken de armen wel te gaan draaien en wordt het voorspoelprogramma doorlopen. Afpompen gaat goed.

    Na het afpompen na het voorspoelprogramma wordt er nu echter helemaal geen water meer gegeven. Ik hoor iets van een pomp/motor (?) draaien/zuigen? en het geluid lijkt na 2 minuten iets harder te klinken. Op de gok de machine geopend en weer de kuip gevuld met nu 2 gieters water, waarna de armen inderdaad direct weer draaien (na sluiten deur) en het spoelprogramma wordt doorlopen.

    Verder gelezen op het forum dat er 4 oorzaken kunnen zijn van onvoldoende water/waterdruk:
    - onvoldoende watertoevoer uit de kraan/via de toevoerslang (dit zou ik heel verrassend vinden)
    - verstopte slang naar kuip (die kan ik inmiddels uitsluiten want die heb ik schoongemaakt)
    - problemen met de circulatiepomp. Omdat het spoelprogramma goed draait na toevoegen van water denk ik dat ik dit kan uitsluiten toch?
    - het inname-ventiel werkt niet meer goed. Bij het afkoppelen van het labyrint is daar een flinke slok water overheen gemorst. Kan dit de oorzaak zijn?

    Is dat het linker ventiel wat Siemens op hun werktekening het 00166875 regenereerventiel noemt?
    Of is dat het rechter ventiel dat Siemens 00166874 afloopventiel noemt?
    Of zijn er nog andere zaken die ik kan checken.
     

    Sleutelmeneer

    • #4
    Afloopventiel uit mijn hoofd vermoed ik want het regenereer ventiel werkt met het regeneren van de harspot. Maar vind het wel vreemd omdat hij ook niet stopt met afpompen in de afpompfase en dus niet lijkt te zien dat hij leeg is.
     

    T Huisklusser

    • #5
    Ik heb een nieuwe niveauregelaar besteld, en aangezien dat een aantal dagen duurde om de dag een (testrun)/ vaatwasprogramma gedraaid om de opstapelende afwasberg kwijt te raken.

    Het gekke is: elke keer leken de problemen (te weinig water nemen na elke keer afpompen) minder te worden... in het begin moest ik twee gieters water toevoegen om het draaien van de armen in gang te kunnen zetten (ook tussendoor na elke keer afpompen), bij latere testprogramma's 1 gieter en nu hoef ik helemaal geen water meer toe te voegen (?!). Het probleem is dus uiteindelijk vanzelf over gegaan terwijl ik de niveauregelaar nog NIET vervangen heb !

    Wie weet heeft een volgende lezer iets aan mijn gevolgde handelswijze, dus daarom deze 'eind'-rapportage.

    Ik denk dat de problemen waren ontstaan door:
    - morsen van water over een essentieel onderdeel (de ventielen?) en dat dit er na een aantal dagen weer uit is verdampt (?)
    - of dat ik het membraan heb vervormd (?) tijdens het uithalen/terugzetten en dat die langzaam terug is gekomen in zijn oorspronkelijke vorm (?)

    In elk geval: geen enkel probleem meer aanwezig nu. Ik heb de vaatwasser dus weer helemaal ingebouwd en de gloednieuwe niveauregelaar maar in de schuur opgeslagen (terugsturen kan niet denk ik)
    Dank voor al jullie tips !
     

    Login

    Je wachtwoord vergeten?
    Nog niet geregistreerd? Registreer nu