Serieschakelaar licht van boven en beneden

Skampen

  • #1
Hallo,

Ik ben zelf een redelijke leek met elektra, dus ik hoop dat jullie me kunnen helpen. Ik heb zowel beneden als boven een dubbele schakelaar waarmee ik het licht van boven en beneden zou moeten kunnen bedienen.

De schakelaars beneden werken prima, maar boven kan ik alleen het licht boven bedienen, dus beneden lukt niet. Ik dacht eerst dat de schakelaar boven stuk was, maar na vervanging krijg ik hem nog niet aan de praat. Maar dit ligt waarschijnlijk aan mijzelf. Ik hoop dat hier iemand is die mij kan vertellen hoe ik dit aan moet sluiten.

Omdat beneden alles goed werkt ga ik er van uit dat het daar goed is aangesloten. Er komen boven 6 draden uit de doos, 1 bruine en 5 zwarte. Met de spanningzoeker kwam ik er achter dat op de bruine (uiteraard) stroom staat en op 2 zwarte kabels ook. Bij de ene zwarte kabel brand het lampje sterker als bij de andere. Als ik de schakelaar beneden, waarmee ik het licht van boven aan/uit kan doen, indruk. Dan wisselt de stroomsterkte bij die twee kabels om, dan wordt de ander dus sterker en de ene weer minder sterk (stuurstroom ofzo??).

Weet iemand hoe ik deze kabels aan moet sluiten op mijn nieuwgekochte serieschakelaar? Om het geheel wat duidelijker te maken voeg ik nog wat foto's toe.


Foto van de onderkant van de werkende schakeling beneden.


Foto van de bovenkant van de werkende schakeling beneden.


Foto van de probleemplek, wie kan me helpen dit aan te sluiten op de serieschakelaar (zes ingangen) op het volgende plaatje.


Deze dus
 

Lichtpunt

  • #2
Het lijkt mij dat er hier een wissel/wissel-schakelaar van toepassing dient te zijn.
Bruin op L1 en de twee bij behorende zwarten op de wisselcontacten.
Rest over drie zwarte, waarvan er 1 een lampendraad kan zijn.
Deze op het andere L contact en de resterende 2 zwarten op de andere wisselcontacten.
 

Skampen

  • #3
Dankjewel Lichtpunt,

Ik hoop dat ik er morgen tijd voor heb om het te proberen. Ik laat wel even weten of het gelukt is.

Gr. SK
 

Skampen

  • #4
De L1 kan ik vinden en er tegenover zit een L. Ik ben er nu ook achter dat er in principe op geen enkele zwarte kabel spanning zit. Ik mat de kabel terwijl deze aangesloten was op het doosje.
Als ik ze los met de spanningzoeker aanraak zit er op geen enkele stroom

Hoe kom ik er nu achter welke zwarte waar op aangesloten kan worden?? Alles uit proberen is geen doen, dan moet ik in de slechtste situatie 5x4x3x2 =120 pogingen doen.. Zijn hier geen trucjes voor?
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #5
Op 1 zwarte zou spanning moeten staan en als je 1 van de andere wisselschakelaars (degene met 2 zwarte en 1 bruine) omzet moet er op 1 andere zwarte spanning komen.
Vervolgens 1 van de overige 3 uitzoeken die rechtstreeks naar een lamp gaat dmv spanning opzetten zodat lamp gaat branden.
De overige 2 zwarten zijn de wisseldraden die bij de bruine horen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu