Serieschakelaar schema ontrafelen

SophievB

  • #1
Beste allemaal,

Ik heb een dubbele schakelaar van Gamma (K2) om twee lampen mee aan en uit te kunnen zetten vanaf één punt. Er is dus geen ander schakelpunt. Nu geeft gamma aan dat je de bruine draad rechts onderin steekt en de twee zwarte respectievelijk rechts bovenin en in het midden bovenin (zoals op foto). Hier werkt alleen slechts één lamp (namelijk die aan het punt rechtsbovenin verbonden zit.

Nu heb ik het idee dat het schema met pijltjes (wat je hier op de foto net kunt zien) aangeeft dat je om een tweede lamp aan te sluiten ook een tweede bruine draad zou moeten hebben (die is er niet) of een extra draadje zou moeten toevoegen die van midden onder naar links boven loopt. Ik wil echter geen kortsluiting veroorzaken, dus ik vraag me af of jullie dit schema wellicht kennen en zo ja, of iemand advies heeft hoe de twee lampen aan te sluiten? Ze werken allebei en de schakelaar is nieuw.

Dank alvast!
Groet,
Sophie



Schakelaar schema.jpeg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Dit is geen serieschakelaar, maar een wissel/wisselschakelaar. Die kun je wel gebruiken voor wat jij wilt, door met een stukje bruine draad een verbinding te maken van rechts onder naar links boven.

Ik vermoed dat als je het zo aansluit dat de wippen ongelijk staan (dus de ene lamp zal branden met de wip omhoog, de andere met de wip omlaag). Dan moet je de zwarte draad van rechts boven verplaatsen naar midden onder, of de zwarte draad van midden boven naar links onder.
 

SophievB

  • #3
Dankjewel! Dit ga ik proberen
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu