Wel of niet: serieschakelaar als dubbelpolige schakelaar

JanDoedel

 • #1
Ik heb al een paar jaar schakelmateriaal van één merk in de woonkamer. Van dat merk is geen dubbelpolige schakelaar te krijgen. Ik had destijds al een afdekraam (en dozen) voor twee functies geplaatst: de één is een aangesloten jaloezieschakelaar en de ander een onaangesloten wisselschakelaar. Met laatstgenoemde wilde ik t.z.t. de tuin kunnen in- en uitschakelen.

Nu ben ik met de tuin bezig en heb ik al e.e.a. aangelegd (stopcontacten en verlichting). Ik moet helaas aansluiten op de groep van de woonkamer waar ook de koelkast en vriezer op staan.

Nu kom ik bij mijn vraag. Ik wil dubbelpolig kunnen schakelen om de tuin geheel af te sluiten en doe dat liefst vanuit de woonkamer. Nu is er van het merk wel een serieschakelaar te krijgen. Het zal officieel niet netjes zijn, maar kan het kwaad als ik de serieschakelaar gebruik om de fase en nul te onderbreken?
 

@rie

Specialist Elektra
 • #2
Niet mogelijk. De beide contacten in een serie schakelaar hebben een gezamenlijke P aansluiting, deze is intern doorverbonden.
 

JanDoedel

 • #3
Dank voor uw snelle reactie. Daar had ik niet bij stilgestaan.

Als ik ervoor kies de inbouw te vervangen door een ander merk, is het dan verstandig nog een zekering (16A B-kar automaat) te plaatsen tussen binnen en buiten?
 
Laatst bewerkt:

The headhunter

Specialist Elektra
 • #4
Vreemd dat een merk geen dubbelpolige schakelaars heeft, dat is toch best een standaard schakelaar.
 

XanderH

Specialist Elektra
 • #5
Een B16 automaat plaatsen ergens in de groep welke ook al achter een B16 automaat is aangesloten heeft verder geen enkel nut. Bovendien is naar mijn idee de kans op aardfouten in de tuin een stuk groter dan de kans op kortsluiting of overbelasting, daartegen beveilig je al helemaal niet met een installatieautomaat.

Je maakt je zo te zien zorgen dat je koelkast of vriezer uitschakelt bij problemen in de tuin? De enige echt goede oplossing daarvoor is toch een kabel rechtstreeks naar de groepenkast leggen en de tuin aansluiten op een eigen aardlekautomaat. Dubbelpolig afschakelen kan ook maar dat helpt natuurlijk alleen als je de installatie ook daadwerkelijk afschakelt.
 

JanDoedel

 • #6
Een B16 automaat plaatsen ergens in de groep welke ook al achter een B16 automaat is aangesloten heeft verder geen enkel nut.
Maar goed dat ik advies vraag aan meerdere personen. Ik kreeg door dat het mogelijk was om een zekering te plaatsen die "eruit zou vliegen" als er in de tuin kortsluiting zou ontstaan. Kan het zijn dat de raadgever een andere soort zekering bedoelde dan zo'n automaat?

Ik begrijp van u dat dit niet beschermd tegen aardfouten. Dit is alleen mogelijk met aardlekbeveiliging in de meterkast?

Je maakt je zo te zien zorgen dat je koelkast of vriezer uitschakelt bij problemen in de tuin? De enige echt goede oplossing daarvoor is toch een kabel rechtstreeks naar de groepenkast leggen en de tuin aansluiten op een eigen aardlekautomaat.
Klopt. Alles is mogelijk, maar laten we zeggen dat de route die de kabel moet afleggen uitdagend is. Vandaar dat ik alternatieven bekijk (waar ik weinig verstand van heb).

Dubbelpolig afschakelen kan ook maar dat helpt natuurlijk alleen als je de installatie ook daadwerkelijk afschakelt.
Juist. Mijn doel daarvan is dat ik de spanning van de tuin zou halen als we langer dan een dag van huis zijn. Als het ware schade beperken i.p.v. voorkomen.
 

XanderH

Specialist Elektra
 • #7
Als je een zekering achter een zekering plaatst en wilt dat alleen de laatste in de keten eruit gaat bij kortsluiting, moeten de zekeringen selectief zijn ten opzichte van elkaar. Automaten selectief krijgen is erg lastig, maar aangenomen dat je in de groepenkast B16 hebt zitten moet je dan eerder aan B6 denken voor de tuin. Eigenlijk moet er ook nog een stap in de karakteristiek zitten (B6 achter C16).

Maar dat helpt dus bij kortsluiting of overbelasting. Wanneer er zich in de tuin een aardfout op zou doen gaat de aardlekschakelaar in de groepenkast er alsnog gewoon uit (ik neem tenminste aan dat er een 30mA aardlekschakelaar voor deze groep is geïnstalleerd). Aardlekschakelaars zijn alleen selectief te krijgen als je de aardlekschakelaar in de groepenkast zou vervangen voor een 300mA selectieve aardlekschakelaar, daar achter kun je dan 30mA aardlekschakelaars plaatsen. Maar dat is in dit geval helemaal niet toegestaan omdat er ook nog andere dingen op zijn aangesloten welke met 30mA beveiligd horen te zijn.

Wil je dit echt bedrijfszeker maken dan kom je bij de aparte groep / aardlekschakelaar uit. Bij woningen zonder kruipruimte kan dat inderdaad wel eens een uitdaging worden. :wink: Er ligt niet toevallig al een kabel van de groepenkast naar een schuur ofzo?
 

JanDoedel

 • #8
Vreemd dat een merk geen dubbelpolige schakelaars heeft, dat is toch best een standaard schakelaar.
Q-link s2 serie. Maak me gek. ;-)

Wil je dit echt bedrijfszeker maken dan kom je bij de aparte groep / aardlekschakelaar uit.
Ja, dat is het doel. Ik vrees dat ik daar niet onderuit kom als ik het degelijk opgelost wil hebben. Daar moet ik professionele hulp voor inschakelen.

Er ligt niet toevallig al een kabel van de groepenkast naar een schuur ofzo?
Helaas. Het gaat om een woning met ernaast een garage en erachter een tuin. Vrij standaard. Kruipruimte loopt niet door dus moet even kijken hoe ik dat het beste kan oplossen. Op betreffende groep staat zowel koelkast en vriezer van de keuken, de hele woonkamer en de garage. En de vorige bewoner had er ook de tuin op aangesloten. Die had het zo gemaakt dat de spanning op de tuin niet eens apart kon worden afgeschakeld. Volgens mij zit er volgens normen al te veel op dezelfde groep/kring, ondanks dat er, op af en toe gereedschap na, niets spannends qua vermogen op is aangesloten.


Bedankt voor de snelle en uitgebreide uitleg.
 

XanderH

Specialist Elektra
 • #9
Dat Q-link schakelmateriaal ziet er wel redelijk standaard uit qua vormgeving en kleur. Is de wip 55x55mm? Dan kun je het Q-link afdekraam misschien combineren met een schakelaar van een ander fabrikaat (bijvoorbeeld Gira Standard 55 of Jung AS500).
 

JanDoedel

 • #10
De wip is 55x55mm maar het heeft daarnaast een bolling en diepte die past bij het afdekraam van de serie. Ik wil niet dat hij klemt of uitsteekt bijvoorbeeld. Dat is een kwestie van testen.

Als ik een nieuwe groep laat installeren, dan hoeft er ook niet per se een dubbelpolige schakelaar te komen. Op die plek althans. Want het is mogelijk handig om de tuin buiten de meterkast om geheel van de spanning te kunnen halen. Bij vakantie bijvoorbeeld.
 

XanderH

Specialist Elektra
 • #11
Als je een bolle wip zoekt dan past Busch-Jaeger Balance Of Berker S1 misschien beter. Tja helemaal perfect zal het niet worden en het blijft inderdaad een kwestie van testen.

Maar als een aparte kabel leggen toch tot de mogelijkheden behoort, hoef je over het schakelmateriaal natuurlijk niet meer na te denken. :wink:
 

JanDoedel

 • #12
Nogmaals dank voor het meedenken. :prima:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu