Serieschakelaar / 4 aansluitpunten?

E10ne

  • #1
Hallo,
Misschien wat vage titel maar ik probeer een nieuwe schakelaar aan te sluiten op een aansluitpunt. Dit was/is een dubbele schakelaar voor de gang en buitenlamp. De aansluiting was voorheen bruin (l) en dan een zwarte en een zwart met witte draad (eerste foto) Als ik het goed heb is die zwart met wit normaal een schakeldraad maar die snap ik eigenlijk niet goed want je bedient met elke schakelaar een andere lamp. Ik had de oude ooit vervangen voor een touch schakelaar wat werkte totdat ik de buitenlamp verving voor een met een dag/nacht sensor en deze schakelaar kennelijk niet kon communiceren met de sensor in de lamp (bleef altijd uit)
Nu had ik een mooie glazen schakelaar met wel zoals voorheen twee beweegbare schakelaars via het internet besteld maar deze blijkt dan weer twee keer "L" (onderste foto) te willen hebben, voor elke schakelaar apart dus. Volgens mij zou ik gewoon een serieschakelaar moeten hebben echter is het materiaal wat ik wil niet te krijgen in deze eenvoudige versie.
Zou ik met een lasklem bruin(L) kunnen splitsen om zo 2 keer bruin te krijgen en elke schakelaar apart te voorzien? OF is dit niet mogelijk omdat het "serie" moet zijn of heeft de zwart met witte draad daar nog wat mee te maken?

schakelaar1.jpg
schakelaar2.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Ja, bruin met een lasklem splitsen naar La en Lc kan prima.
 
  • Like
Waarderingen: E10ne

E10ne

  • #3
Ok, niet zo dat ik een lamp(deel) continue onder stroom zet?
Dan ga ik maar een lasklem halen, bedankt!
 

E10ne

  • #4
Het was/is gelukt maar in zoverre dat de lamp nu niet meer uit gaat terwijl het licht is(?) Komt dit door het doorlussen/splitsen en er nu een extra draad is?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Hoe bedoel je dat de lamp niet uitgaat als het licht is? Krijg je hem met de nieuw aangesloten schakelaar niet uitgeschakeld?
 
  • Like
Waarderingen: E10ne

E10ne

  • #6
Hij ging al overdag aan met het aansluiten terwijl het een lamp met dag/nacht sensor is. Later viel ide vanzelf uit om weer aan te gaan toen het donker was maar dat was het al even (dus te laat) In de ochtend brande de lapm nog steeds terwijl het licht was en nadat ik m uit/aan had gedaan ging die niet meer aan , ook niet in het donker. Misschien zitten de draden verkeerd om buiten en zal ik die eens omdraaien. Het vreemde is dat er buiten een blauwe, zwarte en aarde draad (groen/geel) naar buiten komt. Zou het nog kunnen liggen aan die zwart/witte draad die misschien nog langs het toilet licht komt/geschakeld zit? Het vreemde is dat het op de oude serieschakelaar gewoon werkt.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #7
Het klinkt eerder alsof de sensor defect is.

Aan het aansluiten van de schakelaar kun je verder weinig verkeerd doen.
 
  • Like
Waarderingen: E10ne

E10ne

  • #8
Die was ook kapot bleek nu. Een nieuwe er op en die doet het wel meteen alleen met de oude serieschakelaar. Het viel mij op dat met de doorgeluste er ergens iets fout ging want toen ging de lamp branden terwijl het licht was. Teveel stroom die er continue op staat en de boel op hol laat slaan?
Ik hoop nu een goede schakelaar binnen te krijgen met wel 3 aansluitpunten om te voorkomen dat er weer wat verkeerd gaat.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu