Serieschakelaar bruine en zwarte schakeldraden

B.kuhry

  • #1
Ik heb een 2x 1-polige serieschakelaar gekocht om een dito schakelaar van 15 jaar oud te vervangen. Ik heb de twee zwarte schakeldraden links en rechts onderaan aangesloten, zoals in de gebruiksaanwijzing is aangegeven (en zoals het ook in de oude schakelaar zat). Ik heb twee bruine draden, waarvan 1 doorschakelt naar het aangrenzende stopcontact. Deze heb ik beide in de dubbele aansluiting linksboven aangebracht. De gebruiksaanwijzing vermeldt slechts 1 bruine draad, maar zo zat het ook in de oude situatie. Het stopcontact werkt nu. De linkerschakelaar is momenteel niet actief (lamp niet aangesloten, er zit op die plaats een plafondplaatje). Het vreemde is nu dat ik niet alleen de rechter schakelaar moet aanzetten maar ook de linker om mijn lamp in te schakelen. Hoe is dat mogelijk en hoe los ik dat op? Bij voorbaat dank voor de te nemen moeite!
 

Fiesiekus

  • #2
Je hebt de bruinen verwisseld met het contact waar een zwarte aan moet komen. Dus de 2 bruinen met een (1!) zwarte omwisselen.



Zo moet ie. Als je bruin en 1 zwarte hebt verwisseld, staan de schakelaars in serie (vandaar de naamgeving) en dat betekent dat ze beide gesloten moeten zijn om de lamp te laten branden.
 

B.kuhry

  • #3
Zou het antwoord kunnen zijn, maar.... beide zwarte zitten nu aan de onderkant van de schakelaar en sluiten ieder aan op één van de twee vertikale wiptoetsen, zoals het installatieschema ook laat zien.
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #4
Plaats eens een foto van de achterkant van de schakelaar.
 

Ronald42

  • #5
De bruine (of 2) moet op het gemerkte contact. 1 van de 3 is altijd herkenbaar of door een andere kleur of door de aanduiding L of P hier op word de bruine dus aangesloten.
 

B.kuhry

  • #6
OK, dit is verhelderend. De ingang linksonder wordt gekenmerkt door een bruine pal. De ingangen links boven en rechtsonder hebben een witte pal. De ingang rechtsboven is niet in gebruik. Het eerste commentaar klopt dus ook. Maar dan is het bijgeleverde installatieschema (Merk niet interessant. Mod) uiterst misleidend. In ieder geval bedankt!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu