Septictank na 4 maanden vol

Flodder

 • #1
Mijn tank (betonnenbak met 4 componenten is nu na 4 maanden weer vol gevolg dat de wc weer niet doorspoeld het huis heeft inderdaad 2 jaar leeggestaan dus zal ik hem weer leeglaten zuigen en er een kip in gooien hopen dat het erna beter gaat.
er zitten 4 betonnen platen op de tank hierop ligt zeil en daarna gaat er zo'n 40 cm grond op is dit goed. of moet er soms lucht bij kunnen?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #2
  Moeilijk te zeggen waarom u zo snel de tank moet laten legen.
  Meestal ligt het aan een of meer factoren zoals het gebruik van zeep of andere stoffen.
  Bacteriën zijn aan het werk om de verschillende stoffen om te zetten, ik denk dat een dode kip alleen maar meer werk oplevert voor de bacteriën.

  Op deze site staat meer info over iba's, als het een tank is met meerdere compartimenten heet zoiets een iba, er zijn verschillende klasse's in de uitvoering hiervan.
   

  The headhunter

  Specialist Elektra
  • #3
  Een dode kip is een super kweek voedsel voor de bacteriën in zo'n tank, zo start de ontbinding sneller.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #4
  Dode kip had ik vroeger ook in mijn septictank, werkte 100 %.

  Ik heb altijd gedacht dat het bij een iba ook zo zou gaan tot ik dit voorstelde toen er bij m'n buurvrouw een iba geplaatst werd, ik kreeg bijna slaande ruzie met de lui die de iba plaatsen.
  Nu durf ik mijn hand er niet meer voor in het vuur te steken.
   

  JGK

  • #5
  Vele jaren geleden hebben wij een en de zelfde problemen met een septictank gehad.
  De oplossing was, zoals al door jou zelf aangedragen, leeg zuigen (zoveel mogelijk bacterie groei verstorende producten verwijderen) en een dode kip in put gooien. Daarna komt echter de zorg voor het handhaven van de bacteriën. Dus op de reinigingsmiddelen goed lezen of deze geschikt zijn voor septictanks (zeker geen chloor).Denk hierbij ook aan de WC-blokken welke tegenwoordig alom gebruikt worden. Wanneer ook de gootsteen op de septictank uitkomt dan zal ook hier degelijk reking gehouden moeten worden met welke schoonmaak producten er gewerkt word.
   

  Sewerboy

  • #6
  Kan het ook nog zo zijn dat de leiding vanaf de tank naar de sloot kapot of verstopt is?
   

  Krunnie

  Specialist Elektra
  • #7
  Vier maanden is heel kort voor het stabiliseren van een septic tank, met name een tank zonder beluchting waar alleen anaërobe bacteriën in leven. Die werken en groeien van nature langzaam. Bij een anërobe tank moet je denken in termen van een jaar of langer voor de bacteriecultuur een evenwicht heeft bereikt. Een tank die twee jaar stil heeft gestaan zonder verversing kan bovendien een bacteriekweek hebben ontwikkeld die de regulier benodigde bacteriekweek remt. In dat geval moet je de tank tot de bodem leegscheppen.

  Heb je een tank met beluchting (IBA klasse 2 en 3) of is het een normale septic tank? Soweiso komt een 4 compartimenten tank mij een beetje vreemd voor, meestal zijn het er drie, maar misschien worden twee compartimenten voor één functie gebruikt.

  Je zegt dat de tank vol staat. Is dit met slib/bezinksel, of met voornamelijk water? In dat laatste geval heb je mogelijk een probleem ergens met je overstort en is het beter alleen het overtollige water af te laten vloeien zodat de bacteriecultuur niet al te erg verstoord wordt.

  Een dooie kip helpt in het algemeen wel om de boel op gang te brengen, maar het is er niet mee mogelijk om van een "foute" bacteriecultuur naar een "goede" over te switchen.
   

  Flodder

  • #8
  De betonnen bak is 30 jaar oud met 4 componenten van ongeveer 80 bij 40 cm breed de leiding naar de sloot en naar het huis zijn niet verstopt het is gewoon dat het eerste component vol zit en daarom door de dikke drap niet meer goed wegspoeld.
  ik heb hem 4 maanden geleden ook al leeglaten zuigen toen had ik het zelfde probleem .
  het water in de laatste compartiment loopt goed weg naar de sloot dus deze zit niet verstopt dit dacht ik eerst ook.
  ik weet alleen niet of ik de hele bak luchtdicht af moet sluiten . dus overal 40 cm grond erop of dat ik er lucht bij moet laten komen
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.
  Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
  8
  3
  6

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu