Schuurdeur 15cm verplaatsen

Maartenvdv

  • #1
Beste klussers,

Ik wil een muur tussen schuur en huis isoleren. Daarmee verlies ik 10cm ruimte in de schuur. De Schuurdeur zit strak langs de muur, die moet ik dus verplaatsen anders houd ik een deurgat over van slechts 50cm.

De muur is halfsteens (10cm). Het is een uitbouwkeuken zonder bovenverdieping. De dakconstructie zijn houten balken die pp de muur rusten.

Boven de schuurdeur zit geen latei. Het deurkozijn lijkt ook deel te zijn van de draagconstructie, er rusten namelijk 2 dakbalken op de bovenlat van de deur. Deurpost is een balk van 9x5cm (geen echt deurkozijn).

Mijn idee is:
1. de balk boven de deur tijdelijk te stutten met 2 draagbalken.
2. Vervolgens 15cm rechts van de deur de muur slijpen en weghalen.
3. dan rechterdeurpost tegen de nieuwe muurkant monteren.
4. De linker deurpost demonteren
5. Een nieuw muurtje plaatsen aan de linkerkant waar 15cm muur bij moet. De rst van de muur is geplijsterd. Achter dit nieuwe muurtje komt 7cm PIR plaat.
6. De linkerdeurpost tegen dit muurtje plaatsen
7. De bovenbalk opschuiven.

Ik heb een paar uitdagingen:
a. Hoe kan ik het nieuwe muurtje van 15cm beste opbouwen? Metselen lijkt me vrij zinloos, zelfs als ik met borgpennen o.i.d in de staande muur vast zet. Iemand tips welke opbouw snel en stevig is, waar ik ook tegenaan kan plijsteren?
b. hoe kan ik in stap 7 die bovenbalk doorschuiven? Kan ik die gewoon losmaken van de dakbalken met een multitool en dan doorduwen?

Als iemand denkt dat dit hele stappenplan niets wordt hoor ik het ook graag. Maar liefste doe ik het zelf, dus tips welkom!
 

Maartenvdv

  • #2
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Je wilt dus ruimte maken tussen het kleine raampje en de deur? Staat daar dan nog een wand tussen?
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #4
Komt links en rechts overeen met de foto?

Je deurkozijn is 1 geheel
je sloopt eerst het hele kozijn er uit
en zet het dan terug op de nieuwe plek.

rechts inzagen.
Links de stenen vertand weghakken met een gekamde beitel
kozijnankers doorslijpen

kozijn opschuiven

rechts vastboren met kozijnpluggen
links nieuwe kozijnankers indraaien.
en metselwerk herstellen.

buitenstuc aanhelen en opnieuw in de verf zetten
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
En plaats een (stalen) latei of zwaar hoekijzer als raveling boven de deur. Een kozijn is niet bedoeld als constructief element
 

Maartenvdv

  • #6
Dank voor de reacties. Er moet inderdaad ruimte tussen de deur en het raam. Op dat raakvlak staat ook een muurtje van 16cm dik.

Als ik het kozijn eruit haal (terwijl twee dakbalken daar op leunen), kan het dak dan even zonder die steun? Op het dak daar staat wel een reeks zonnepanelen verzwaard met grind.

Als ik een latei plaats, dan wordt de deur effectief lager, omdat nu de balken op de houten deurbalk leunen. Hoe dik koet zo'n latei zijn? Kan ik dan de dakbalken daar nog van onderaf in schroeven? Er zit dus geen steen boven de deur, enkel direct de dakbalken en isolatiemateriaal. De muur links en rechts van de deur zijn dus niet met steen verbonden.

Omdat ik de deur slechts 20cm opschuif zie ik niet hoe ik met metselen een sterke muur kan maken. Mijn idee nu is om die 20cm met EPS of PIR platen te vullen, daar eventueel nog harde plaat van 200mmx2000mm tegenaan te zetten, en daar overheen plijsteren. Het os namelijk precies op het hoekstuk van de andere muur die geisoleerd wordt met PIR platen, dus het kleine muurtje heeft stevigheid van achteren.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #7
Dak onderstempelen.
Latei, bijvoorbeeld een hoeklijn kan je wegwerken achter de boeiboord.
Als je nu toch aan het breken gaat, zou je dan niet meteen er een deur inzetten met wat meer breedte dan de huidige 60 cm? Past een fiets ed ook wat beter.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #8
De dakbalken moet je ondersteunen dat schreef je zelf al in je openingspost.

Die balk rust nu ook op het kozijn dus dat heeft bewezen dat die hiervoor geschikt is.
er zal ongeveer 1 vierkante meter dak op staan dat stelt niets voor.

Als je dat niet meer wilt zou ik een raveling maken in plaats van een latei.

Als je het metselwerk verstand in het oude verwerkt zoals beschreven krijg je een doorgaande muur niet een los stukje van 20 cm
 

Maartenvdv

  • #9
Dank voor deze nuttige tips.

Ik heb gezocht naar bredere deur, maar nog flinke uitdaging omdat het kozijn max 205cm kan zijn, en met extra latei ongeveer max 200cm. Ons huis heeft geen achterom dus de fietsen staan niet in de schuur.

Ik heb toch het idee dat opmetselen van 20cm muurtje erg rommelig wordt. Ook omdat er naast het toiletraam niet verstand doorgemetseld kan worden. Daarnaast, als ik dat muurtje metsel mis ik ruimte om de kopse kant van mijn schuurmuur te isoleren, en creer ik een koude brug naar de gehele muur.

Mijn plan is de PIR platen die ik gebruik voor isolatie binnenkant muur ook te gebruiken om die 20cm te isoleren aan de buitenmuur. Daar een harde duurzame plaat, gaas, o.i.d. waar tegenaan gestuct kan worden.

Het kozijn wil ik dan met een paar hoekijzers extra vastzetten op de grond en bovenin. En natuurlijk in de PIR platen schroeven. Rechts met kozijnpluggen in de muur.

Zou ik nog iets extra kunnen doen om de sterkte van de constructie te vergroten?
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #10
Als je een andere deur wilt neem dan een deurplaat van 40mm multiplex.
Deze kan je op iedere maat (laten) zagen.

Metselen is een vak.
Je kan dit soort herstel werkzaamheden vrijwel onzichtbaar uitvoeren als het schoon werk is.

Hier zit volgens mij een stuclaag en verf als je het goed doet ziet niemand meer dat het niet altijd zo geweest is.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu