Schuur verbouwing

GDB

  • #1
Hallo.

Wij willen onze schuur opknappen. Bijgevoegd een foto zoals gewenst. De schuur willen we splitsen met één deel open en één deel gesloten.

Op sommige plekken zijn natte stenen en aantasting te zien. Daar kan ik voor de rest niks mee doen. De schuur heeft een beton vloer en daarop hebben de vorige bewoners osb gelegd. Schuur heeft ook een zadedak +\- 50m2 die is afgewerkt met (vanaf buitengezien) betonnen dakpan met daaronder bouwfolie.

Vragen:

1. Welk soort voorzetwanden/ tussenwanden is het best geschikt voor ons doel? Ik dacht aan hardhouten balken met waterafstotend gipsplaten. Dit omdat het open stuk van ons doel natuurlijk “buiten” is. Of nieuwe wanden optrekken met kalkzandsteen? Zie bijgevoegd foto van natte plekken. Ik wil geen schimmel doortrekken op de nieuwe wanden.

2. Zou ik tussen de sporen van het dak waterafstotende gipsplaten kunnen vastzetten tegen de panlatten en dus tegen de bouwfolie? De ruimte tussen de sporen is 40cm.

3. De osb vloer wil ik eruit halen. De vloer loopt wat scheef. Is het een idee om verstelbare terrastegels te gebruiken zodat de vloer waterpas is?

4. Nog tips voor isolatie? We zien dit echt puur als schuur/buitenverblijf dus we verblijven er niet.

Alvast bedankt en ik hoor graag feedback.

IMG_9409.jpeg IMG_9412.jpeg IMG_8797.jpeg IMG_8798.jpeg
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Gipsplaten zijn niet geschikt hier. Gebruik watervast multiplex of cementgebonden platen. Isolatie in de wanden heeft geen toegevoegde waarde. In het dak wel tegen condensvorming.

De OSB inderdaad van de vloer halen. Eerst maar kijken wat je eronder aantreft. Mogelijk is het aanbrengen van een (gevlinderde) zandcementvloer een handige optie.

Zorg voor goede ventilatie in de schuur. Maaiveld van de schuur af laten wateren. En de huidige buitenkant nalopen dat deze voldoende waterdicht is en dat er geen hout langdurig nat blijft.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #3
Waterafstotend gipsplaten bestaan in principe niet; in de buitenlucht kun je beter geen gips gebruiken, want ook de groene variant valt uit elkaar bij teveel blootstelling aan vocht; het duurt allicht iets langer. Je kunt beter de traditionele manier van tuinhuisjes volgen met potdeksel/rabat.

Overigens lijkt het dakhout redelijk zwak (grote overspanning met dunne balken), dus daar zou ik sowieso geen extra gewicht van gisplaten aan hangen.

De vochtige plekken moet je ook niet negeren: het heeft een reden dat het daar zo nat is. Dat kan grond/bestrating zijn die buiten te hoog ligt, de afwatering, het dak - of natuurlijk een combinatie.

Isoleren heeft in principe weinig zin als je er niet verblijft, en er niet verwarmt of koelt. Eventueel kun je op het dak een paar centimeter leggen om condens aan de binnenkant te voorkomen.
 

GDB

  • #4
Wat beneden te zien is met golfplaten is voor de “vliering”. Bijgevoegd foto is van de ruimte erboven met het puntdak.

Buiten bij de vochtige plekken hebben grote aarde bakken gestaan voor groenvoorzieningen. Kan het zijn dat daardoor de vochtige plekken te zien zijn?

Hemelwater van het dak word ook zo de tuin ingeloost zoals te zien op de foto. Andere bewoners hebben hebben de tuin opnieuw betegeld maar niet op de plekken van dat aarde.

En super bedankt voor de tips. Zijn kalkzandsteen blokken eventueel een optie? En dat afwerken met een stuclaag of ga ik de vloer dan erg verzwaren en eventueel nog meer verzakking?

IMG_9432.jpeg IMG_9433.jpeg IMG_9434.jpeg
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #5
De hemelwater afvoer zit te dicht bij de muren.
Verder afvoeren of zinkputten maken.

Pas een beetje op met dragende delen veranderen. Het staat nu, maar het ziet eruit alsof er niet veel marge is. Ook een zijwand die niks lijkt te doen kan invloed hebben op het geheel.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Als de vloer nu al verzakt is, zou ik er geen extra gewicht op aanbrengen. Een houten wand is veel sneller en goedkoper. Ook makkelijker om allerlei prullaria aan op te hangen :mrgreen:
 

Hharbers

  • #7
Dit zal natte hoek blijven zo
Natte grond ligt tegen wand die dus nooit kan drogen. Hout gaat dus rotten en steen zuigt zich vol en gaat schimmelen
HWA zorgt al helemaal dat zand nat is en blijft

Bloembak inkorten zodat deze bij 30cm voor schuurwand stopt.
Bestrating op afschot leggen zodat het afwatert weg van de wand ( en weg van tuinmuur met buren)



1689228902466.png
 

GDB

  • #8
Dank allen. Ik ga het simpel houden en de overkapping gewoon dicht houden. Wellicht met grote glaspartijen zodat het voelt dat het open is. Kan ik gewoon met gips aan de gang binnen :)

HWA ga ik dan ook onder handen nemen. Denk voor nu 2 regentonnen plaatsen en kijken of de stenen zullen drogen. Valt inderdaad op dat het alleen bij die afvoerpijpen loopt.
 

GDB

  • #9
Laatste vraag voor het dak. Ik heb nu dus een onderdak van folie. Die is op een paar plekken gescheurd maar 90% is nog goed. Is het een idee om xps platen 20mm tussen de schoren te plaatsen tegen de folie, dan een ruimte overhouden van 40mm en dan gipsplaten aanbrengen op de sporen zodat het netjes afgewerkt is? Nogmaals qua isolatie doe ik het niet, puur waterdicht en mooie afwerking.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #10
Als je niet gaat verwarmen: geen gips gebruiken.
Als je wel gaat verwarmen: serieus isoleren
 
  • Like
Waarderingen: IJkenhout

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #11
Beter de dakfolie herstellen. Al is er bij goed gelegde dakpannen geen enkel risico.
 

GDB

  • #12
Reden tot zorg omdat het waarschijnlijk geen damopen folie is?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #13
Ik snap je niet. In het dak is er geen reden tot zorg wat mij betreft.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu