Schuur met zonnepanelen

Roschambo

  • #1
Beste allen, Ik heb een schuur gebouwd.

Ik was van plan om er 3 kabels naar toe te trekken 2 maal 3x4mm2 en 1 maal 5x4mm2 Ivm afstand.
De 5x4mm2 wil ik in de schuur met een 3 fase pv verdeler verdelen. Deze verdeler heeft dan 2 aardlekautomaten 1 naar de zonnepanelen 16A B-kar en 1 naar de 3 fase stopcontacten 16A C-Kar en een 3 fase hoofdschakelaar om de stroom vanaf het huis af te kunnen sluiten.
In het huis zit een 3fase aardlekautomaat 16A C-Kar.


Daarnaast wil ik voor de veiligheid ook de 2 overige kabels met individuele hoofdschakelaars uit kunnen zetten. Zodat ik vanuit de schuur de gehele schuur installatie spanningsvrij kan maken.
In het huis zijn beide kabels dan afgezekerd met 1fase aardlekautomaten 16A C-kar

Mag dit alles in dezelfde kast? Dus 2 1 fase hoofdschakelaars 1 3 fase hoofdschakelaar en 2 3 fase aardlekautomaten. Omdat de 1 fase en 3 fase leidingen dan dus weer samen komen in de "pv verdeler kast"

En kunnen 2 aardlekautomaten C16 30ma dan achter elkaar zitten? Of moet de eerste dan 300 ma zijn?
 
Laatst bewerkt:

ABCDE

  • #2
Overbodige verdeler. Voor de prijs van een 3F aardlekautomaat, kast en hoofdschakelaar kun je heel wat meters 5*2,5 kopen.

Aardlekbeveiling achter elkaar is nutteloos tenzij de eerste S-type is en 3* hogere verschilstroom.

Hoe ver staat de schuur?

En nee, je plan gaat ook niet in 3 kast, want daar zou je dan 3 voedingsbronnen hebben. Dat wordt dan weer iets prijzigs met hulpcontacten en weet ik veel wat.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Roschambo

  • #3
De kabel afstand is ongeveer 30 meter. Het is goedkoper om een verdeelkast op te hangen dan die kabel te kopen omdat ik de schuur alsnog spanningsvrij wil kunnen maken vanuit de schuur. PV verdelers zijn vrij normale dingen volgens mij alleen is deze dan 3 fase.
pv verdeler.png


edit: Het is zo zonde om de stroom van de zonnepanelen eerst naar de groepenkast te laten lopen om het dan weer terug te halen door een 2e kabel om het daar dan alsnog te gebruiken...
 

ABCDE

  • #4
Oh, ik wist niet dat je in die schuur woonde...

Dan nog is 30 meter kabel goedkoper.

In de schuur kun je dan gewoon een rijtje werkschakelaars ophangen.

Extra automaten stapelen is ook extra verlies trouwens.

Kijk, op fora zijn extra verdelers erg gewild, io vermoed vanwege een of ander psychologisch effect. Maar 99% van die voorgestelde verdelers, inclusief deze, voegt niks toe en kan vervangen worden door een deel van de besparing aan kabel uit te geven en alle beveiligingen in de hoofdverdeler te plaatsen.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker en Freakie

Roschambo

  • #5
Prima als een extra kabel de beste oplossing is doe ik dat, ik heb de mantelbuis toch liggen en dat zou wel moeten passen.

Jammer dat het niet is toegestaan om een kabel direct na de hoofdschakelaar naar de schuur te trekken, dan had het hele gedoe met meerdere kabels niet gehoeven. Dan had een simpel groepenkastje voldoende geweest. Als ik met een graafmachine door de mantelbuis met 2 krachtgroepen en 2 gewone groepen ga trek ik toch wel de hoofdzekering er uit.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #6
Zeer waarschijnlijk zal je in dat laatste geval de aardlekschakeraar(s) activeren.
Of bedoel je dat je letterlijk de hoofdzekering met kast en al uit de muur trekt. ;-)

De vergelijking met een PV verdeler is wel een leuke,
bij een PV verdeler is het selectiviteit verhaal namelijk ineens geen of een kleiner probleem. Misschien mis ik hier iets hoor.
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #7
Die laatste regel van Jackd kan ik uitleggen:
Op een zonnepaneel-groep mogen geen verbruikers of stopcontacten worden aangesloten, want als er b.v. 10A van de zonnepanelen wordt gevoed en er zit ook een stopcontact op diezelfde groep, dan reageert de 16A automaat in de groepenkast er niet bij een stroom van >16A uit het stopcontact, maar pas bij >26A. Hier zijn stopcontacten, verlengsnoeren enz niet op berekend en gekeurd.
Met zo'n kastje op zolder, met één automaat voor de zonne-productie en één automaat voor afgaande stopcontacten van b.v. een wasmachine, is dit risico er niet. Zelfs bij flinke productie gaat de automaat van de stopcontacten uit bij > 16A.
Risico blijft dat bij kortsluiting achter het stopcontact, de automaat in de meterkast best uit kan gaan want selectief is het niet. Dit geeft hier geen extra risico's dat een groter deel van het huis in het donker zit, want 'vroeger' voor aanleg van de zonnepanelen zat dit alles ook op één groep in de meterkast.
Deze oplossing scheelt in de moeite, kosten en cosmetische aspecten van zonnepanelen met een omvormer op zolder.
Een verdeler of onderverdeler heeft normaal gesproken juist de functie dat bij kortsluiting of overbelasting een klein gedeelte van de installatie wordt uitgezet vandaar eisen aan selectiviteit en de eerdere antwoorden over de schuur.
 
  • Like
Waarderingen: Jackd

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu