20A groep in meterkast -> groepenkastje schuur

leonkunst88

  • #1
Dag!

Ik heb een AETON 20a B16 groep in de meterkast. Graag zou ik, zowel voor de leuk als voor de veiligheid, een groepenkastje in de schuur willen voor:

1 groep: verlichting
1 groep: WCD's
1 groep: terrasheater
1 groep: koelkast/vriezer

Mocht er iets gebeuren met 1 van deze zaken, dan klapt niet mijn hele schuur eruit, maar weet ik gericht waar ik moet zoeken.

Vraag is, mag dit? Ik dacht zelf het volgende:

20A aardlekschakelaar (of automaat?) in de meterkast. Dan 4 maal een aardlekautomaat in de schuur (per groep 1).

De kabel van huis naar schuur is +- 12 meter en is volgens mij een ymck-as kabel met als specs; max 4400 watt.
 

leonkunst88

  • #2
Kan helaas net niet meer bewerken, maar het betreft een EATON 20A B20 automaat in de meterkast beneden.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
20A is niet selectief tov 16A , dus dat gaat niet werken.
Of je moet de groepen in de schuur afzekeren op 6A
 

leonkunst88

  • #4
Serieus? Crap. Dan moet ik een dikkere kabel trekken naar de schuur? Zodat ik bijv. 25A kan doen in de meterkast? Een andere makkelijkere oplossing is gewoon centraaldoos doen en alles op 1 groep. Nadeel dat alles er dan uit kan klappen, maar scheelt een hoop graafwerk?

25A met een kabel die max 4400w aan kan is weer niet handig zeker? Anders ruil ik die groep zo om voor een 25a..
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Hoe zwaar is de hoofdzekering van de netbeheerder? Waarschijnlijk kun je die 25A automaat niet plaatsen omdat je dan daar geen selectiviteit meer hebt.

Selectiviteit met een onderverdeler achter ren standaard woonhuisaansluiting is praktisch gewoon niet haalbaar. En gezien je wens ("mocht er iets gebeuren met 1 van deze zaken, dan klapt niet mijn hele schuur eruit") heb je juist wel selectieve beveiligingen nodig.
 

leonkunst88

  • #6
Helder. In dat geval geen extra meterkastje in de schuur, maar gewoon een dikke centraaldoos waar ik alles op aansluit. Komt niet voorbij die 20A. Vond het alleen fancy als het allemaal aparte groepen zouden zijn. Maar jammer. Scheelt wel flink wat graafwerk in ieder geval.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #7
Normale contactdozen en schakelmateriaal mag je ook niet aansluiten op een 20A automaat, dat moet B16 worden dus.

Zit deze automaat wel achter een 30mA aardlekschakelaar?
 

leonkunst88

  • #8
Die 20a ligt nog hier los in de verpakking. In de veronderstelling; 20a is genoeg voor de schuur met alles er op en eraan (heater, koelkast, vriezer, verlichting, pompen, etc is een keer max 3300 watt, 16a leek mij te krap, vandaar 20a).

Maar begrijp nu dat 20a eigenlijk alleen mag met 30mA aardlekschakelaar? We krijgen volgens mij gewoon 3x25A binnen in huis hier. Kan ik wel een 30mA aardlek in de meterkast zetten, daarachter die 20a groepschakelaar, en dan naar de schuur (daar dan lasdoos etc) ?

edit:

deze kabel ligt er in de grond naar de schuur: https://www.kabel24.nl/YMVK-AS-Grondkabel-2x2,5-per-meter (max 34a aldus de specs, moet voldoende zijn toch voor 16 of 20a groep?)
 

liviu2004

  • #9
Is B20 selectief met B10 dan?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #10
Die 20A-automaat mag je niet gebruiken. Hij is niet selectief tegenover je hoofdzekering en normale wandcontactdozen moeten achter een 16 A-automaat. Als je denkt dat 16 A te krap is, dan moet je twee groepen aanleggen.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

XanderH

Specialist Elektra
  • #11
Het gaat niet om de kabel. Je mag sowieso niet zomaar een 20A eindgroep plaatsen, want: Normale contactdozen en schakelmateriaal mag je dus sowieso niet zwaarder dan 16A beveiligen!

En je zit dus met de selectiviteit, achter de 25A hoofdzekering ook ten hoogste 16A automaten plaatsen.

Daarnaast moeten alle contactdozen en lichtpunten in een woning sowieso achter een 30mA aardlekschakelaar.

Dus plaats een B16 automaat achter een 30mA aardlekschakelaar of combineer het met een B16 30mA aardlekautomaat. Als dat niet voldoet voor je schuur dan moet je 2 groepen aanleggen. Een aparte groep voor die heater lijkt me afhankelijk van het vermogen niet onverstandig.
 
  • Like
Waarderingen: Freakie en Vonken_trekker

liviu2004

  • #12
Zijn de hoofdzekring traag of snel versie?
 

leonkunst88

  • #13
Ik ben er uit. Ik ga toch een extra kabel leggen naar de schuur. Twee keer 16A dan. Dat is ruim voldoende ook voor wat ik wil.

Mag ik wel in de schuur dan nog losse groepschakelaars (zonder aardlek etc dus) in de schuur plaatsen zodat ik bijv. in ieder geval alle verlichting uit kan schakelen mocht ik daar iets mee willen doen? Of moet ik dan echt de schakelaar in de meterkast omhalen?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #14
Je mag best schakelaars ertussen plaatsen. Installatieautomaten hebben alleen weinig meerwaarde als de boel toch niet selectief is, je kunt dan net zo goed een 2-polige schakelaar/scheider gebruiken.

Let wel dat je 2 eindgroepen niet zomaar in hetzelfde omhulsel mag laten uitkomen, dus als je 2 groepen aanlegt moet je ook 2 kastjes daarvoor voorzien.
 

leonkunst88

  • #15
Klopt, kan ook bijv. een werkschakelaar of soortgelijk zijn. Maar voor de netheid vind ik het wel netjes om zo'n rail op te hangen met van die installatieautomaten.

En wat bedoel je met omhulsel voor eindgroepen? Bijv. 2 verschillende centraaldozen o.i.d.? Dat lijkt mij logisch. 1 eindgroep komt uit bij een doos voor alleen de heater. De andere op een doos waar alle verlichting etc op aangesloten wordt, moet nog even kijken hoe ik dat netjes doe, maar dat gaat wel lukken. Of bedoel je wat anders met omhulsel/kastjes?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #16
Je hebt ook puur schakelaars voor op DIN-rail. Zien er hetzelfde uit als een automaat, maar ze beveiligen niet. Een hoofdschakelaar is daar een bekend voorbeeld van maar er zijn ook compactere varianten.

4813218.gif

Ik bedoel dat als je zoiets wilt gaan doen voor 2 groepen, je 2 DIN-rail kastjes zou moeten ophangen om ook daar alles per groep gescheiden te houden.

Als je 1 groep zou gebruiken voor de heaters en de andere groep voor de rest van de garage, kun je het wellicht beperken tot één kastje alleen voor die laatste groep. En dan een werkschakelaar bij de heater.
 

leonkunst88

  • #17
Top, dat is inderdaad precies wat ik in het hoofd had. Heb ik alsnog een groepenkast in de schuur, maar de zekering/beveiliging vind plaats in de meterkast zelf. Ook prima! Alleen een extra kabel trekken, maar dat is niet anders.

Dank voor het meedenken allemaal!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu