Aanleg internet naar schuur via meterkast, maar nauwelijks opties

NOYB

 • #1
Hallo allemaal!

Ik ben mijn thuisnetwerk aan het uitbreiden en hiervoor wil ik een (glasvezel)kabel naar onze schuur trekken. Dwars door de kruipruimte is de kortste afstand en was in het eerste opzicht ook het makkelijkst, want dan hoef ik niet 30 meter aan stoep open te breken. Echter is de realiteit altijd ietsje vervelender dan ik had gehoopt (met name door gebrek aan vakkennis).

In onze meterkast ligt zo'n super handige vloerplaat met sparingen. Mijn eerste idee was om de huidige buis voor CAI of telecom te (her)gebruiken om een extra PVC pijpje in te stoppen (3/4" anders past de kabel niet), maar dan kom ik natuurlijk niet in de schuur terecht maar ergens bij de straat. Nu ben ik prima in staat om zelf een zadelklem te bevestigen op de mantelbuis en daardoor nog voor de fundering een aftakking te hebben die ik kan gebruiken. Echter beschik ik niet over de juiste kennis qua richtlijnen van de invoerbuizen om te bepalen of dit mag (ik zou verwachten van niet).

Een andere optie is een van de overgebleven sparingen gebruiken, maar dat belooft niet veel goeds want er is tijdens de bouw het een en het ander niet handig gedaan. Hieronder een overzicht van de huidige indeling van de vloerplaat. De twee blauw doorkruiste sparingen kan ik niet gebruiken, want daar zit de waterinstallatie direct boven en tevens zitten er leidingen onder de doppen. Bij beide overgebleven sparingen moet ik boren om een buis aan te kunnen leggen. De rechter is iet wat moeilijk bereikbaar door de waterleidingen en de linker is natuurlijk eigenlijk voor gas en daar bovenop heb ik geen behoefte om daadwerkelijk zo'n groot gat te boren om te zorgen dat de buis goed past.
meterkast_marked.jpg

Als met al heb ik geen flauw idee hoe ik verder moet, dus ik hoor graag wat jullie denken/vinden!
 

XanderH

Specialist Elektra
 • #2
Gewoon een gat boren naar de kruipruimte zou ik zeggen.
 
 • Like
 • Dit heeft me geweldig geholpen!
Waarderingen: NOYB, Vonken_trekker en Walker

TonK60

 • #3
Goede powerline set gebruiken.
 

parwee

 • #4
Waarom perse een glasvezelkabel naar de schuur? Is je Wifi niet sterk of snel genoeg?
Ik gebruik zelf de TP-Link Deco M9 Plus Smart Home Mesh Wifi thuis met 3 units. Draadloos.
Gemakkelijk uit te breiden met extra units. Je hebt dan geen breekwerk in je huis of in je schuur.

De enige voorwaarde is, dat je een wandcontactdoos in je schuur hebt. Daar kun je zo een unit op aansluiten (want die heeft voeding nodig van 230 Volt~) en op die unit kun je dan weer je apparatuur aansluiten. Die Wifi is snel genoeg en ik heb zelf even getest over welke afstand ik nog Wifi-bereik had en dit was ruim 80 meter.

Misschien is dit een oplossing voor je. Er zijn natuurlijk diverse andere merken, die ook iets dergelijks kunnen, maar ik heb TP-link hier even als voorbeeld genoemd.

PS. Powerlines hoeven niet op dezelfde elektriciteitsgroep te zitten, maar wel op dezelfde fase, anders werken ze niet. Bovendien zijn ze storingsgevoeliger, door fluctuaties op het elektriciteitsnet (in- en uitschakelen apparatuur).
 

XanderH

Specialist Elektra
 • #5
Glasvezel is wellicht wat overdreven, maar een bekabelde verbinding heeft natuurlijk altijd de voorkeur boven draadloze oplossingen.

Het bereik en de doorvoersnelheid hangen van heel veel variabelen af. Ik heb prima wifi apparatuur in huis hangen maar buiten of in de schuur moet ik dit toch echt niet willen gebruiken. Ja, met de achterdeur open gaat dat meer dan prima maar zodra ik die deur sluit is direct het signaal weg. Leuk, die HR++ ruiten. :wink: 5GHz komt er geheel niet doorheen en de kwaliteit van 2,4GHz is bedroevend.

Ik heb er spijt van dat ik met aanleg van de tuin niet een UTP naar de tuin of schuur heb getrokken, dan had ik daar mooi een outdoor accesspoint kunnen hangen.

Als je het over storingsgevoeligheid hebt, deze is met een kabel natuurlijk verreweg het laagst.
 
 • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Ronny

Specialist Verwarming
 • #6
Gasvezel is altijd beter als een UTP/FTP kabel, misschien niet voor iedereen even makkelijk
om aan te leggen maar als het kan waarom zou je er dan niet mee werken.
Als je router en/of switch geen glasvezel aansluiting hebben dan kun je gebruik maken van een
mediaconverter. Een powerline modem zou ik zelf niet nemen, als alternatief is een mesh beter.
 

parwee

 • #7
XanderH schreef:
Als je het over storingsgevoeligheid hebt, deze is met een kabel natuurlijk verreweg het laagst.
Daar is geen speld tussen te krijgen!

Maar je hebt er wel een hoop extra werk van.
En ik kan uit ervaring zeggen, dat de TP-link oplossing (deur open of dicht maakt niet uit!) ook perfect werkt en dan zonder al dat breekwerk.
De keus ligt uiteindelijk bij jou.
 

XanderH

Specialist Elektra
 • #8
Ik heb die TP-link spullen ook wel eens in huis gehad, die geven buiten geen beter signaal dan het Unifi spul wat er nu hangt.

Het hangt af van de bouw. Hier zit overal HR++ glas en de spouwmuur is geïsoleerd met platen met een laagje aluminiumfolie. Daar komt weinig signaal doorheen, mijn mobiele telefoonnetwerk ben ik ook kwijt op het moment dat ik binnenstap (gelukkig heb ik binnenshuis prima WiFi en werkt bellen via VoWiFi tegenwoordig ook prima).

Ik heb niet de illusie dat andere WiFi producten proberen zinvol is, ze zitten allemaal met hetzelfde maximale zendvermogen.

Gelukkig heb ik wel verschillende data-aansluitingen aan de binnenzijde van de achtergevel, dus als het bereik in de tuin me ooit echt gaat storen pak ik wel een keer de boormachine erbij. :wink:
 
 • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

PimKlus

 • #9
Er zijn ook andere opties:

1) waterdichte WiFi access points die je buiten aan je gevel kunt hangen (Liefst hoog zodat je weinig opstakels hebt).

2) wireless bridge. Je plaats dan zender aan je huis en ontvangen bij je schuur. Als je vrij zicht hebt moet je zelfs km kunnen overbruggen.
 

Ronny

Specialist Verwarming
 • #10
We kunnen daar lang over doorgaan maar de vraagsteller wil glasvezel en dat is nog steeds veel beter als alle genoemde alternatieven.
 
 • Like
Waarderingen: XanderH

Gerrit B

Specialist Telecom
 • #11
Voordeel van glasvezel is echter dat het geen enkele storing oppikt, dus je kunt het gewoon zonder problemen bij in de buis met 230V leggen.
Ander voordeel is dat een blikseminslag zich niet via de glasvezel kan verspreiden dus dat kan ook een belangrijk argument zijn, maar ik verwacht dat er ook 230V naar de schuur zal lopen dus komt het niet via de glasvezel dan wel via de andere bekabeling.

Als je een kant en klare kabel koopt is er wel het probleem van de connectoren door de buis oid. te krijgen.
Is dat geen probleem dan komt het volgende probleem nl. de meeste apparatuur kent geen glasvezel aansluiting en switches ed. ook niet dus je moet naar de duurdere switches (+100 euro) of een omvormer hebben van glas naar utp.
Kun je de connectoren niet door een buis krijgen dan wordt het probleem groter want dan moet je een glasvezel kabel trekken en de connectoren ter plekke monteren of laten monteren en dat kost vaak serieus geld.

Moet je toch een afzonderlijke buis leggen dan moet je je afvragen waarom je glasvezel zou leggen?
Heb je in die schuur snelheden nodig die met een utp kabel niet te halen zijn?
Vaak hoor ik dan "ja maar ik speel zware games en heb snelheid nodig" inderdaad maar, dan blijkt dat ze maar een 50 en 100MB internet verbinding hebben die op drukke tijden vaak ook nog een stuk langzamer is omdat de buren ook zwaar zitten te gamen.
In dat geval zou ik zeggen leg gewoon een utp kabel, die mag ook 100m lang zijn om nog 100MB aan te kunnen dus die 30m moet totaal geen probleem zijn.
Gebruik je een goede kabel met de juiste connectoren dan kun je over je utp kabel ook snelheden van 1 Gig sturen en is glasvezel dus nergens voor nodig.
 
 • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Fmrama

 • #12
Wellicht heeft TS de kabel al liggen , na een maand !
 

Robbie's

 • #13
Zit er geen stroomcontact in je schuur gekoppeld aan je meterkast waar je via het stroomnet een signaal kan sturen? Je hebt mooie oplossingen om met adapters die je in her stopcontact stopt een netwerk signaal te sturen. In zo'n adapter zit dan aansluiting voor CAT netwerk kabel. De eerste adapter stop je dan in stroomaansluiting meterkast en CAT in je router, de tweede in de schuur in stopcontact en met CAT in je PC. Werkt prima hier naar de zolder omdat ik geen kabel kon doortrekken en toch bekabeld wil werken.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #14
Dat werd in bijdrage #3 al geopperd:
TonK60 schreef:
Goede powerline set gebruiken.
Maar TS heeft daar (blijkend uit zijn startpost) geen zin in en heeft ook sinds die startpost op 21 juli niet meer gereageerd.

Als we nu gewoon weer opnieuw beginnen met alle (eventueel draadloze) alternatieven, dan kunnen we nog wel even.
 

Robbie's

 • #15
Eerdere post niet gelezen en had niet door dat de initiële vraag al oud was. Sorry :-|
 

Gerrit B

Specialist Telecom
 • #16
Dan maar voor de volgende die tegen hetzelfde aanloopt en hier zijn informatie kan vinden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu