Bedrading naar extra meterkast in schuur

Ronwijn

  • #1
Hoi,

ik heb een vraag over het extra aanleggen van een meterkast voor drie fase. Ik hem nu in mijn schuur 3 fase krachtstroom voor mijn ondergrondse waterpomp om mijn land te sproeien. Ik dacht dat dit 5x2,5 was en deze komt uiteraard uit de bestaande meterkast waar de kabel van buiten binnenkomt. Deze draad loopt nu naar de zijkant van mijn woning om dan onder mijn aanbouw te verdwijnen. Ik dat dit ongeveer 22 meter is bij elkaar van meterkast naar schuur. Kan ik die draden ook gebruiken om daar mee een nieuwe meterkast te creeren? Hier wil ik dan weer die pomp op aansluiten maar in de nabije toekomst ook de warmtepomp die krachtstroom nodig heeft (20A) en nog eventuele andere krachtstroom (oven) en gewone dingen zoals verlichting, enz. Of dien ik een nieuw kabel te trekken? Als ik een nieuw kabel moet trekken welke heb ik dan nodig? 6x5? De afstand is omdat ik rond het huis moet en dan naar boven via het plattedak naar de schuur ga ongeveer 37 meter naar de plek waar de nieuwe meterkast moet komen. Graag jullie hulp hierbij. En als ik alamat schakelaars (aardlekschakelaars) ga gebruiken moet je dan toch met aardlekautomaten werken?

Zeer bedankt! Re
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Nee dat kan niet. Überhaupt geen onderverdeler in de schuur plaatsen want die krijg je niet selectief.

Leg per eindgroep een kabel van de groepenkast naar de schuur.
 

Ronwijn

  • #3
Ik heb die diverse (krachtstroom) groepen wel nodig in mijn schuur ook voor de hobbyruimte van mijn vrouw voor cursussen. Kan ik dan vanuit de bestaande meterkast dan helemaal geen nieuwe meterkast creeren in mijn schuur? Vijf, zes of (veel) meer losse kabels trekken is geen optie. In mijn huidige garage heb ik met 6x5 een nieuwe meterkast gecreerd voor mijn garage en aanbouw met 6 normale groepen. Die is dan afgezekerd in de originele meterkast bij de voordeur.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Die meterkast in de garage zal ook niet selectief zijn tov de groepenkast in de woning. Ook daar had je per groep een aparte kabel moeten trekken naar de groepenkast in de woning.

Ronwijn schreef:
Vijf, zes of (veel) meer losse kabels trekken is geen optie.
Dan houdt het op.
 

Ronwijn

  • #5
Is het niet selectief zijn een probleem? In de zin van wat gebeurt er of gebeurt er niet als iets niet selectief is? Mijn kennis gaat niet zo ver.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #6
Als je op dit forum zoekt op selectief of selectiviteit, dan kom je genoeg uitleg tegen.
 

Ronwijn

  • #7
OK dank het is helder. Welke buitenkabels (kabels gaan niet in de grond en anders een buis er overheen)heb ik nodig voor krachtstroom 4x2,5? maakt het nog uit welke kleuren ze hebben want ik heb begrepen data er soms verschillende kleuren in een buitenkabel kunnen zitten (bv grijs ipv blauw). Thanks!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
De dikte van een kabel is afhankelijk van de belasting,lengte en wijze van aanleg.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu