Schuttingdeur maken

Musicus

  • #1
Nu we een ander huis hebben gekocht met een flinke schuur erbij wil ik voorzichtig eens wat stappen zetten op het gebied van houtbewerking. Ik heb in ieder geval genoeg ruimte om te werken en om nieuw gereedschap op te slaan. Het ligt in de planning om een goede invalzaag en bovenfrees aan te schaffen.

Het eerste project wordt het maken van een nieuwe schuttingdeur. Ik wilde de oude eigenlijk opknappen en de rotte stukken opvullen met epoxy 2-componenten, maar hij blijkt echt ver heen te zijn en er blijft weinig materiaal over. Ik heb al veel opgezocht en ik denk dat er een paar manieren zijn voor het maken van een nieuwe deur. De deur wordt afgelakt, de hengen ga ik hergebruiken zodat ik geen aanpassingen hoef te doen aan de muur waar deze inhangt.

Okoume WBP deurplaat 40mm, deze op de juiste afmeting zagen (90*175), kanten sealen, gronden, aflakken. Wellicht kan ik het paneel infrezen om het een leuker uiterlijk te geven.

Ik kan ook een opgeklampte deur maken, maar ik weet niet zo goed wat voor een houtsoort ik voor het frame moet gebruiken. Aangezien ik nog niet erg veel ervaring heb lijkt het me een beetje zonde om dit meteen van duur hardhout te doen?
Kan je dit bijvoorbeeld ook maken van 20mm Okoume met daarop 20mm Okoume stroken? Dan kom ik weer aan de 40mm van de huidige deur, wat het afhangen makkelijk maakt.

Ik kan wellicht ook 12mm Okoume platen gebruiken als basis waarna ik aan zowel de voor- en achterzijde stroken van 12mm dik kan plaatsen. Dan ziet het er meer uit als een dichte deur. Ik kom dan qua dikte 4mm te kort te opzichte van de huidige 40mm, maar dat is wellicht geen probleem?

Het gaat me niet alleen om het eindresultaat, maar ook de ervaring die ik hiermee op kan doen.

Bijgevoegd 2 afbeeldingen van de deur in huidige staat.



 

Piet de Prutser

  • #2
Als het toch ook voor de hobby is kun je ook besluiten om meerdere versies te gaan maken. Dus eerst zo eenvoudig en goedkoop mogelijk en dan van de ervaring leren en daarna iets ingewikkelder en duurder materiaal proberen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Alle houtsoorten stellen hoge eisen aan de detaillering en de afwerking van het kopse hout. Echter multiplex is nog gevoeliger voor het indringen van vocht.

Ook kun je in massief hout betere (deuvel)verbindingen maken.

De vraag is: Wat is je uitgangspunt voor de te verwachten levensduur van een poortdeur?
 

Musicus

  • #4
Wat betreft de levensduur, als het een goede deur is geworden mag hij zo 10 jaar blijven staan. Mocht het wat minder goed zijn gelukt dan zal er eerder een andere komen.
Ik ben er ondertussen uit dat ik douglas ga gebruiken. Het frame krijgt een pen en gat verbinding (slis verbinding), daarover komen vellingdelen. Als het hout er mooi uitziet denk ik dat ik het transparant ga beitsen in plaats van dekkend schilderen.

Ben er nog niet uit of ik de veilingdelen horizontaal of verticaal zal monteren. Maar dat is van latere zorg, ik ga eerst maar eens beginnen met het frame.

Tenzij jullie betere ideeën hebben.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Denk ook aan de schoren.
 
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
1
5

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu