Schoren in grote schuttingdeur

PimmieH

  • #1
Beste leden,

Graag wil ik een brede schuttingdeur maken in mijn huidige schutting. Deze wil ik maar liefst 1800mm breed en 2200mm hoog maken. De bedoeling is dat dit 1 deur wordt.

De vraag is hoe ik dit het best kan aanpakken. Als een 'normale' schuttingdeur of moet ik extra schoren aanbrengen of op een andere manier?

Hieronder hoe ik het in gedachten heb. De traditionele manier. Het gaat om 18mm schuttingdelen, hierachter wil ik 18 mm (of dikker) planken aanbrengen. Rechts is de scharnierkant.

 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #2
De schoren staan de goede kant op. Op de tekening wil links boven naar beneden zakken en de schoor voorkomt dat nu.

De vraag is of 1 schoor diagonaal beter is dan 2 schoren die ieder de helft schoren.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #3
Alleen de onderste schoor staat verkeerd, die moet net als de bovenste zodat hij ook gedeeltelijk steunt op de balk waar ook de scharnieren aan zitten.

Maar zoiets voor een deur van 1m80 breed?
Dat is denk ik wel erg breed en zal ook vrij zwaar worden en ik betwijfel of dat goed zal gaan zonder steunpunt aan de voorzijde van de deur.

suc6

Gerrit
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Plaats 1 grote schoor in de deur, en maak het frame van een 50 mm dikke stabiele houtsoort. Of van verzinkt staal. Een frame van 18 mm schuttingdelen is veel en veel te dun.

En vergis je ook niet in het gewicht wat aan de scharnieren/hengen komt te hangen, en de kracht die op de paal komt. Ook hier moet je een dikke stalen paal momentvast in de grond zetten.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #5
Een wieltje onder de niet scharnierende benedenhoek is misschien ook een optie. Dan wordt get gewicht voor een groot deel al gedragen.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #6
Neem dan wel een goed wiel want ik heb het zo uitgevoerd met een hard rubberen wiel maar na enige tijd geeft die wel een platte kant op de plek waar hij op rust.
Maar gemaakt met 18mm wordt het denk ik wel een zwabber deur die je aan de bovenkant eerst een halve meter weg kunt duwen voordat er aan de onderkant beweging in komt.

suc6

Gerrit
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu