Schutting in combinatie met keerwal

Christiaan25

  • #1
Over 4 meter ga ik achter in de tuin een trelli-scherm plaatsen. Omdat er een hoogteverschil van 55 cm zit tussen de tuin en de gemeentegrond daarachter, moet er ook een keerwalletje komen. De erfgrens tussen de tuin en de gemeentegrond wordt gevormd door een stalen hek van de gemeente van 80cm hoog. Ik heb achter in de tuin een strook van 20 cm breed verrotte bielzen en oud hout weggehaald (dat was de oude keerwal).

De nieuwe keerwal wil ik met de 'schutting' combineren zoals op de tekening hieronder. Om budget-technische redenen wil ik geïmpregneerd tuinhout gebruiken en geen hardhout. De palen komen met metalen paalpunten in de grond. Dat lijkt me in dit geval voldoende stevig, omdat het geheel ook tegen het gemeentehek staat.

Zoals te zien komen de palen aan de tuinkant over 55 cm in contact met de grond. Bovendien komt het hout van de keerwal aan de tuinkant uiteraard ook in contact met de grond.

Kan dit zo, of rot het dan na een paar jaar weg? Wat is een goedkope oplossing om de levensduur te verlengen: de palen in de menie en de binnenkant van de keerwal-planken ook? Is het raadzaam om nog worteldoek tegen de keerwal te plaatsen?

Meedenken is welkom!

 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Qua budget komt het bij de aanleg wel goed maar na een jaar of wat gaan de palen rotten en valt het spul om en valt het voordeel alsnog in het water.
Gebruik voor palen die in de grond zitten azobé, bangkirai of vergelijkbare soorten die ook in de weg en waterbouw gebruikt worden.
 

Sjaan Smit

  • #3
Nu ben je goedkoop uit maar op de lange termijn niet.....Afwegen dus..

Suc6
 

12mark12

  • #4
Is het niet iets om een verlengde sleufpaal van beton te gebruiken met daartussen een paar betonplaten en dan een houten scherm?

wordt veel gebruikt.
 

Swblom

  • #5
Je zou ook eens op Marktplaats kunnen kijken naar gebruikt damwand. Dat zijn van die hardhouten planken die aan de kant van een kanaal hebben gezeten. Soms is het stukje dat op het wateroppervlak heeft gezeten wat aangetast, de rest is meestal klokgaaf.

Over het algemeen is dit redelijk betaalbaar en erg duurzaam.
 

BarryHarry

  • #6
Geen paalhouders gebruiken maar palen die Incl keerwal minimaal 150 cm in de grond staan en Hardhout nemen bv 6x6 of 7x7 evt schoren en betonnen opsluiting als keerwand
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu