Welke schuttingpalen voor schutting met rabatdelen

Ic3

  • #1
Ik wil een nieuwe schutting plaatsen met rabatdelen (gespoten Douglas). Volgens de adviezen moet ik elke 70cm een hardhouten paal van minimaal 70mm plaatsen, omdat de schutting nog al wat wind kan vangen. Aangezien de schutting vrij lang is, betekent dit tientallen palen. Aangezien hardhout niet goedkoop is, was ik een beetje aan het kijken naar mogelijke alternatieven:

1. Beton, gaat bijna eeuwig mee, maar dit is niet handzaam en daarnaast even duur.
2. Kunststof, gaat langer mee dan hardhout, maar is nog duurder.
3. Geimpregneerd zachthout in beton of rechtstreeks in de grond. Dit schijnt beiden snel te rotten.
4. Punthouder en dan geimpregneerd (en eventueel met teer bewerkt) dikker zachthout.

Ik zal vast een aantal opties over het hoofd zien, dus suggesties zijn welkom. Tot nu toe vroeg ik mij af of nr4 een beetje een duurzame / betrouwbare oplossing is. Het hout zou dan 88mm dik zijn, geimpregneerd in de fabriek en ik wil het zelf nog afwerken met teer (ik las dat dit beter beschermd dan beits, lak, etc). Vooral de onderkant waar de paal mee in de houder steekt en het deel daar boven wat veel spatwater vangt.

Of is hardhout eigenlijk gewoon de enige keuze en moet ik maar even slikken dat de palen ongeveer 3x zo duur zullen zijn?
 

Ic3

  • #2
Ik heb in de buurt een leverancier gevonden voor betaalbare hardhouten palen (Bankirai). Ik ga deze dus in de grond zetten. Ik vroeg mij wel nog af of ik deze beter wel of niet in de teer kan zetten. Er staan nu ook hardhouten palen in de grond, maar deze zijn door de jaren heen best wel aangevreten. Ik ga deze dan ook vervangen. Geen idee of hier ooit iets op heeft gezeten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu