Schuine wand afwerken met hout of metal stud voor isolatie

Rick diy

  • #1
Binnenkort krijg ik op zolder dakisolatie. De zolder is een typisch rijtjeshuis, 45 graden schuine daken met draagbalken die over het hele dak doorlopen. Aan de ene kant een dakkapel.
In de nok wil ik een verlaagd plafond aanleggen en te hoogte van de zijspanten (heet dat zo?) ben ik van plan een wandje te plaatsen om een kamer te creëren.

Nu zijn er 2 opties, een ragelwerk van hout maken of van metal studs. Als ik het goed begrepen heb maakt dit qua prijs niet zoveel uit. Ik ben van plan om op de schuine wanden een ragelwerk van hout te maken en ook het verlaagde plafond hiervan te maken. Reden is dat ik veel hobby met hout en een goede afkortzaag en schroefmachine heb waardoor het volgens mij niet al teveel werk is. De scheidingswand wil ik dan weer maken van metal studs omdat de wand dan zeker weten recht is en ik daar veel enthousiaste verhalen over lees.

Is het logisch om dit zo te doen, of is het verstandiger om voor 1 van de twee te kiezen voor het hele project? Daarbij vraag ik me af wat isolatietechnisch beter is. De wanden worden gespoten met quadfoam. Met een houten constructie zal er relatief veel meer hout tussen de isolatie komen dan bij een metal stud frame wat veel minder ruimte inneemt waardoor je dus meer isolatieschuim kan toevoegen. Maakt dit uit qua isolatie?

Al veel onderwerpen hierover gelezen, maar vraag me af wat bij mij nu de beste oplossing is en daarvoor heb ik expertise nodig, hopelijk kan iemand me helpen!
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #2
Het is een beetje een warrig verhaal. Bedoel je met de 'schuine wand' het dak? Maak anders een schets of een aantal foto's.

Verder is er niet per se een reden om niet te mixen; pak voor iedere taak gewoon wat het makkelijkste/beste werkt. Het is over het algemeen wat makkelijker om een puntige muur onder een dak te maken met metal studs, omdat je behoorlijk wat marge hebt. Bij hout wordt dat daarentegen een zeer precies taakje. Vul deze scheidingswand trouwens niet met schuim, maar doe er steen- of glaswol in. Dat heeft een veel betere geluidsisolatie.
 

Rick diy

  • #3
Bedankt voor je antwoord! Inderdaad een beetje warrig opgeschreven. Gaat inderdaad om de schuine wanden, hier tegenaan gaan ze spuiten, dan gipsplaten en daarna stuccen. Ik zal steenwol gebruiken voor de wand, bedankt voor de tip!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu