Schuine plafondplaten

Nihane

  • #1
Ons huis uit 1993 heeft een puntdak. Wij wonen hier nu 6 jaar.

Deze kamer is waarschijnlijk nooit gebruikt, niet door de vorige/eerste bewoners en niet door ons.

Wel zijn hier 5 jaar geleden laminaat, plinten, houten plankjes met stopcontacten en een raam in gezet. Ook is een nieuw plafond van gips geplaatst, tegen het rachelwerk waar een oud plafondje zat. Boven dat plafond is de punt van het dak.

De schuine platen met strips ertussen zitten er waarschijnlijk sinds 1993. Wat daar achter zit (isolatie e.d.) weet ik niet.

We overwegen om hier een slaapkamer te maken. Ik heb hier enkele vragen over.

1. Sinds ongeveer een maand dwarrelen er piepschuimkorrels langs de balk naar beneden (bij de rode cirkel). Enig idee hoe dit komt? Volstaat het om de kier te dichten?
2. Zijn deze schuine plafondplaten geschikt voor een slaapkamer of is er een betere oplossing voor een niet ervaren doe-het-zelver?
3. Bij de groene lijnen zit nog een kier. Hoe kan ik dit op een nette manier afdichten?

IMG_20231127_134855_608.jpg IMG_20231127_134912_390.jpg IMG_20231127_134947_394.jpg
 

EWZ

  • #2
Als je er echt wat mee wil doen is het handigste om een van die platen los te halen en te kijken wat er achter/onder zit. Gezien het feit dat je korrels hebt zullen het piepschuim platen zijn die destijds vaker gebruikt werden als isolatie.

Tegenwoordig kan dat beter en zeker via het dak verlies je veel warmte. Een optie kan dan zijn om alles los te halen en opnieuw te isoleren en af te werken.

Het afdichten van kieren kan op meerdere manieren. Als het echt veel kou verlies geeft kun je het dicht spuiten met PUR en dan netjes afsnijden zodat het gelijk loopt met de overige platen. Mocht je dat niet zien zitten zou je met kit ook de naad kunnen vullen.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #3
quote: "Als je er echt wat mee wil doen is het handigste om een van die platen los te halen en te kijken wat er achter/onder zit."
Dat zou ik maar niet doen, de platen maken deel uit van de constructie.
Je kunt de kieren dichten en het dak na-isoleren. Zoek maar eens op na isoleren sandwichpanelen of iets dergelijks, er is heel veel over geschreven op het forum.
 
  • Like
Waarderingen: EWZ

EWZ

  • #4
@EdwinN, dat kon ik niet afzien aan de foto's... maar geloof je direct :cool:
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #5
Heb je foto's van toen het raam erin is gezet?
Daarop zal misschien de zijkant van de isolatie te zien zijn.

De piepschuimkorrels suggereren dat de platen van eps zijn en dat is ook wat ik zou verwachten.
Nou alleen de dikte nog bepalen. Ik denk dat je wel iets beter zou willen isoleren, maar eerst kijken wat er precies zit.
Misschien kan je vanuit het raam onder de dakpannen kijken, een dakpan kan je vaak iets omhoog schuiven.

Waarschijnlijk renovatieplaten,
Op foto's lastig te zien of de platen op of tussen de balken liggen. Hier zijn alleen verticale afwerk strips te zien, dus ze zullen op de balken liggen en inderdaad deel van de dak constructie zijn.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #6
Ik verwacht 8 a 10 cm hooguit bij een huis uit 1993. Rd maximaal 2,5. Daar is dus nog wel ruimte voor verbetering (isolatiewaarde liefst verdubbelen of meer).
 

Nihane

  • #7
Hartelijk dank voor jullie reacties. Dit helpt me op weg. IJs en weder dienende wordt het een mooie klus voor de kerstvakantie. Ik ga aan de slag met jullie tips en wellicht meld ik me weer.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu