Schuin dak van binnen isoleren met isolatieplaten

Ic3

 • #1
Op dit moment zijn we onze nieuwe (oude) woning zowel van binnen- als van buiten aan het isoleren. Er was vrij weinig aanwezig, dus noodzakelijk. Wat we tot dusver echter niet meegenomen hebben is de zolder, omdat we deze puur als berging gebruiken. Isolatie (van binnen uit) stopt dus bij het plafond van de eerste verdieping. Voor ons niet erg, daar we het puur voor opslag gebruiken.

We hebben een zadeldak en op zolder is deze met houten latten bekleed. Er is geen verdere dakisolatie. Nu kan ik gratis (zoveel als nodig) platen van steenwol krijgen van 100x100x4cm. Dit is niet heel dik, maar beter dan niets (denk ik). De platen zijn een jaar oud en komen uit een systeemplafond. Hierover een paar vragen:

1. Heeft het énige toegevoegde waarde qua isolatie, geluid of zelfs woningwaarde, of totaal geen zin?

2. Hoe kan ik dit soort platen het beste plaatsen? Ik heb hier totaal geen sjoege van. Kan ik dit gewoon rechtstreeks op het hout schroeven, timmeren of desnoods lijmen of is het handiger dit eerst uit te tengelen ivm bijv vocht? Idealiter zou ik ze natuurlijk rechtstreeks aan de houten latten die er al zitten monteren, maar ik wil vanzelfsprekend niets verprutsen.

3. Zijn er nog andere zaken waar ik rekening mee moet houden. Bijvoorbeeld dampwerende folie of iets dergelijks?

Alvast dank!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Hitman212

  • #2
  Ik zou eens kijken bij dit draadje. Kan je heel veel uithalen. Ook op internet bij bepaalde bedrijven zie je hoe dit het beste kan worden bevestigd.
  4 cm dik lijkt mij ook vrij weinig. Qua isolatie waarde is dit niks. Als het kan minimaal 10 cm of juist 12 cm dik isolatie plaatsen.

  Link naar draadje
  https://www.klusidee.nl/Forum/topic/steenwol-bevestigen.49000/

  Tevens een tip voor bevestiging. Nooit het isolatie materiaal gaan doorboren, doorbreken etc. Het is alsof je dan een gat in je eigen muur boort naar buiten.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #3
  Wat is dit nou weer. Isolatie niet doorboren. Op alle plattedaken met een schroefbare ondergrond zoals geprofileerde dakplaten of OSB worden wordt de isolatie doorboord om deze aan het staal of hout mechanisch te bevestigen.
   

  Hitman212

  • #4
  Bovenstaande persoon had het over een zadeldak, niet een platte dak. Hij wou glas of steenwol bevestigen. Deze platen klem je bijvoorbeeld tussen 2 balken en als er geen folie op zit moet je dit aanbrengen. Advies daarover vindt je bij verschillende producten.

  Bovenstaande had het ook over bevestigen van schroeven rechtstreeks aan het dak. Als je een gat maakt door de isolatie dan is je hele isolatie waarde weg. Dit bedoel ik dan ook met doorboren.

  Bij een plat dak zijn de regels anders en gebruik je dan misschien ook liever geen steen of glaswol. Aangezien ik daar niet mee bekend ben kan ik daar ook niets over melden.
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  Moderator
  • #5
  Voor de isolatiewaarde maakt het niet uit of het dak plat is, of dat het onder een hoek staat. En idem voor gevels: spouwankers gaan ook door de isolatie.

  Ja, er ontstaat een kleine koudebrug, maar alles is relatief. Je kunt nu eenmaal niet alles lijmen of met plastic ankers bevestigen. Des te belangrijker wordt het dus om het dampscherm op orde te hebben om inwendige condensatie te voorkomen.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #6
  Het ging meer om de Telegraaf kreet, "Het is alsof je dan een gat in je eigen muur boort naar buiten". Maakt met of zonder bevestigers. Dat is al geschreven.
  En de volgende onzin heb je alweer paraat. "Als je een gat maakt door de isolatie dan is je hele isolatie waarde weg. Dit bedoel ik dan ook met doorboren."
  Vind je het gek dat de bezoekers van dit Forum de weg kwijt raken.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #7
  Hitman212 schreef: dan misschien ook liever geen staal of glaswol

  Ik heb de staalwol maar veranderd in steenwol, lijkt me logischer dan staalwol.
  Anders worden klussers op het verkeerde been gezet.
   

  Ic3

  • #8
  Bedankt voor de reacties!

  Ter info, de zoldervloer is goed geisoleerd. Het is een bergzolder, dus mijn plan om 4cm extra te plaatsen is puur voor:

  1. Nette afwerking (platen zijn mooier dan de houten latten die er nu zitten).

  2. Ik krijg alles gratis.

  3. Een klein beetje extra isolatie. Ik snap dat 4cm niet afdoende is voor een woning, maar het is in principe 4cm "extra" naast de vloerisolatie.

  Nogmaals, bovenstaande is vooral omdat ik het gratis mee kan nemen. Ik wil dit op de meest eenvoudige manier plaatsen. In rails kan en zou ideaal zijn. Maar als ik alles rechtstreeks in het dakbeschot schroef ben ik nog sneller klaar.

  Maar kan dat, of krijg ik dan last van bijv. schimmel of houtrot oid? Ik dacht er aan om gewoon om dampwerende folie (van buiten naar binnen, doorlatend van binnen naar buiten) te plaatsen en daarop de platen te schroeven.
   

  Ic3

  • #9
  Ik heb er voor gekozen om af te zien van dit plan. 12cm isolatie van de bekendere merken kosten zo rond de 50 euro als je een beetje zoekt. Met folie en wat gipsplaten ben ik er in een dag werk klaar mee en kost me dat een euro of 600. Daarmee stijgt wel de waarde van de woning, is het dak ook van binnen geïsoleerd (dubbelop met de zoldervloer er bij) en bespaar ik nog wat op stookkosten (of airco), is het extra brandwerend, geluidsisolerende, etc. Kortom, prima investering ipv met het geklooi met 3 platen op elkaar.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu