Schuin dak na-isoleren - rachelwerk - creëren van een luchtspouw

MVe^

 • #1
Hey, ik plaats vandaag mijn eerste post omdat ik uit een bepaalde klus-situatie niet uit kom waardoor ik niet verder kan met de verbouwing van mijn zolder van mijn huis uit ongeveer 1986. Ik probeer mijn situatie zo goed mogelijk te beschrijven:

Oude situatie:
Van buiten naar binnen: stenen dakpannen, 4cm pur-achtige roze buiten-isolatie, dakbeschot, spant/draagbalken.

Nieuwe situatie:
Aan de binnenkant heb ik Isover IsoComfort 35 (16cm/RD4,5) strak tegen het dakbeschot aan geplaatst op advies van een bouwfysicus gevolgd door rachelwerk zodat alles netjes strak (niet te strak) tegen elkaar zit en om een lichte verzakking van mijn dak te corrigeren (eigenlijk hadden we eerst het rachelwerk gezet en daarachter de isolatie gezet). Vervolgens hebben we er Miofol 125s dampremmend folie (rode kleur) op vastgeniet waarbij we de tekst van de folie van binnenuit kunnen lezen (dus niet verkeerd om), hebben we alle overlappingen (10+ cm) en plaatsen van de nietjes getaped met VAST-R folie tape en alle buitenranden tegen vloer en muren vocht/luchtdicht gelijmd met Illbruck OT301 folielijm. Tot zover m.i. alles nog volgens de regeltjes al heeft iedereen zo zijn eigen mening over wel/geen folie, wel/geen glas- of steenwol of pur, wel/niet strak tegen dakbeschot maar dat terzijde.

Nu mijn vraag:
Ik heb dus al rachelwerk achter mijn dampremmend folie zitten, is het dan noodzakelijk dat ik tegen mijn dampremmend folie opnieuw een 2e rachelwerk plaats voordat ik de gipsplaten bevestig ivm het creëren van een luchtspouw tussen gipsplaten en folie of kunnen de gipsplaten direct tegen de folie geplaatst worden zonder lucht achter de gipsplaten. De ene zegt namelijk dat er ruimte nodig is achter de gipsplaten om vocht in de gipsplaten tegen te gaan en de ander zegt dat er nooit vocht in je gipsplaat kan trekken omdat je dauwpunt wel verder naar binnen getrokken wordt maar het vocht nooit op je folie zal slaan

Ik zie door de bomen het bos niet meer in deze laatste stap. Kan iemand mij adviseren wat ik in deze laatste stap moet doen?

Alvast bedankt!!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
  Gipsplaat rechtstreeks op de folie.
   
  • Like
  Waarderingen: MVe^

  MVe^

  • #3
  Waarom laten bouwvakkers dan soms een ruimte achter de gipsplaten? Is een luchtspouw tussen gipsplaat en folie nooit nodig?
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
  Ik heb de folie ook achter de stroken zitten, in de spouw loopt dan ook de elektra.
  Je hebt daar geen condens, dus geen luchtspouw benodigd.
   
  • Like
  Waarderingen: MVe^

  Impie

  • #5
  Als je een reflecterende aluminium folie gebruikt, wordt vaak nog wel een kleine spouw aangeraden om de warmtereflectie beter te laten werken.
   
  • Like
  Waarderingen: MVe^

  MVe^

  • #6
  Ok, ik heb geen aluminiumfolie maar Miofol 125s dus daarvoor hoef ik geen luchtspouw achter mijn gipsplaat te hebben.

  Als ik het goed begrijp is de enige functie van deze luchtspouw tussen gipsplaat en folie dus als je daar elektra door wil laten lopen. Dit is in mijn geval niet aan de orde want die heb ik tegen het dakbeschot aangelegd.

  0,0 meerwaarde dus om ruimte te houden? We zien geen belangrijke factor over het hoofd?
   

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #7
  reflecterende aluminium folie heeft in dit geval helemaal geen nut.
  Dat werkt wel achter een radiator, maar niet achter een gips plaat.
   
  • Like
  Waarderingen: MVe^

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #8
  MVe^ schreef:
  de ander zegt dat er nooit vocht in je gipsplaat kan trekken omdat je dauwpunt wel verder naar binnen getrokken wordt maar het vocht nooit op je folie zal
  De ander heeft gelijk :wink:

  Een voordeel van de folie vrij houden van de gipsplaat is wel als je iets aan de gipsplaat ophangt met een spijkertje, dan prik je geen lek in je damprem.
   
  • Like
  Waarderingen: MVe^

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu