Schuin dak met buiten isolatie, isoleren aan binnenzijde.

Silkai

  • #1
Mijn hellend dak (bouwjaar 1978) is voorzien van een dunne schuim laag (2cm)aan de buitenzijde. Ik weet niet precies wat voor schuim het is en in hoeverre deze laag damp werend of remmend is.

Aan de binnenzijde wil ik een laag steenwol aanbrengen voor de thermische en akoestische isolatie. Waar ik mee zit is dat ik niet goed weet hoe en waar ik een dampdichte laag moet aanbrengen.

Ik vermoed dat ik de warme zijde dampdicht moet maken. Tussen het steenwol en bestaande dak is het waarschijnlijk het beste om een tussenruimte te houden. En wellicht is het verstandig om nog extra gaten na buiten te boren zodat hier goede ventilatie aanwezig is zodat eventueel condens altijd weer weg kan.

Is dit de juiste aanpak, of kan het ook simpeler?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Het schuim was ooit dampdicht, maar doet qua isolatiewaarde niet veel. Ik durf daarom niet te zeggen of je de steenwol ventilerend aan moet brengen, of juist strak tegen het dakbeschot.

Sowieso zou ik aan de warme zijde (dus binnen) een dampdichte folie aanbrengen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Niets ventilerend aanbrengen hoe kom je aan die wijsheid. Het blijft maar spoken. Brengt niets en is nergens voor nodig.

Als je over zoveel jaar er achterkomt dat de boel verrot is dan moet je het zoeken in de dampremmende laag of waardoor is er toch teveel vocht voorbij het isolatie materiaal, van welke soort dan ook, gekomen.

Is het schuim wit of geel. Wit is EPS en geel is PUR deze materialen zijn dampdichter dan hout. Je zou dan aan de binnenzijde een isolatie materiaal moeten aanbrengen wat dampdichter is dan hout. Een wol is dampopen.
PUR met alu cachering is dampdicht. De naden, aansluiting met muren, vloer en nok moeten dampdicht worden afgewerkt.

Welke dikte heb je in gedachten.
 

Silkai

  • #4
Het schuim is geel van kleur:



De rode lijn is de grens tussen isolatie en spaanplaat. Dit gat zat altijd al in het dak voor ventilatie.

Ik zit te denken aan 10cm steenwol. De zolderkamer zal gebruikt worden als slaapkamer. Verwarming is niet aanwezig en er zal veel geventileerd worden. De noodzaak voor goede warmte isolatie is er dus niet echt. Mocht het lawaaierig zijn buiten wil de ramen sluiten en dan moet het stil zijn. Dus geluid isolatie is belangijker dan warmte isolatie.

Dus het steenwol strak tegen het spaanplaat leggen en de warme zijde volledig dampdicht afwerken?
 

Silkai

  • #6
De situatie daar is anders dan bij mij.

Wat is de functie van het damp open scherm tussen isolatie en dakbeschot. Om de isolatie los te kunnen leggen van het dakbeschot?

Dan zit ik nog steeds met de isolatie aan de buitenzijde die mogelijk dampdicht is. Is het dan niet beter om gaten door het dakbeschot en buiten isolatie te boren, dan weet je zeker dat je daar geen damp dichte laag meer hebt.
 

Ocsurias

  • #7
Met gaten boren gaat je isolatiewaarde ook weer omlaag.. in mijn ogen is de mooiste oplossing steenwol en dan een klimaatfolie, dus damp dicht van binnen naar buiten en damp open van buiten naar binnen, hiermee heb je iig geen kans op houtrot, maar het is wel een kostbare grap gezien dat folie gewoon erg duur is.

Geen idee of ik dat mag zeggen op dit forum maar klimaat folie kun je het beste bij onze oosterburen bestellen zelfs met de hoge verzendkosten is het bijna nog de helft van de prijs, geen idee waarom het hier zo duur is.
 

Silkai

  • #8
Ja die klimaatfolie is wellicht ook een goede mogelijkheid, en ik kom regelmatig in Duitsland dus dan zou ik het daar kunnen kopen.

En dan het steenwol, wel of niet strak tegen het dakbeschot? Indien het los moet liggen, dan een strak gespannen damp doorlatende folie spannen zodat het steenwol los ligt aan deze zijde, is dit het meest praktische?
 

Silkai

  • #9
Kan iemand uitleggen waarom er tussen het dakbeschot en isolatie nog een dampdoorlatende folie gebruikt dient te worden?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #10
Voorheen als er regen-of sneeuw voorbij de pannnen kwam was dit gelijk aan het dakbeschot of op de vloer zichtbaar. Dat werd anders toen we gingen isoleren en of dakbeschotten gingen gebruiken die wat moeite hadden met water. Werd je dakbeschot of isolatie materiaal regelmatig nat had dit hele grote gevolgen.
De dampopenfolie werd ontwikkeld en deze werd volgens voorschriften van de fabrikant aangebracht.

In het voorbeeld kan je deze als extra onder het dakbeschot aanbrengen zo voorkom je tocht en het isolatie materiaal kan niet nat worden. Echter.
Het probleem wordt naar de onderzijde van de folie verplaatst waar laat je dat water.

De keus is wat weegt het zwaarst.
 

Silkai

  • #11
Ja dan zie ik het voordeel niet echt van die dampdoorlatende waterkering in mijn geval. Tocht dicht is het al en mocht er iets misgaan met de pannen waardoor je lekkage krijgt dan hou je de isolatie lekker droog met die waterkering maar de dragende constructie is dan weg aan het rotten.....heb je toch nog even op de stook kosten bespaard :?

Het weglaten van de dampdoorlatende waterkering bespaard een hoop werk en geld, dan kan ik dat geld beter besteden aan actieve folie aan de warme binnenzijde, zo zie ik het nu.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #12
Ik adviseer je meteen te isoleren met een Rc van 6.0. Ondanks dat je het nu misschien voor het verwarmen niet perse nodig hebt, gaat je comfort flink omhoog (zomer én winter) en verhoogd het de verkoopbaarheid van de woning.

Je kan een glas- of steenwol kiezen met een alu cachering. Die tape je af en ben je meteen dampdicht.
 

Silkai

  • #13
IJkenhout schreef:
Je kan een glas- of steenwol kiezen met een alu cachering. Die tape je af en ben je meteen dampdicht.
Op het dak ligt mogelijk een dampdichte laag, dan wil je de binnenzijde toch niet ook dampdicht maken?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #14
Op je dak licht geen dampdichte laag. Het isolatie materiaal is wat dampdichter dan hout. Al eerder geschreven.
Hout heeft een Mu 20/50, PU schuim 40/200 en PE folie 100.000. Alu folie is absoluut dampdicht.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #15
Als er een dampdichte laag op het dak ligt wordt de constructie opgesloten tussen twee dampdichte lagen want aan de onderkant moet in elk geval een dampdichte laag,
Opsluiten van hout is slecht, bij het kleinste vochtlek wordt de constructie nat met alle gevolgen van dien.
Het kan wel maar dan moeten er ventilatiegaten gemaakt worden, het verlies aan warmte moet niet overdreven worden, een rotte constructie is erger dan iets minder isolatie.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu