Zolder isoleren (draad kwijt betreffende damp open folie)

Pionok

  • #1
Ik ben het even kwijt.

Hallo allemaal.

Heb al flink gezocht en gegoogled maar kom er niet uit.

Ik wil de zolder isoleren en had hier t volgende stappen plan voor bedacht.

Aan de buitenzijde zitten alleen de dakpannen en panlatten zonder folie.

Nu dacht ik zelf t volgende (zie foto).

Eerst Een lat van 2cm tegen het dakbeschot met hier strak overheen gespannen een damp open folie (miofol 125g). Miofol damp open folie ligt dan vrij van het dakbeschot ivm. Ventilatie tussen het dakbeschot en de isolatie.

Daar komt dan 14cm isolatie tegen aan. (Of met spijkerflens deken inclusief dampdichte folie) of losse 14cm dikke isolatie waarna ik los de damp dichte folie span en aftape. Als afwerking wil ik dan gipsplaten nemen of bijvoorbeeld Agnes plafondplaten. (Iemand nog andere opties voor de afwerking?.



Graag hoor ik of dit nu wel of niet de juiste methode is of dat ik de damp open folie beter weg kan laten. Dit ook met het oog op de toekomst als de pannen eventueel vernieuwd moeten gaan worden.

Alvast dank voor de reacties.

Mvg. Rene
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Wat voor dakbeschot zit er?
 

Pionok

  • #3
Het dak beschot zijn mes en groef delen. Met aan de buitenzijde de tengels en daarop de dakpannen. Er zit aan de buitenzijde geen folie.
Het gaat om een schuin pannendak.

Gr. Rene
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Liggen er twee lagen dampopen folies, dus een aan de binnen- en de ander aan de buitenzijde zal dat geen probleem geven.
Het niet zorgvuldig aanbrengen van de dampdichte laag geeft de meeste zorg.
 

Pionok

  • #5
Ik heb zojuist contact gehad met iemand van miofol die het plaatsen van isolatie zelf ook doet.

Ik heb met overlegd hoe t beste te werk te gaan.
In mijn situatie heb ik aan de buitenzijde van het dak alleen de tengels en pannen liggen. Er zit aan de buitenzijde bij mij dus GEEN folie.

De binnenzijde zal als volgt gedaan worden.

Tegen het dakbeschot aan de binnenzijde plaats ik een rachelwerk van 2cm dikte waar de miofol 125G tegen aan komt.
Deze heeft dan geen contact met het dakbeschot. Dit mag in geen geval.

Tegen de miofol 125g folie kan ik dan mijn 14cm isolatie plaatsen. (Let op alleen zachte isolatie soorten zoals glas of steenwol) mogen tegen deze folie geplaatst worden.
Dan komt het rachelwerk voor de afwerking. En hierop komt dan de dampdichte folie (miofol 125s) Of als ik het nog beter wil doen) en dat ga ik doen. Gebruik ik aan de binnenzijde de miofol active folie. Deze folie reageert op hoge luchtvochtigheid en zal ipv damp dicht dan damp open reageren).

De dampdichte folie moet ik zeer netjes plaatsen en alle nietjes of schroeven moet ik netjes afplakken met de bijbehorende tape. (En dus niet zoals ik vaak lees met duct tape). Dit levert op den duur ellende op vertelde hij.

Voor mij is het duidelijk dus ik kan weer verder.

Oh ja. Ik heb nog gevraagd of de damp open folie aan de binnenzijde geen kwaad kan als er in de toekomst een nieuw pannendak op komt. Hij vertelde dat er dan aan de buitenzijde ook altijd damp open folie geplaatst wordt maar dat de door mij aan de binnenzijde geplaatste damp open folie daar geen invloed op heeft.

Allen bedankt voor de reacties.

Mvg. Rene
 

Kaneelschep

  • #6
Dus in feite heb je alleen balken met daarop panlatten en pannen.

En nu ga je van binnenuit de folie ertegen aan maken.
En ga je dit alleen tussen de balken doen op een extra houten frame?
Waar ga je dat aan vast maken? Aan de balken?
En ga je dan de balken ook afsluiten met de folie of alleen tussen de balken?

Ik heb namelijk ook een dak zonder folie. (onderdak) En ben geïnteresseerd hoe dat op te lossen met isolatie. ;)
 

Pionok

  • #7
Ik heb nu tegen het dakbeschot (bij mij de mes en groefdelen) een rachelwerk gemaakt van latten waarvan de dikte ongeveer 2cm is. Hier plaats ik de folie strak tegen aan. Geniet.
De ruimte achter de folie hoort zo'n 2cm te zij. Zodat je daar nog ventilatie vanaf buiten achter hebt ivm vocht wat er kan komen vanaf buitenaf. Stuifsneeuw , etc.

Dan komt strak tegen die dampopen folie t isolatiemateriaal tussen/achter hey rachelwerk wat je maakt voor de afwerking. Je hebt dus twee rachelwerken.
Voordat je afwerkt plaats je als de isolatie er tussen zit een dampdicht folie welke je nauwkeurig moet plaatsen en af moet tapen.
Dan pas kun je afwerken met wat je zelf in gedachten hebt. Bij mij zal het denk ik gipsplaat worden. Een mooi ander alternatief weet ik niet. Dus mocht iemand daar ideeen voor hebben, graag.

Hoop dat t zo duidelijker is.
Zo niet dan zal ik t tekenen en hier plaatsen.

Gr. Rene
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu