Schuin dak binnenuit isoleren en afwerken

Mmmarco

  • #1
Hoi,

Ik wil m'n zolder gaan aanpakken, van een jaren '70 woning. Het plafond wil ik afwerken met gipsplaten en daarbij gelijk nog wat extra isoleren. Isoleren is echter niet het hoofddoel.

De huidige situatie:

(balken bovenin de nok zijn wat uit verhouding)

Onder de pannen zit een soort spaanplaat met daarop een vaste, 2 cm dikke schuimrubberen laag. Om de verbouwing niet te ingrijpend te maken wil ik dit laten zitten.

Wat ik in gedachten heb is het volgende:



Tegen het spaanplaat komt een dampremmende folie (remmend vanuit de binnenzijde, dicht vanuit de buitenzijde), max. 8 cm glaswoldeken en dan gipsplaten.

Mijn vragen zijn:
- De bestaande balken zijn 16 cm dik. Het dunste glaswol wat ik kon vinden is 8 cm. Samen met het gips komt dit dus 9 cm naar binnen, iets wat ik voor het mooie net teveel vind. Bestaan er dunnere oplossingen? Zou ik ook met isolatieplaten kunnen werken? Isoleren is niet het hoofddoel en mag dus wat dunner.
- Zou ik het raggelwerk beter met hoekbeugels aan de bestaande (grijze) balken kunnen maken, of toch maar direct op het spaanplaat? Bij 8 cm glaswol zijn dit echter flinke jongens, daar het raggelwerk ook 8 cm dik moet zijn.

Alvast bedankt! :D
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Isoleren kan wel niet het hoofddoel zijn, maar dan nog kan je het goed aanpakken.

Isolatie is in alle diktes te koop. Maar dikkere isolatie verdien je meteen terug. Zonde dus om het dunner te doen. Nieuwbouweis is een Rc van 6. Ik zou adviseren om zeker 12cm glaswol te doen. Ik vind het veel mooier om de gipsplaten voor de balken langs te doen. Dan kan je de hele ruimte erachter vullen.

Dampremmende folie moet aan de binnenkant. Je tekent het dus verkeerd.
Als die schuimrubberen laag dampdicht is, heb je klimaatfolie nodig in plaats van dampremmende.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu