Schuin dak van binnenuit isoleren - PIR-plaat met daarop gips

Hookie

  • #1
Hallo allemaal,

Om te beginnen heb ik al heel wat topics doorzocht, maar ik ben er nog niet helemaal uit, dus vandaar dat ik het toch even waag om een topic te openen in de hoop dat er hier mensen zijn die mij kunnen adviseren.

Ik ben bezig de zolder te verbouwen (extra slaapkamer) en ik wil daarbij direct de boel isoleren of laten isoleren. Een adviseur raadde me een tijdje geleden aan om van buiten dakspouw (eps-parel met een lijmsubstantie) onder de dakpannen te laten spuiten. Volgens hen een maatregel die recht gaf op subsidie, maar ik twijfel aan de haalbare rd-waarde. Volgens mij is daarvoor veel te weinig ruimte onder de dakpannen. Inmiddels geeft hij aan dat een deel van de subsidieaanvragen bij klanten is afgewezen, precies om die reden.

Dus ben ik me aan het oriënteren op de mogelijkheid om de zolder van binnenuit te isoleren. Mijn idee is om dat te gaan doen met PIR-plaat met daarop gips. Nu lees is dat je bij isoleren van binnenuit op moet passen voor condens/ vocht en daar gaan mijn vragen over.

Het dakbeschot bestaat uit platen waarvan ik de naam niet ken: het zijn platen geperst hout met daarop een cm op 4/5 pur-achtig materiaal. Daarop liggen de panlatten en de pannen. Op de foto's is te zien hoe dat er van binnen uitziet en hoe de doorsnede van zo'n plaat ongeveer is.

Mijn eerste vraag: hoe heet dit soort dakbeschot?
Mijn tweede vraag: kan ik hierop van binnen isoleren, en zo ja, hoe?

Ik vraag me bijvoorbeeld af: moet ik dampfolie gebruiken, kan ik de pirplaat direct op dit dakbeschot schroeven of moet er een regelwerk (dus lucht) tussen?

Ik hoor graag de adviezen van de kenners hier!

Menno

zolder 1.jpg dakbeschot 1.jpg dakbeschot 2.jpg
 

ABCDE

  • #2
Voor dakisolatie en subsidie moet je een Rd van 3,5 halen. Met EPS parels moet je dan ~12 cm hebben...
 
  • Like
Waarderingen: Hookie

Hookie

  • #3
Precies. Daarom nu dus liever van binnenuit isoleren.
 

Lampje45

  • #4
Jouw dakbedekking bestaat uit z.g. Opstalan platen, die heb ik ook.
Ik heb een constructie met latten gemaakt dat de gipsplaten precies over de gordingen gaan en je ook geen "kopstoters" meer hebt.
Om te ventileren gezorgd voor een luchtspouw, die met grote gaten in de hoeken door de opstalan platen naar het dak de ruimte goed te kunnen ventileren.
Het isolatiemateriaal EPS platen op de ene kamer 2lagen van 5 cm en de andere vanwege een verandering in het plan 3x 5 cm aangebracht. Het is werkelijk verbluffend hoe het koel blijft op zolder.
De platen heb ik met een hete figuurzaag gesneden op een apparaat wat architecten ook gebruiken om maquettes te maken van piepschuim.
Daarvoor zelf wat geleiders geknutseld
Hierdoor kon ik zo nauwkeurig werken dat de passingen zo zuiver, waren dat vastspijkeren niet nodig was en afgewerkt met gipsplaat.

Na al mijn isolatie werkzaamheden heb ik nu in een jaren 70 en 6 kamerwoning nog een gasverbruik van nog geen 600 kuub per jaar.


DSC_0402.JPG
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: Hookie

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu