Schuin dak van binnenuit isoleren. Wat voor soort folie/bouwpapier is dit?

Jan85

 • #1
Hallo,

Na redelijk wat gelezen te hebben over het van binnenuit isoleren van een schuin dak heb ik toch nog een vraag over het geschikte isolatie materiaal en aanwezige folie/bouwpapier.

Situatie:
 • Woonhuis uit 1964
 • Zolder met schuindak
 • Dakopbouw: Gording, dakbeschot, folie/bouwpapier, tengellat, pannelat en dakpannen

Ik wil de isolatie aan de binnenzijde aanbrengen en heb de voorkeur voor pir-platen verlijmd met gipsplaat icm ventilatie latten. Echter vraag ik mij af wat voor soort folie of bouwpapier aan de buitenzijde is toegepast en of dit prima samengaat met mijn voorkeur voor isolatie materiaal.
Onderstaand een foto van zowel de voor als achterzijde van het materiaal. Het voelt aan als een stevig papier...
foto2 - Copy.jpeg


(Dat witte is een stukje lijmrest en kan genegeerd worden)
foto1 - Copy.jpegKan iemand wellicht meer vertellen over dit materiaal? Alvast bedankt.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #2
Dakbedekking.
 

Jan85

 • #3
Hallo Rola,

Bedankt voor je reactie. Valt er wellicht ook niet iets te zeggen over de damp-open of damp-dichte eigenschappen van dit materiaal?

Kan ik het voorgestelde isolatie materiaal aan de binnenzijde plaatsen zonder vochtproblemen?

Alvast bedankt.
 
Laatst bewerkt:

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #4
M.i. is die laag behoorlijk dampdicht.
 

Jan85

 • #5
Mijn vermoeden ook. "Helaas" zal ik dan andere isolatie moeten toepassen van eerder voorgenomen.

Ik zal daar verder informatie over inwinnen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #6
Als er aan de binnnenkant of aan de onderkant van die laag totaal geen spoor is van condensatie kan het niet anders dat dit materiaal is dampopen.
 

Jan85

 • #7
Bedankt voor je reactie! Ik vind dat moeilijk te beoordelen. Vanuit de binnezijde (via opening in het dakbeschot) voelt alles droog aan. Afgelopen week zijn er zonnepanelen geinstalleerd en heb ik de heren gevraagd of zij dit materiaal vaker tegenkomen en een idee hebben (voor wat dat waard is). Hun vermoeden was dampdicht / zeer dampremmend.

Ik zal er nog een ei over leggen, maar wil eigenlijk geen risico nemen. In de oude papieren van het huis met het bouwbestek vind ik ook niets terug over deze laag.

Met klimaatfolie aan de binnenkant ben ik altijd veilig (toch?). Pirplaten lukt dan niet en ik zal meer ruimte nodig hebben voor ander isolatie materiaal. Maar dan heb ik geen last van toekomstige vochtproblemen...
 

Impie

Vaste Beantwoorder
 • #8
Het materiaal zal wel redelijk dampdicht zijn, maar de staat waarin het nu op het dak ligt is ook belangrijk. Als het aan het afbladderen is of op meerdere plekken gescheurd is, dan is het natuurlijk op die plekken gewoon dampopen geworden. Heb je een foto van onder de pannen?
 

Jan85

 • #9
Heb helaas geen goede foto op dit moment. Vorige week wel het dak op geweest om halverwegen een ventilatiepan te plaatsen en daarbij enkele pannen omhoog geschoven. Ik zou zeggen dat het materiaal er nog goed bij ligt. Alleen de onderkant, richting dakgoot, vertoont wat verweer. Verder geen scheuren of slechte plekken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu