(Schuif)Wand maken voor installaties schuin plafond

Mandyvm83

  • #1
Hoi allemaal,

In onze woning hebben wij op de zolderverdieping een hobbykamer waar ook de installaties staan (warmtepomp, WTW, boiler, omvormer zonnepanelen, wasmachine en droger). Omdat deze hobbykamer momenteel ook de thuiswerkplek is en ik gek word van het eentonige geluid van de WTW, willen we hier een (schuif)wand maken. Er kan geen echte kast gemaakt worden, denk ik. Het plafond loopt schuin in de breedte van de te maken wand (dus niet in de diepte). Het plafond is gemaakt van houtenregelwerk met gipsplaten ertegen.

De wand moet enigszins makkelijk open te maken zijn, dan wel gedeeltelijk te verwijderen, mocht er onderhoud nodig zijn. De ruimte achter de wand bedraagt 90-100 cm dus men kan ook nog achter de wand kruipen mochten ze ergens wat minder makkelijk bij komen.

Ik heb foto's bijgevoegd. Breedte is 317cm. Hoogte rechts is 278cm en hoogte links is 221cm.

Mijn vraag is, hoe pak ik dit aan? Eerst de bovenzijde recht maken met houten regelwerk en mdfpanelen die eventueel met magneten vastgemaakt zijn waardoor ze makkelijk te verwijderen zijn in geval van onderhoud? En dan daaronder schuifdeuren plaatsen? Met grondgeleiding om gewicht op te vangen?
Ik vind barndeuren erg leuk, maar ik verwacht dat dat niet kan in verband met gewicht (en het gipsplaten plafond).

We zijn geen super ervaren klussers dus werken het liefst met kant en klare schuifdeuren.

Wie kan mij helpen of heeft er een idee?

IMG_7093.JPEG IMG_7095.JPEG
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Hangt de ventilatiebox aan een binnenmuur? Welk materiaal en hoe dik?

Schuifdeuren zijn lastig geluidswerend te maken. Omdat deze veel kieren rondom hebben. Kan er niet een installatiekast van gemaakt worden met een goede deur?
 

Mandyvm83

  • #3
De ventilatiebox hangt inderdaad aan een enkelwands binnenmuur van kalkzandsteen van 10 cm dik.

Het geluid hoeft wat mij betreft niet perse helemaal weg te zijn, maar nu is het wel heel erg aanwezig. Maar ik snap wel jouw punt. Qua kast lijkt het me lastig omdat ik bij schuifdeuren geen verticale balken nodig heb waardoor alles vrij kan worden gemaakt als er aan gewerkt zou moeten worden. Bij deuren heb ik dat wel, toch?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Op de vloer iets van een U balk. Een frame aan de muren en plafond. In dat frame tegenover de wasmachine en droger een kozijn met deur. In de U de overig platen zetten en deze aan de bovenzijde met enkele schroeven vast zetten. Ik zou het zo in elkaar zetten dat het met enkele schroeven losdraaien en de panelen uit de U tillen weer een open ruimte wordt.
Hebben de apparaten een vorm van ventilatie nodig.
Let op er zijn spelregels en misschien wel wettelijke regels wat betreft de ruimte die monteurs nodig hebben om te kunnen werken
 

Mandyvm83

  • #5
Oh dat van die U-balken is een goed idee. Maar kunnen het dan niet alsnog schuifdeuren zijn? Het is voor ons ook handig om erbij te kunnen mocht ook een keer het water bijgevuld moeten worden, of de filters van de WTW vervangen/schoongemaakt of iets dergelijks.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #6
Ik zou eerst ter plaatse van het plafond rechtmaken, en dan een kant en klaar schuifdeur systeem er op zetten waar minimaal 3 schuifdeuren tegelijk kunnen schuiven.
Zo heb je de gehele ruimte dicht, ook bij de wasmachine en kun je omdat de deuren elk over elkaar kunnen schuiven overal bij.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Er zijn ook geluidswerende schuifdeuren.

Een hok ervan maken verwacht ik snel goede resultaten voor minder geld. De installatieruimte moet dan wel groot genoeg blijven. Een cm of 70 voor de ventilatiebox bijvoorbeeld. Een dubbele openslaande deur in het midden zou voldoende ruimte moeten geven voor onderhoud. Zo wordt het in nieuwbouw ook gedaan.

10cm kalkzandsteen zou voldoende massa moeten zijn als ze niet de lichtste blokken hebben gekozen. Als het een dragende muur is, kan je er redelijkerwijs vanuit gaan dat het goed zit. Er is minimaal 200kg/m2 nodig. Dan trilt de box zelf in ieder geval niet teveel.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu