Hoogslaper tussen twee wanden

martiove

  • #1
Dag allen,
Ik zie al wel een aantal soortgelijke vragen vragen voorbij komen, maar heb een afwijkende situatie. Hierom stel ik mijn vraag in een nieuwe thread.

Ik wil een hoogslaper (loftbed) maken tussen twee wanden. Het liefst zonder poten naar beneden. Afmeting is ongeveer 205 x 140 cm.
Een kopse kant wordt bevestigd aan een buitenmuur (beton/steen). Die durf ik zondermeer zwevend te maken.
De andere komt aan een wand die ik zelf heb geplaatst om van 1 grote kamer 2 slaapkamers te maken. Deze wand heeft een geraamte van vuren balkjes (70x45mm) hart op hart 60cm en afgedekt met underlayment 18mm. Deze wand loopt van muur tot muur en van vloer tot plafond.
Mijn vraag is nu, zou dit stevig genoeg zijn om hier een ligger aan te bevestigen, zonder steun naar beneden. Mocht dit wel nodig zijn, is 1 steunpaal dan voldoende (ivm kastdeur onder het bed is een tweede steunpaal wat onhandig)

Ik hoop dat iemand mij van tips kan voorzien.

Groet en alvast mijn dank,
Martijn
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #2
Dat zou in principe wel meer dan stevig genoeg moeten zijn. Hoe is de houten muur aan het plafond bevestigd?

Een iets kritieker punt is waarschijnlijk hoe dik je van plan bent om de balkenlaag te maken tussen deze muren.
 
  • Like
Waarderingen: martiove

martiove

  • #3
@Impie dank voor je snelle reactie.
Ik ben nog niet helemaal uit over welke kopmaten ik wil gebruiken. Dit hang voor mij nog af van hoe ik de onderzijde laat worden ivm ventilatie van het matras.
Heb je nog tips of uitgangspunten om in overweging te nemen?
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #4
Dat hangt grotendeels af van wie erop gaat slapen: 1 kind of 2 volwassenen?

Ik zou in principe minimaal 38 x 89 mm aanhouden; met een hart-op-hartafstand van ~28 cm heb je dan 6 balken over die breedte van 140cm (ervan uitgaande dat de lange kant de afstand tussen de muren is). Bij een kind kun je met die hoh waarschijnlijk nog wel wegkomen met 69x44 mm. Voor wat minder doorzakking en zeker bij twee volwassenen kun je beter naar minimaal 38 x 120 mm kijken.

Mocht je het allemaal zo slank mogelijk willen houden (en de onderkant van de balken gaan bedekken), kun je ook wat minder hoge balken kiezen en die versterken met platte stukken staal die je onderaan de zijkanten van de balken bevestigt met bouten. Dan volg je het principe van een 'flitch beam'. Met 40x6mm staal zou ik persoonlijk zelfs 69x44 mm balken aandurven met twee volwassenen.
FlitchBeam.png
 

martiove

  • #5
@Impie Super, dank je wel. Hier kan ik mee vooruit!
Enne… de balk die ik aan het underlayment vastmaak, gewoon met spaanplaatschroeven toch? Of beter houtdraadbouten/ stokschroeven?
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #6
Welke balk bedoel je? Normaal gesproken maak je het underlayment vast aan balken, in plaats van andersom. Dan voldoen spaanplaatschroeven inderdaad.

Eventuele naden tussen verschillende platen underlayment laat je uiteraard op een balk samenkomen.
 

martiove

  • #7
@Impie ik bedoel de balk aan de kopse kant van het bed (korte zijde) die ik aan de houten tussenwand moet bevestigen. De tussenwand heb ik gemaakt van vuren balken (70x45) en afgedekt met underlayment 18mm.

Groet
Martijn
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #8
Oh, op die fiets; ik liep iets op de feiten vooruit. /facepalm

Daar zou ik geen spaanplaatschroeven voor gebruiken. Die zijn een beetje hit-or-miss: als er geen informatie op de verpakking staat over welke krachten zo'n schroef aankan, zou ik ze persoonlijk niet gebruiken voor dit soort taken. Dan slaap je toch lekkerder - in dit geval vrij letterlijk...

Je kunt die balk inderdaad het best vastmaken met houtdraadbouten en/of deeldraad schroeven bedoeld voor dragende constructies (bijv. een houtbouwschroef). Maar dan wel zoveel mogelijk aan de staanders achter het underlayment en niet aan de holle ruimtes daartussen. Voor wat extra stevigheid gebruik je tussen de staanders en aan de uiteinden (als die niet op een staander uitkomen) nog wat extra schroeven.
 

martiove

  • #9
@Impie :bedankt: Dank en een heel fijne avond!
Ik hoop snel aan de slag te kunnen gaan!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu