Schrootwerk buitenkant woning schilderen

Marchouwen

  • #1
Het schilderwerk aan de voorkant van mijn woning heeft een flinke opknapbeurt nodig. Helaas betreffen het niet alleen kozijnen, maar ook een groot deel van de muur is geschilderd hout. Het schilderwerk zit er slecht op en ik ben bang dat ik het er allemaal af mag schuren/krabben.

Hoe kan ik dit bij de schrootjes het beste aanpakken? Met name de groeven lijken me een lastig karwei.

Daarnaast heb ik een aantal keer gelezen dat wanneer de basis van het schilderwerk slecht is, er aangeraden wordt eerst 2 maal te gronden en een half jaar later pas af te lakken. Is dat in mijn geval ook aan te raden?
In totaal gaat het om een kleine 15m2 aan schrootjes.






 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
Schrootjes gebruikten we in de woonkamer als plafond en lambrisering. Hier hebben we het over gevelbetimmering.

Controleer eerst of er geen rotte delen in de gevelbetimmering zitten en vervang deze als dat wel zo is.

U moet het standaardsysteem aanhouden voor buiteschilderwerk. Begin met reinigen. Daarna schuren ( de mes en groef verbindingen tussen de schroten kunt u schuren met een op maat gemaakt stuk hout van de juiste dikte met daaromheen schuurpapier).

Grond alles 1 x geheel over. Na droging de openstaande naden tussen de delen met een acrylaatkit voor buiten ( exterieur) dichtzetten en na droging nogmaals gronden.
Wacht enkele dagen en schilder alles af. Die boerenwijsheid van lang wachten vertaal ik als volgt: als u een hoogvullende grondverf gebruikt kunt u deze 1 a 2 jaar - bij 2 lagen - over laten staan zonder af te lakken, omdat deze duurzamer is dat gewone grondverf.
 

Marchouwen

  • #3
Dag Kees, bedankt voor je reactie.

Hoe kom ik erachter of het hout rot is, voor ik het schuur?
En schuur ik het helemaal kaal, of is dat niet nodig?
 

Geus

  • #4
Prikken/stevig duwen met een schroevendraaier o.i.d. Rot hout is vermolmd en zacht en daar ga je doorheen. In goed hout zie je hooguit een klein putje. Vooral de slechtuitziende hoekjes/ kieren controleren.

Goed hout hoef je niet kaal te schuren, je ruwt met schuren het hele oppervlak op om een goede hechting te krijgen voor de nieuwe lagen. Wel eerst goed ontvetten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu