Buitenkant schilderen

Ed.33

  • #1
Hallo,

Ik wil binnenkort de buitenkant van mijn huis gaan schilderen. De huidige verflaag is aardig dof uitgeslagen dus ik ga er maar vanuit dat er nu een lakverf op zit en geen systeemverf. De kleur die er nu op zit is groen en ik wil dit allemaal in gebroken wit verven. Ik weet niet exact wat de ondergrond is maar ik neem aan dat dit gewoon hardhout is (huis uit jaren 80).

Wat betreft de verf zit ik te twijfelen tussen Sigma of Wijzonol. Zit hier veel verschil in? Zou ik nu een systeemverf (éénpotsverf) van bv Wijzonol kunnen gebruiken of zou het beter zijn eerst het hout in de grondverf te zetten en dan een glanslak op basis van alkydharsverf te gebruiken. Kan ik in dat geval volstaan met één keer gronden? Ook vraag ik mij af of ik kan volstaan met het licht schuren van de huidige groene laklaag of dat ik deze helemaal moet verwijderen. De verf laat op enkele plekje na niet los.

Het zijn aardig wat vragen maar misschien dat iemand mij hierin kan adviseren.


Mvg Edwin
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #2
Die eenpotssystemen hebben een nadeel: de levensduur is wat korter dan een conventionele grondverf+aflak aanpak. Zou zelf voor de hoogglans S2U gaan.

Bovendien denk ik dat je niet sneller uit bent want het eenpotssysteem zal niet in 1 keer dekken, dat zal toch minimaal 2x moeten. Met een goede kwaliteit grondverf (je hebt ook sneldrogende grond als je dezelfde dag wilt aflakken) + 1 x in de S2U aflak zit je ook aan 2x schilderen. Misschien 3x, als je 2x wilt aflakken (was bij mij niet nodig, dekte voldoende en laagdikte heb je al door de opbouw van oude verflagen, maar misschien is Kees het hier hier niet mee eens :wink: ). Ik ben overigens van donkergroen naar licht crème gegaan.

1 gronden is echt voldoende. Ondergrond ontvetten, plekjes behandelen en extra gronden, alles lichtjes opschuren (bijv. met schuurpad), afnemen en beginnen maar.
 

EGeen

  • #3
Wanneer er veel hoekjes/gaatjes/kieren in zitten zou ik een systeemverf gebruiken. Wat betreft de soorten verf (wijzonol/sigma/sikkens) Op dit forum wordt geen product advies gegeven (richtlijnen van het forum).. Het product aangegeven door mijn voorganger is een afsluitend systeem. Wanneer u hierover meer wilt weten kunt u beter naar een speciaalzaak toe gaan. Vraag daar maar eens wat specifiek naar de verschillende soorten verf en de bestanddelen.

Buiten zult u altijd 2x moeten aflakken voor groot onderhoud. Hierdoor krijg je een mooie volle laag en wordt de duurzaamheid langer. Of u neemt een grondLAK (geen grondverf) in kleur en daarna 1 laag aflak. Ikzelf zou twee keer met aflak doen.

Het door u genoemde dof worden etc. kan ook geen systeemverf zijn, sterker nog deze soorten verf hebben dit probleem vaak sneller dan normale afsluitende lakken. Maar dekkende lak of deze nou afsluitend of ademend(systeemverf) is, beide zijn gewone aflakken.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #4
Eerst gaat u beginnen met reinigen, daarna gaat u schuren ( p150 ) hierbij zult u de oude laklaag zoveel mogelijk verwijderen en doet u dit niet dan krijgt u toch kale randen op alle hoeken.

Deze gaat u ( snelgrond )gronden. Hou er rekening mee dat op scherpe kanten geen verf blijft staan, dus rond deze af door ze handmatig te schuren. Schuur de snelgrond niet, want dan heeft u weer kale kanten.

U zet eventuele naden tussen glaslatten en kozijn dicht met acrylaatkit exterieur omdat u gaat aflakken in een lichte kleur: elke kier valt hierbij op en staat amateuristisch.

Na het bijgronden en kitten grond u het gehele object met grondverf in de kleur waarin u gaat aflakken.

Na droging schuurt u op met p 360 en na ontstoffen brengt u de deklaag aan. Dit kan, zoals al genoemd, met 2 lagen ( 1x verdunde aflak en 1 x onverdund ) als u een matig dekkende grondverf niet in kleur van de deklaag gebruikt, of met 1 laag als u grondverf in deze kleur hebt aangebracht.

Beide merken die u noemt zijn professionele topkwaliteit dus aan u de keus.

De voor- en nadelen van syteemverf zijn al aan u geschetst door mijn mede beantwoorders.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu