Schouw met accumulerende werking?

Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo allemaal,

We hebben een gietijzeren kachel die prima bevalt. Nu loop ik al een tijdje met het idee rond om achter/boven deze kachel in plaats van de stalen kachelpijp een schouw te maken tot aan het plafond (waar ook de schoorsteen begint) en die middels platen zodanig in te richten dat de hete lucht al zigzaggend naar boven moet. Tijdens dat zigzaggen zou de warmte aan de mantel afgegeven moeten worden die daarmee langere tijd kan nastralen. Als materiaal denk ik aan speksteen of chamotte met leemstuc. Zou dat kunnen werken denken jullie en waar moet ik aan denken?

En weet iemand of je speksteen ook af kan werken met bijvoorbeeld leem of heeft dat teveel nadelige invloed op de warmteafgifte? Ik vind het speksteen namelijk niet zo mooi om te zien.

Alvast dank voor de reacties
 
Ik ben bang dat het op die manier niet gaat lukken,hoe krijg je dat stuk schoon bij bv schoorsteenvegen,een kachel heeft een bepaalde afvoergas temperatuur, daar kun je niet ongestraft nog eens heel veel warmte van onttrekken, dit lukt vaak wel bij een kachel die ervoor gemaakt is, bv een tegelkachel of bergkachel daarin is de verbrandings temperatuur veel hoger is. wat je wel zou kunnen doen is om de kachelpijp materiaal zetten,zonder contact met de buis die buis straalt warmte wordt opgenomen, en afgestraald zonder effect op het verbrandingsproces van de kachel, beide materialen zijn goed voor accumulerende werking, of het ook samen werkt weet ik niet ,speksteen is bv ook te spuiten dit doen ze zelfs op kachels.
 
Over die opmerking van die gastemperatuur heb ik nog een vraag. Kun je ook aangeven waarom je daaraan bij een houtkachel niet zomaar warmte kan onttrekken, of wat de gevolgen daarvan zouden kunnen zijn? Heeft dat te maken met afzettingen van creosoot e.e. of gaat dat de trek beinvloeden of zo?
 
Inderdaad je moet een bepaalde min temperatuur overhouden om te zorgen dat je bv geen condenserende schoorsteen krijgt , hoe vollediger je verbranding is hoe minder invloed dit heeft. bij een te lage temperatuur krijg je dan bv roetwater, maar dit hangt ook weer af van bv je kanaal je kachel ,lengte van de schoorsteen ,je hout ,dus als je je kanaal te veel koelt heeft dit ook invloed op het branden van de kachel, zwarte ramen ,gevoeliger met bijvullen ,stinken.slechter reageren van de kachel, meer roetvorming, enz.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan