Schimmel en isolatiechips

Keina

  • #1
Hoi allemaal,

Ik en mijn vriend hebben afgelopen februari een kluswoning gekocht. Deze kluswoning was van een woningbouwvereniging en is voordat wij hem hebben gekocht op een aantal vlakken gerenoveerd, waaronder de vloerisolatie + nieuwe houten balken en platen. Dat is vorig jaar maart gebeurd.

Nu kwamen we er tijdens de verbouwing achter dat er onderaan de houten platen schimmel vormt (zie foto).


Zoals op de foto te zien, is de schimmelvorming ontstaan tussen de balken. De balken zijn nog in orde gelukkig, maar de platen zien er niet uit. Er zijn dus isolatiechips aangebracht. De kruipruimte is iets hoger van 50 cm en de kruipruimte ligt op de meeste plekken tot de houten plaat vol met de chips.

Er zijn ook ventilatiegaten aangebracht. Op een oppervlakte van 32 m2 zitten er 2 ventilatiegaten aan de voorkant van de woning, 1 grotere aan de zijkant van de woning en 1 aan de achterkant (het is een hoekwoning).

Overal waar wij lezen op internet staat dat bij een kruipruimte van 50cm hoog een isolatielaag van 20-30 cm moet worden aangebracht. Bij ons is dat dus niet gedaan, daar hebben ze alles vol gepompt. De aannemer heeft aangegeven dat het erop lijkt dat het te vol ligt, waardoor de lucht uit de ventilatiegaten onvoldoende kan rondstromen. Klinkt als een best logisch idee?

Gelukkig zijn we er nu nog op tijd bij, want anders waren we over 2 jaar door de vloer gezakt. Heeft iemand hier toevallig wat verstand van en kan die hier zijn of haar eigen blik op werpen? Natuurlijk gaan we ook contact opnemen met de verkopende partij en via hen hopelijk ook met het bedrijf dat de isolatiechips heeft aangebracht.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ik zie balken die nog droog zijn.
Die platen zijn een paar keer iets te vochtig geweest en weer opgedroogt.
Houten platen kunnen zeer snel zwart worden zal iets met de lijm te maken hebben.
Als ik het goed begrijp is het bodem kruipruimte, 500 mm EPS chips, balk rond 150mm hoog en een OSB 22mm op de balklaag.
 

Keina

  • #3
De balken zijn inderdaad nog droog, maar er lijkt ook wel alsof er op in ieder geval 1 balk schimmelvorming is ontstaan (zie foto). Ook ruikt het naar schimmel als je je hoofd steekt in bodem kruipruimte. Op een andere plaat zit ook witte pluisjes aan de onderkant, wellicht ook schimmel.



Voor zover wij weten, is er geen lijm gebruikt. De platen zijn vastgeschroefd aan de balken.

De afmetingen die jij noemt, ik ken ze niet precies maar ik denk dat je ze zo goed geraden hebt!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Ik bedoel de lijm om die platen te maken. Ze gebruiken dunne laagjes hout of schilvers en een toevoeging van lijm persen ze dat tot een plaat. Als je het graag wil weten zoeken op Youtube.
Ik begrijp er komen deskundigen hun mening even afwachten.

S.v.p. niet quoten in deze situatie.
 

Keina

  • #5
Beste Wgb,

Dank voor de reacties! Ik wist niet dat quoten niet mocht/kan.
Dat van de lijm nemen we mee.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Viel het niet op dat de rubrieken verzorgd zijn en door deze huisregel lekker leesbaar zijn.
 

Keina

  • #7
Ik zal er in het vervolg op letten!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Duidelijk te weinig ventilatie. Chips zijn alleen bedoeld voor op de bodem van de kruipruimte, niet om de vloer te isoleren.

(Grotendeels) weghalen en de vloer isoleren lijkt me de beste oplossing.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #9
Toch vermoed ik als er planken waren gebruikt er geen zwarte plekken waren ontstaan.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #10
Dat zal dan ook eerder komen door de ventilatie tussen de kieren. De verlijming van de platen zorgt ook voor dampdichtheid.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #11
Keina schreef:
Gelukkig zijn we er nu nog op tijd bij, want anders waren we over 2 jaar door de vloer gezakt. Heeft iemand hier toevallig wat verstand van en kan die hier zijn of haar eigen blik op werpen? Natuurlijk gaan we ook contact opnemen met de verkopende partij en via hen hopelijk ook met het bedrijf dat de isolatiechips heeft aangebracht.
Helemaal eens. Die zwarte plekken nu. Het bovenstaande tot gevolg?
 

Keina

  • #12
Ik heb contact opgenomen met het bedrijf dat de DroCom isolatiechips (zoals bij ons) stort. Zij gaven direct aan dat het niet door te weinig ruimte tussen de chips en de platen kan komen. De bodemruimte kan volledig met deze chips worden gevuld zonder dat het gevolgen zou hebben voor ventilatie. Ze stelde zelfs dat ventilatiegaten niet meer nodig zijn met deze chips. De juiste locatie van het bedrijf die bij ons huis de chips vorig jaar heeft gestort, gaat nog contact met ons opnemen. De telefoonmedewerker vroeg zich af of het niet een zwam zou kunnen zijn.

Nu is er inderdaad kelderzwam in de kruipruimte geweest, maar die is verwijderd voordat wij het huis kochten. De aannemer gaf ook aan dat hij niet denkt dat het een zwam is. Desalniettemin ook contact met dit bedrijf opgenomen en die gaat mij ook terugbellen.

Wordt vervolgd!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #13
Dit zijn schimmelplekjes door een te hoge vochtigheid. Is gewoon condensatie. Oorzaak te weinig ventilatie. Ik kan hier niets anders van maken.

Is de ventilatie in het huis zelf wel goed geregeld?


Het bedrijf heeft ongelijk dat de ventilatie van een kruipruimte overbodig wordt als je de volledige ruimte isoleert. Dat soort onkunde veroorzaakt (de mythes van) "optrekkend vocht".
 

Keina

  • #14
Hmm, vreemd. Het huis heeft wel enige tijd leeggestaan, tussen het renoveren door de woningbouw en het proces van verkopen heeft ongeveer driekwart jaar gezeten. In de tijd dat wij het huis hebben bezichtigd (november 2019), was de luchtvochtigheid erg hoog. Je voelde het direct als je daar binnen kwam, het was binnen ook kouder dan buiten. Op een gegeven moment kwamen we er vaker om te verbouwen etc. en verdween die luchtvochtigheid doordat we regelmatig de ramen en deuren open zette.

Inmiddels is het gevoel van vochtigheid helemaal verdwenen in de woning.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #15
IJkenhout

Even een paar keer een ongunstige situatie onder de vloer is voldoende om die platen zwart te maken en die blijven zwart. Waarschijnlijk moet je tot de winter wachten om te kijken wie er gelijk heeft.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #16
Dat bestrijd ik ook niet Wgb ;)

Eens dat het probleem nu weg kan zijn/blijven. Dus je kan dit nu zo laten en in de gaten houden. Maak een deel even schoon met groene zeep (of een stukje opschuren), zodat je verschil kan zien.
 

Keina

  • #17
Inmiddels hebben we Rentokil gesproken. Zij hebben bij ons de DroCom chips aangebracht en kelderzwam verwijderd.

Rentokil heeft foto's van de platen gezien en stelt dat dit komt door de platen zelf. Het is een bekend probleem volgens Rentokil dat multiplex platen te maken kunnen krijgen met schimmel zoals op de foto. Het is volgens hen een verkleurde schimmel dat voortkomt uit de platen. Mogelijk dat de platen nog vochtig waren bij plaatsen.

In ieder geval stelt Rentokil dat het niets is waar we ons zorgen over hoeven te maken. Moeilijk om hiermee om te gaan, want wie heeft er gelijk? En je moet nu eigenlijk uitgaan van het woord van anderen. Zelf hebben we er geen verstand van, dus kunnen ze ons van alles wijs maken. We zullen het antwoord van Rentokil ook nog bespreken met de aannemer.

Het zijn trouwens 18 mm WBP platen.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #18
".. in ieder geval 1 balk schimmelvorming is ontstaan .."
Hoe verklaren ze dat dan?
(ze zijn zich gewoon aan het indekken)

Chips eruit, isolatie tussen en/of onder/tegen de balken aanbrengen, dampdicht aan de onderkant.
Kruipruimte ventileren.

Nu alles toch open ligt is het een redelijk eenvoudig klus en de materialen zijn niet duur.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #19
Nou zeg, jij durft, op basis van info van een leek zulke stellingen poneren.

@Keina, op het forum is de regel dat er geen werk van anderen beoordeeld wordt, dat geldt ook voor dit topic.
Haal er een deskundige op isolatiegebied bij, de aannemer zal er vast eentje weten.
 

Keina

  • #20
@Jan, dat begrijp ik. Je hebt gelijk!

Bedankt allemaal voor de reacties, we gaan ermee verder.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu