Schimmel op spaanplaten stellingkast in berging

jant90

 • #1
Afgelopen zomer heb ik 2 stellingkasten in de berging geplaatst. Nu zijn de houten spaanplaten in de afgelopen weken enorm gaan schimmelen. Alle platen zijn aan de boven en onderkant helemaal volgroeid met schimmel.

Het is gewoon helemaal droog in de berging, er is geen lekkage o.i.d. Ik neem dus aan dat de schimmel kon ontstaan door de hoge luchtvochtigheid en lagere temperaturen van de afgelopen weken met alle regen die we gehad hebben.

Mijn vraag is nu: hoe kan dit het beste (en goedkoopste) oplossen? Ik zat te denken aan iets als:
 1. Schimmel wegpoetsen met een doek.
 2. Platen licht opschuren.
 3. Platen een paar dagen in huis bewaren bij een lagere luchtvochtigheid?
 4. Platen behandelen met (grond)verf/lak o.i.d.? Maar wat dan?
Bedankt!


schimmel1.jpg
schimmel2.jpg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Jackd

  • #2
  Inderdaad het gevolg van een hoge luchtvochtigheid.
  Doe je daar niks aan dan gaan er straks meer dingen schimmel, bijvoorbeeld leren fietszadels en andere dingen die daar gevoelig voor zijn. Ook kunnen er dingen gaan roesten.
  Het weer dat we nu hebben kan nog een paar maanden aanhouden, dus ook de oorzaak aanpakken, dat kan soms heel eenvoudig wat extra ventilatie zijn.

  De schimmel kan je met o.a. bleekmiddel (chloor) verwijderen, ik zou dat wel buiten doen, daarna de platen goed laten drogen voordat ze weer naar binnen gaan.
   

  jant90

  • #3
  Ik geloof dat azijn (doordat het zuur is) ook wel moet werken tegen schimmel maar ik weet niet hoe vochtig die planken mogen worden (wat met zowel chloor als azijn een probleem is natuurlijk). Ook vraag ik me af hoe snel ze weer onder de schimmel zitten als ik ze verder niet met iets behandel.

  Ik zie niet echt een mogelijkheid de berging meer te ventileren namelijk, er zitten geen ramen o.i.d. in en de berging is eigendom van de woningbouw dus ik kan ook niet echt aanpassingen doen.
   

  Haemmertime

  Vaste beantwoorder
  • #4
  Dan ben je waarschijnlijk niet de enige die dit probleem heeft, ik zou eens in gesprek gaan met de buren, zeker als dit het resultaat is van een paar weken vochtig weer.
  Persoonlijk zou ik deze platen als verloren beschouwen. Ik zou bij de bouwmarkt platen op maat laten zagen en een flink blik verf, en dan de nieuwe alvast gaan verven en dan die oude later vervangen.
   

  Kluseroplos

  • #5
  De nieuwe spaanplaten zijn dus gaan schimmelen door een te hoge relatieve vochtigheid. In de nieuwe platen zelf kan nog wat vocht zitten, en zeker in combinatie met een ruimte waarin de lucht te vochtig is, levert dit vaak schimmel op materialen op. (alhoewel je schrijft dat de berging goed droog is, kan de lucht toch een te hoge RV hebben). Het beste is de platen met soda schoon te maken, voor de zekerheid een
  stofmasker+veiligheidsbril opzetten. Met chloor schoonmaken is wat minder aan te raden, omdat schimmels een voorkeur hebben voor een iets zuurder milieu. Dus met soda goed poetsen en een flinke poos laten ´uitdrogen´ in huis voordat je ze terug plaatst in de berging. Succes!
   

  Sjaan Smit

  • #6
  Een andere houtsoort gebruiken zou misschien helpen of zitten deze platen vast aan het frame?
   

  Haemmertime

  Vaste beantwoorder
  • #7
  Volgens mij liggen ze gewoon los in de stelling. Ik zou eerst gaan rekenen wat vervangen kost, ik zou die platen niet meer aan willen raken, maar dat is misschien persoonlijk.
   

  jant90

  • #8
  Bedankt voor het meedenken.

  Ik heb de platen voor nu maar schoongemaakt met een soda sopje en laat ze nu nog even drogen en leg ze dan weer terug. Ik verwacht dat ze snel weer gaan schimmelen maar ik ga ondertussen wel op zoek naar nieuwe platen.

  Ik verwacht alleen dat het vervangen van de platen duurder gaat zijn dan deze hele stellingkasten gekost hebben (ze waren slechts €20 per stuk). Ik moet per stellingkast 5 platen van 40x90cm hebben namelijk.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #9
  Is de berging verwarmd?
  Zo niet dan of verwarmen of beter ventileren.
  Het is condens dat neer slaat op het koudste gedeelte, in dit geval de onderkant van de platen.
  De temperatuur buiten is lager dan de temperatuur in de berging, dan slaat het vocht op de platen met als resultaat schimmel.
  Ik zou ze drogen en straks in het voorjaar schilderen met een eps verf, ook dan kan er weer schimmel ontstaan maar veel minder.
   

  Haemmertime

  Vaste beantwoorder
  • #10
  Je kunt als de planken stevig genoeg zijn nieuwe kopen en alleen de planken gebruiken, en de stellingen op marktplaats zetten.
  Wat moet ik mij verder van de berging voorstellen, en hebben buren er ook last van?
  Wellicht kun je toch iets aan de ventilatie doen, en in combinatie met wat Jan aangeeft, met de juiste verf schilderen.
  Heb je dan verder geen last van schimmel op de spullen die er opgeslagen zijn?
   

  jant90

  • #11
  Ik heb er de afgelopen 5-6 jaar nooit last van gehad en ik heb mijn buren er ook nooit over gehoord. Ik heb wel een berging aan het einde van de rij en ben de enige met een houten buitenmuur, dat is ook de wand waar de stellingkasten tegenaan staan (houten wand is te zien op de eerste foto).

  Zou het wellicht ook kunnen dat de schimmel al in de platen zat toen ik ze kocht en bij de juiste omstandigheden zijn gaan groeien? Of is dat echt onzin?
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #12
  Lijkt me zeer onwaarschijnlijk dat de schimmel al in de platen zou zitten.
  Het is een kwestie van te hoge luchtvochtigheid, ventileren en/of verwarmen moet dat oplossen.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu