Schimmel-achtige aanslag

Bram Aerts

  • #1
Ik heb een vraagje over iets wat ik vermoed dat schimmel is

In mijn kelder staan enkele rekken (metalen profiel, hout/multiplex schabben), deze staan er nu een klein jaar. Op sommige van deze planken heeft zich langs de bovenkant een grijs-achtig stoflaagje, met daartussen witte en gele vlokjes genesteld. Dit is echter maar op een aantal van de planken (ongeveer de helft). Dezelfde planken hebben onderaan ook kleine grijze stoffige draadjes hangen, de andere planken niet.

De rekken staan in het midden van de kelder (niet tegen de buitenmuur), en ook de buitenmuren zelf zijn droog en niet aangetast.

Op de vloer van de kelder heeft enkele maanden terug even een ruime plas water gestaan, maar ondertussen is de kelder al geruime tijd droog.

Heeft iemand een idee wat het stof op deze planken is, en hoe dit best te verwijderen?

Hier nog enkele foto's

Alvast bedankt!
IMG_20220108_123621184.jpg
IMG_20220108_123609509.jpg
IMG_20220108_123555449.jpg
IMG_20220108_123545025.jpg
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Dat is schimmel ja. Planken weggooien en nieuwe erin is de beste oplossing. Zo duur zijn die plankjes niet. In mijn ogen krijg je dit nooit meer helemaal goed weg gepoetst.

Maar eerst maar eens het vocht in de kelder aanpakken anders zitten over een jaar de nieuwe planken ook weer vol met schimmel.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
En zijn dat zakken cement die daar liggen? Die zullen ook wel uitgehard zijn als ze er al wat langer liggen.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #4
Schimmel, een hoge luchtvochtigheid of wat condensatie is genoeg om die te laten groeien, ook in een droge kelder. Daarom in de kelder kiezen voor materialen die je goed schoon kunt houden en minder gevoelig zijn voor vocht of corrosie (liefst geen zachthout, spaanplaat, ijzer o.i.d. in de kelder).
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Of je die planken weg moet doen weet ik niet wel dat je het klimaat veel beter moet gaan regelen.
Is er een periode met lage temperaturen geweest en het weer slaat om naar hogere dan zal je daar maatregelen moeten nemen.
De goederen zijn een als het ware een accu en blijven langer lager in temperatuur dan de lucht, dat zorgt ervoor dat ze het vocht uit de lucht van de omgeving gaan opnemen/aantrekken.
De vochtigheid en de temperatuur in die ruimte is meten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu