Scheuren in stucwerk inbouw haard

Mwo61

 • #1
Vorig jaar hebben we in ons nieuwe huis in de open haard een inbouwhaard geplaatst. Al snel ontstonden er scheuren in het stucwerk door de hitte. De leverancier van de haard weet deze scheuren aan het feit dat de stucadoor ijzeren strips had gebruikt op de randen. De werking van de strips zouden de scheuren veroorzaken. Onlangs zijn de strips direct aan de zijkant en bovenkant van de haard verwijderd, is de pijp geisoleerd met materiaal dat tot 1100 graden aan kan en is eea opnieuw gestuct en dit meerdere weken laten drogen. Met goede hoop dat het probleem verholpen zou zijn, is de haard nu weer ruim een week in gebruik. Helaas treden er alweer grote scheuren op. De ijzeren sierrand kan er voor weg, en als die weg haalt zijn de scheuren daarachter nog groter. Wie heeft tips hoe dit verholpen / opgelost kan worden?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #2
  Waar is de ombouw uit opgetrokken?
   

  Mwo61

  • #3
  Die is van steen. we hebben een deel van de stenen eruit laten halen en opnieuw laten opmetselen (op zijn kant) zodat de afstand tussen de afvoer (dubbele pijp) nog ruimer zou zijn. De originele haard was hoger dan de inzethaard en dus is er ook een latei geplaatst.

  Onderstaand een foto van hoe de situatie was en hoe die nu is. Er is bij het herstel gebruik gemaakt van hittebestendige stuc.

  Voor:


  Na:
   

  Tegel

  • #4
  Zitten er wel ventilatie roosters in de onder en bovenkant van de ombouw?
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
  Beton heeft een andere thermische uitzettingscoëfficiënt dan baksteen en poriso. Dat kan een oorzaak zijn.
   

  Mwo61

  • #6
  Dank voor jullie reacties.

  Er zit zowel aan de onderkant als bovenkant ventilatie. De warme lucht komt via de bovenkant naar buiten. Maar ook de zijkanten hebben ventilatie. Met het functioneren van de haard is dus ook niks mis.

  Is er materiaal te bedenken dat deze hete aan kan? of zou ik het moeten oplossen door een wand voor deze muur te plaatsen, omdat stucwerk altijd zal blijven scheuren gezien de hitte? Zo ja, van wat voor materiaal zou dat moeten zijn.   

  StucDennis

  Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #7
  Fermacell word veel gebruikt voor haard ombouwen.
   

  Tegel

  • #8
  Fermacel kan gaan stinken als het heel heet wordt.
  Daarom gebruikt een haardbouwer meestal promatect platen.
   

  Mwo61

  • #9
  Dank wederom voor de reacties! Ik heb diverse video's gezien van promatect platen nav het advies. Die gaan uit van een niet bestaande ombouw en obv regelwerk worden die geplaatst. Nu heb ik een bestaande haard met ombouw etc. Kun je deze platen direct tegen de huidige wand plaatsen en zo ja, hoe dien ik dat te bevestigen? Er zit immers een stenen muur met een stuclaag achter.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #10
  Ik zou u aanraden bij een goed bekend staande kachelsmid advies te vragen, op het forum blijft het toch gokken hoe de situatie precies is.
   

  Boertje125

  Vaste Beantwoorder
  • #11
  Meerdere weken is niet heel royaal voor het verharden van een mortel op cement basis.

  Het scheuren is een gevolg van het uitzetten en krimpen van de ondergrond t.g.v. de hitte.

  die moderne strakke afwerking is minder geschikt voor een haard die veelvuldig lang achter elkaar wordt gebruikt.

  dan kan je beter een natuursteen of schoonwerk baksteen schouw maken
   

  KlusId

  • #12
  Beste Mwo61,
  Ik zou graag met u in contact willen komen ivm dezelfde problemen met (zo te zien) dezelfde kachel.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu