Scheuren in stucwerk draagmuur

Figo22

  • #1
Beste forumgenoten

Ik heb een woning bezichtigd die ik zou willen kopen. Alleen tijdens de bezichtiging zag ik scheuren in de muur en plafond (stucwerk). Tijdens een bouwkundige keuring wil ik dit laten onderzoeken maar wellicht hebben jullie al een idee van of het iets constructiefs zou kunnen zijn. Alvast bedankt. Zie fotos

 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Onze glazen bol is kapot.

In dit topic zie je onderaan twee links met typen scheuren.
 

Figo22

  • #3
@IJkenhout bedankt

heb die links inderdaad ook al eerder bekeken, volgens die info zou het geen kwaad kunnen. Maar dat neemt mijn zorgen niet weg. Van de week komt de bouwkundige keuring hopelijk kan die wat meer duidelijkheid verschaffen. Is het een idee om de scheuren op bepaalde plekken de stuclaag weg te halen zodat ik kan zien of er ook scheuren in de draagmuur zitten?

Volgens de bewoner zijn de scheuren van 13 jaar terug, hij had direct na de bouw laten stucen en daarna verder niks aan gedaan.
Maar goed wil het eenmaal zeker weten.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Met een bouwfysische keuring hebt u meer zekerheid.
 

Figo22

  • #5
Hoi Keuring is geweest, rapport ontvang ik nog maar hij zei al meteen dat het krimpscheuren waren en door werking van het gebouw. Ik ben niet zo snel gerust gesteld dus vroeg me af wat kan ik nog meer doen?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #6
Als je de deskundige niet vertrouwt, kun je een tweede deskundige laten kijken. Maar als ik het zo lees, kun je beter een andere woning kopen. Dit blijft aan je knagen, ookal heb je 10 rapporten die krimpscheuren uitwijzen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Bijna elke woning heeft krimpscheuren.
 

Figo22

  • #8
Beste IJkenhout,

Ik vind het lastig, een scheur die aan beide draagmuren ongeveer dezelfde plek een scheur van beneden tot helemaal boven loopt (verdieping overschrijdend) Heb zo een scheur even opengemaakt en dit is het resultaat.


De scheur is duidelijk ook aanwezig in de constructie.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #9
Dit is dus een zettings-scheur. Kan gebeuren. Om iets zinnigs erover te zeggen zou het handig zijn om het volgende te weten:

- hoe oud is de woning?
- waar staat de woning?
- hoe is er gefundeerd?
- Indien op palen: zijn deze van beton of van hout?

NB: Om nu het stucwerk te beschadigen in een woning die je nog niet hebt gekocht.... Dat lijkt mij niet helemaal de bedoeling.
 

Figo22

  • #10
Hoi Walker

woning is ongeveer 13 jaar oud, onderdeel van een grootschalig project vanuit de woningbouw als opdrachtgever denk aan meer dan 200 eengezinswoningen en appartementen in een wijk.
staat vlakbij badhoevedorp

fundering is prefab beton op heipalen.

stucwerk heb ik na toestemming verwijderd en direct daarna gerepareerd met muurvuller.

heb vandaag bij de buren ook gekeken 2 deuren verderop hadden de buren ook soortgelijke scheuren precies op dezelfde plek en een andere had helemaal geen last ervan.

enig idee of zo een zetscheur doorwerkt naar de plafond? op de eerste verdieping plafond zijn namelijk ook soortgelijke scheuren maar de plafonds op de begane grond en 2de verdieping zijn scheurvrij.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #11
Zeer waarschijnlijk krimpscheuren in de kalkzandsteen bouwmuur. Hoe lang is deze wand?
 

Figo22

  • #12
Hoi Rola,

volgens bouwtekeningen zijn het betonnen draagmuren. muur is bijna 12 meter lang.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #13
Wij gaan de deskundigheid van de inspectie niet tegenspreken. Die persoon is immers ter plekke geweest. Als je het rapport niet vertrouwd, kan je zoals gezegd een ander laten komen. Zoek iemand die voldoende kennis heeft van scheuren, zoals een constructeur of bouwpatholoog.

Wij kunnen op afstand nauwelijks een oordeel vellen, op basis van zulke summiere informatie.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu