Scheuren in huis

Mijmke

  • #1
In ons huis komen sinds kort veel scheuren voor in de muren. Nu heb ik een bedrijf, gespecialiseerd in bouwgebreken waaronder scheurvorming naar de scheuren laten kijken. Volgens die man zijn het geen konstruktieve scheuren maar krimpscheuren en thermisch. Ik heb hier op het forum gelezen dat krimpscheuren ontstaan in de beginfase van een woning, maar onze woning is al tientallen jaren oud en er is ook geen sprake werkzaamheden in de omgeving of druk verkeer. Het gekke is dat de buren geen last heeft van scheuren. Waaraan kun je zien dat het zulke scheuren zijn en niet bijvoorbeeld scheuren door zetting, verzakking of door wegspoelen fundering. Ik heb op verschillende sites gekeken, maar ik zie tegenstrijdigheden zoals verticale scheuren zijn niet konstruktief en bij de andere site wel. Horizontale scheuren zijn wel konstruktief. Scheuren in hoeken ontstaan door zetting en andere zeggen krimpscheuren. Ik snap het niet, ik maak me wel zorgen om die scheuren omdat het er zoveel zijn en tot een aantal jaar geleden waren ze er nog niet en er komen steeds scheuren bij. Moet toch niet kunnen, maar ik moest me vooral geen zorgen maken, maar dat doe ik toch. Hoe zie je dat het krimpscheuren zijn, hoe dat het thermische scheuren zijn, konstructieve scheuren e.d.. Misschien ben ik wel te achterdochtig en zijn het gewoon krimpscheuren maar na zoveel jaar.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Heeft die goede man niets op papier gezet voor je. Met deze info is het onmogelijk dat iemand op jouw vraag een behoorlijk antwoord kan geven.
Die scheuren in je muren zitten daar langer, de afwerking op die muren kan de werking van het materiaal, waarvan de muren zijn gemaakt opvangen, ook dat houd een keer op.
Staat de woning op heipalen heeft het wegspoelen van zand niet zoveel invloed.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Je hebt jarenlang mazzel gehad dat de scheuren er (nog) niet waren. Er zijn op internet voorbeelden te vinden van documenten met constructieve scheuren, in andere topics heb ik ze ook al genoemd.

Verder gaan we het oordeel van een expert die ter plekke is geweest natuurlijk niet tegenspreken.
 

Mijmke

  • #4
In het rapport stond het volgende:

De geconstateerde scheurvorming betreft scheurtjes t.p.v. de diverse bouwkundige aansluitdetailleringen.
De scheurtjes zijn krimp en temperatuurscheurtjes t.g.v. de aanwezige temperatuur gradiënt.
Tevens is op diverse plaatsen de bouwkundige afwerking van onvoldoende kwaliteit en zijn de bouwkundige aansluitdetailleringen onvoldoende flexibel uitgevoerd.
Er is een groot verschil tussen constructieve scheuren en krimp/haarscheuren.
Krimpscheuren ontstaan bij de ontmoeting van verschillende materialen zoals hout en steen of gipswand op kalkzandsteen muur. Haarscheuren zijn hele fijne scheuren in een op materiaal die ontstaan door een bepaalde spanning in dat materiaal.
Dit is zo ongeveer wat er centraal in het rapport staat.

Mijn vraag is dus een scheur die midden op de muur ontstaat of blokgewijs door een muur loopt, horinzontale scheur in niet dragende muur of verticaal scheuren in alle hoeken, scheuren onderaan tegelvloer of scheuren bij de badkuip hoe kunnen dat dan krimpscheuren zijn als de woning al jaren oud is en nu pas ontstaan.
Ik dacht dat krimpscheuren altijd ontstaan in de beginfase.
Ik kan moeilijk heel mijn huis gaan kitten, ik ben bang dat er meer aan de hand is, misschien maak ik me inderdaad zorgen om weinig maar het knaagt zo, ben er niet gerust op ook al zijn de breedte scheuren nog geen mm breed.
Scheuren kunnen natuurlijk ontstaan maar ook in zon korte tijd zoveel "krimpscheuren".
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Prima verhaal in dat rapport.

Krimpscheuren ontstaan niet alleen in het begin. Er zijn veel oorzaken te bedenken waarom je ze nu pas hebt. Grondwaterverlagingen, trillingen (bouw/verkeer), extreme weersomstandigheden (vochtigheid, temperatuur), enz.

Hou de scheuren in ieder geval een beetje in de gaten, of ze niet groter worden (breder). Hoeken nooit dichtsmeren maar altijd insnijden en evt. kitten. De scheuren in de muren kan je met gaas afdekken en stucen.
 

Mijmke

  • #6
Oke, ik hield de scheuren al een tijdje in de gaten maar ze worden niet breder maar wel langer. Ik heb de scheuren namelijk afgetekend met een potloodstreepje. Is dat ook om ongerust over te worden!
Stel de scheuren worden wel breder, wat moet ik dan doen!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Mocht je van het huis tekeningen cq bestek hebben zou je erachter kunnen komen wat voor een soort muren het zijn. Bij dit soort zaken zijn nogal wat zaken van invloed wat betreft het gedrag van de verschillende materialen waarmee het huis is gebouwd.
 

Mijmke

  • #8
Staat ook in het rapport:

De muren zijn opgetrokken in gipsblokken. De bouwmuren en binnenspouwbladen zijn opgetrokken in kalkzandsteenblokken. De (verdieping)vloeren zijn zogenaamde breedplaatvloeren. De fundering is staal.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
Bekende materialen/funderingswijze irt scheuren :wink:

Wat is het bouwjaar?

Ter info: fundering op staal.
 

Mijmke

  • #10
1979-1980

Je geeft aan dat die materialen vaak scheuren; gevaarlijk (constructie) of geen zorgen maken. Ik vind geen fijn idee, dat er steeds meer scheuren bijkomen in huis. Ik wil dat juist het scheuren stopt (oorzaak aanpakken).
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #11
Oorzaak aanpakken kan niet. Of je moet je huis in een klimaatkamer plaatsen :roll:

Om de scheurvorming te voorkomen moet het stucwerk in alle hoeken losgemaakt worden. Een goede stucadoor snijdt het in net na het stucen. Risicovolle oppervlaktes kan je stucen met wapening.
 

Mijmke

  • #12
Neeeee, nu ook horizontale scheur in 2 binnenwanden en ook getande scheur van bovenkantraam naar hoek plafond. Heb besloten om opnieuw iemand er naar te laten kijken. Geloof best dat er krimpscheuren zijn, maar zoveel in zo korte termijn?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #13
Heel verstandig.
Verzamel ook info over eventuele grondwaterstand veranderingen door aanleg van wegen en kanalen/sloten etc. dicht bij de woning.
Vraag ook even bij een aantal buren of zij er ook last van hebben.
 

Hermanusb

  • #14
Bij onze buren zijn ladingen scheuren ontstaan nadat er spouwmuur isolatie was aangebracht.

Een rekenfoutje van het bedrijf die de spouw volgespoten had.
 

Mijmke

  • #15
Heb ik vaker gehoord, maar daar is bij ons geen sprake van.
 

Schouten

  • #16
Hallo Mijmke,

Inmiddels jaren later, maar ben benieuwd hoe het verder ging. Wij hebben namelijk ook scheurtjes in muren, maar enkele zijn plots langer geworden en enkele millimeters breed.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #17
@ Schouten,

wilt u een nieuw topic aanmaken ?
U zit nu in het topic van een ander en het zou uitzonderlijk zijn wil bi u de constructie etc. hetzelfde zijn, het antwoord van Mijmke is vrijwel zeker niet op uw situatie van toepassing.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu