Scheuren binnenmuur

Goedemiddag,

Zijn er mensen die iets kunnen zeggen over de scheuren in de binnengevel van de schuur? Je ziet onder de bovenste bakstenenlaag een lange horizontale scheur lopen, op sommige plekken lopen ze trapsgewijs door naar beneden en er zit nog een lange verticale scheur in de gevel die helemaal naar de benedenverdieping doorloopt tot aan het beton.

Die lange verticale scheur is er mogelijk door gebrek aan dilitatie? Die horizontale scheuren mogelijk door de werking van de houten spanten die zijdelings op metselwerk drukt? Of metaalwerk waarmee e.e.a. vastzit wat is gaan roesten?

Hoe dan ook, misschien dat jullie met enige overtuiging kunnen vertellen hoe of wat.

Bedankt alvast en een goede jaarwisseling uiteraard :)



20241231_144109.jpg

20241231_143955.jpg

20241231_143928.jpg

20241231_143910.jpg

20241231_143842.jpg

20241231_143826.jpg

20241231_143753.jpg

20241231_143738.jpg

20241231_143705.jpg
 
Lange verticale hebben vaak met verzakking fundering te maken, maar aangezien ze niet doorlopen in het beton en er nog veel meer aan de hand is zou ik mijn kaarten toch zetten op spatwerking van de kap. Wellicht iets voor @Rola
 
En wat doe ik hiertegen, dat probleem met de muurplaat?

Ik wil sowieso metselwerk aan de bovenkant opnieuw metselen maar het moet daarna niet weer gaan scheuren natuurlijk.
 
Hoe ziet het detail bij de muurplaat er precies uit?
Ik zie een strekken laag, ligt die ook op het buitenblad of zweeft deze?
 
Weet niet precies wat je met 'het detail' bedoelt, maar toevallig heb ik een goede foto ivm werkzaamheden buitengevel.

Hij ligt dus blijkbaar over de spouw heen en het buitenblad. Onder de muurplaat zit dan blijkbaar ook nog een stenen laag gemetseld half opgelegd op het buitenblad en half op het binnenblad?
IMG-20241228-WA0005.jpeg
 
Als die horizontale scheur onder de muurplaat er al vanaf het begin in zit, hoeft er niets aan de hand te zijn. Als die scheur groter wordt, dan moet een constructeur bepalen wat voor voorzieningen nodig zijn. Vaak is er dan staal nodig, metselwerk kan maar zeer beperkt zijdelingse krachten opnemen.

Controleer of de muurplaat goed vast zit in de spanten en kopgevel. :idea:
 
Is er een wijziging geweest in de vloerconstructie van de verdiepingsvloer? Want het lijkt mij dat deze balken een groot deel van de trekkrachten op moeten nemen.
 
Nee, naar mijn weten geen wijziging. Zou mij niks verbazen als de scheuren er al tientallen jaren zo op deze manier zitten (schuur is ruim 60 jaar oud). Begrijp niet helemaal in hoeverre de verdiepingsvloer hier van invloed op is?
Het is een oude bollenschuur geweest, volgens mij stouwden ze soms nog weleens aardig gewicht op die verdiepingsvloer.

Controleren of deze muurbalk vastzit?
Je bedoelt of ik er beweging in krijg als ik er met een koevoet onder probeer te komen ofzo? Ik kan de balk daar in die opengebroken hoek aan de buitenkant wel wat zijdelings(?) proberen te bewegen.
 
Een kenmerk van een verbeterd hollands spant is dat de muurplaat naar buiten wijkt. Zichtbaar in uit het lood staand borstwering of een wijkende muurplaat.
Weinig tegen te doen.
 
Deze geeft hier ook uitleg:

De trekbalk zit op vloerniveau, dus niet op het niveau van de muurplaten. Het is essentieel dat de muurplaten goed vast zitten aan de spanten, anders krijgt het metselwerk spatkrachten te verwerken.
 
@IJkenhout
'De trekbalk zit op vloerniveau' daarmee bedoel je de 'hanenkan' dus welke op op een potentiële zolderverdiepingkje hoogte hangt?

Of wordt er bedoelt dat deze constructie op de 1e verdiepingsvloer rust dmv die kappoten?

Ik heb nog even een foto gemaakt van één vd bouten in de muurplaat. Dit zal toch geen bout zijn in die streklaag eronder? Is dit dan een bout die onder die muurplaat met een of andere metalen beugel op binnenblad zit verankert?

Hoe dan ook; kan ik deze scheuren nog herstellen door opnieuw metselen of ontstaan die scheuren dan later vrolijk weer? Ik wil er tzt een voorzetwandje voor plaatsen met isolatie en bovendien mooi afwerken met houten lambrisering.

Gaat mij erom dat de muur stevig is en dat deze horizontale scheuren heel erg tegen mijn gevoel in gaan om zo te laten zitten..?



20250102_141740.jpg
 
Die scheuren ontstaan weer na opnieuw metselen. Je laatste foto is van een muurplaatanker. Google maar om te zien hoe dat eruit kan zien.

De hanebalk is een trekbalk, maar daaronder op vloerniveau zit er ook eentje (namelijk de vloer zelf).

Het gescheurde metselwerk lijkt niet noemenswaardig verplaatst, en dit zal vast niet recent zijn ontstaan. Er is dus hier niet echt een probleem. Dus nogmaals, als de muurplaat goed vast zit aan de spanten hier verder niets aan doen. Draai als je dit niet zeker weet vanaf de buitenkant een paar forse schroeven door het geheel.
 
De horizontale scheuren in de muur (of borstwering) vlak onder de kap ontstaan bijna altijd kort na de bouw. Soms zit een stukje muur of binnenblad ook een paar mm naar buiten geduwd boven de scheur. Ik heb er een aantal keren dichtgesmeerd zonder er verder iets aan te doen in bouw van tenminste 25-30 jaar oud. Meestal kwamen de scheuren dan niet terug en als dat wel het geval was werden ze nooit groter dan ze eerst waren. Het is meestal gewoon wat werking van de kap in de eerste jaren na de bouw. Nogmaals ik zou geen constructieve voorzieningen gaan treffen, dat lijkt me niet nodig (tenzij je ziet dat de scheuren groeien).
 
Laatst bewerkt:
Muurplaat zal dan wel vastzitten met die muurplaatankers. Maar niet aan de spanten zoals jij zegt? Ik zie daar geen verbinding o.i.d. Muurplaat ligt er gewoon achter opgelegd op metselwerk lijkt het.

Heel erg bedankt voor alle feedback. Snap alleen niet wat hier nu een 'verbeterd' hollands spant aan te noemen is als je nog steeds zulke scheuren krijgt. Dat gaat anno nu nog steeds zo?

Horizontale scheuren mbt de muurplaat zijn in elk geval helemaal duidelijk. Maar die oorzaak is ook dezelfde oorzaak van die verticale scheuren dus??



17359080933882146571488808661873.jpg

17359083010095032780834850262141.jpg
 
Het probleem is veroorzaakt door de vorm van het spant.
Doordat de kreupele stijl erg ver van de trekbalk afzit kan het spant te veel vervormen ten opzichten van het metselwerk, de kreupele stijl hoort vrijwel onder de trekbalk te beginnen indien er zoals hier een hoge borstwering is gemaakt.
Verder lijkt de muurplaat ook aan de slanke kant kant te zijn.

Ik verwacht niet dat het probleem groter gaat worden als de kap niet recent gewijzigd is of zwaarder belast, als je het gaat afwerken kan je beter een voorzetwandje voor de borstwering aanbrengen.
repeteren van de scheur heeft niet zoveel zin die komt gewoon weer terug
 
Oke, heel erg bedankt voor de uitleg.
Ik zal het wel zo laten als het is, er komt toch een voorzetwandje voor.

Open voegen naast de blokkeel had deze scheur niet kunnen voorkomen zodat dat hout daar meer ruimte zou hebben om te werken en geen druk op het metselwerk zet?

Laatste vraag hoor, vind dit gewoon interessante kennis om op te doen😂😅
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via