Grote scheur bij hoek binnenmuur

Hallo, ik heb bij het verwijderen van het behang deze grote scheur ontdekt en inmiddels open gekapt. Is zo'n verbinding van stenen normaal en hoe kan ik dit het beste repareren? Moet ik dit met 2 componenten mortel en ankers vastzetten, of gewoon de voegen uitslijpen en weer invoegen? Of toch iets anders?
De oorzaak komt waarschijnlijk door de combinatie van een grote lekkage in het dak, enkelglas in ramen en aardbevingen. Volgens Mijnbouwschade Groningen komt dit door thermische werking en is het verslechterd door de aardbevingen.
Het herstel advies is volgens hun, openkappen en dicht zetten met 2 componenten mortel en wapeningsweefsel. Maar dit advies geven ze voor alle scheuren, ook hele kleine scheurtjes.

20240201_131634.jpg 20240622_184216.jpg
 
De vertanding is op zijn zachtst gezegd niet optimaal uitgevoerd... Ik zou hier versteviging dmv voegwapening toepassing, voor zover dit mogelijk is zo dicht in de hoek.
 
Wat voor een type muur is dit? Dragend/niet-dragend? Zit er een fundering onder?
Die 'vertanding' is waardeloos op z'n minst.

Eerst achterhalen hoe die scheur is ontstaan.

Het is zo'n grote scheur. Eventueel kun je gaten boren vanaf de andere kant.
In de gaten chemische ankers stoppen of wapeningstaal met betonmortel eromheen.
Nog wel een uitdaging om het mortel overal er in te krijgen.

Maar dit alleen doen als je weet waardoor het komt...

1719392208800.png
 
In mijn woning uit 1964 , die ik in 1995 kocht, had ik op enkele hoeken cq aanhechting dwarsmuur aan binnenmuur ook van degelijke scheuren. Een huis zet zich in de loop der jaren en tja dan kan het op bepaalde plaatsen loskomen. Ik heb de scheuren opgevuld met cement en verder een laag roodband erover. En behangen. Het zit nu al 27 jaar. Geen scheur te zien meer.
nb het huis staat op zandgrond en is niet geheid.
 

Gerelateerde klussen

Reacties
4
Weergaven
2K
Binnenmuren, wanden en plafonds
IJkenhout
Reacties
18
Weergaven
2K
Binnenmuren, wanden en plafonds
Nd deventer
Reacties
6
Weergaven
5K
Binnenmuren, wanden en plafonds
Rochelle

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu