Schakelaar werkt niet

Niek.E

  • #1
Hallo,

Ik heb 2 vraagjes. Op mijn zolder heb ik een licht schakelaar hotel geschakeld met een schakelaar op de 1 verdieping. Zie bijgevoegde foto voor de schakelaar op zolder.

1. Ik kan mijn licht nog wel op de 1e verdieping aanzetten maar niet meer aan/uit zetten op zolder. Dit heeft wel gewerkt maar nu helaas niet meer. Als ik de schakelaar op zolder indruk dan knippert de lamp wel iets maar gaat niet aan of uit. Heeft iemand een mogelijke oplossing?

2. Zijn dit soort schakelaars nog te koop? Ik zou er graag 2 vernieuwen.

Alvast bedankt!

Groeten,
Niek.E

656D0E7B-1C18-4C54-A453-CC27A8265116.jpeg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
1) Is er iets gebeurd aan de schakelaars (ook die op de eerste verdieping)? Of is het spontaan gestopt met werken? In dat laatste geval zal de schakelaar defect zijn. Vervang deze zsm! Dat geknipper kan wel eens betekenen dat de schakelaar slecht contact maakt, dat belooft ook niet veel goeds voor de stand waarin hij wel werkt. Een slecht contact is potentieel brandgevaarlijk.

Mocht er wel iets gebeurd zijn (lees: werkzaamheden) wat tot dit probleem heeft geleid dan kan het natuurlijk van alles zijn, misschien zit de schakelaar op de 1e verdieping wel verkeerd aangesloten bijvoorbeeld.

2) Exact dit model niet denk ik, maar er zijn nog genoeg opbouw wisselschakelaars te koop.
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #3
Ik sluit me volledig bij het antwoord van XanderH aan. Als er niet aan de installatie is gewerkt, z.s.m. beide schakelaars vervangen.
Een flikkerend lamp betekent meestal ergens een knetterend contact, wat goed is voor warmte ontwikkeling op een verkeerde plek.
Je kunt hier het een en ander over de wisselschakeling vinden.

Hieronder een schematische voorstelling.
wisselschakeling.jpg

Bij de ene schakelaar komt een bruine en 2 zwarte draden uit de doos, bij de andere 3 zwart draden.
Bij de bruine draad komt de bruine op het rode contact, (kan ook met 'P' of 'F' aangeduid zijn). Bij de 3 zwarte draden komt de zwarte naar de lamp op het rode contact, (kan ook met 'P' of 'F' aangeduid zijn). De andere 2 zwarte draden komen tussen de twee schakelaars op de andere 2 (wissel) contacten, welke maakt niet uit.

Deze opbouwschakelaars zijn, ook wat XanderH aangaf, volop verkrijgbaar.
 
  • Like
Waarderingen: XanderH

Niek.E

  • #4
Bedankt voor jullie reacties! Ik kom er net achter dat de schakelaar naar beiden kanten de lamp aan doet. In plaats van aan/uit. Als de schakelaar in het midden staat dan gaat de lamp wel uit.

Is het mogelijk dat er een kabeltje los zit of verkeerd zit?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Het zou kunnen dat de schakelaar op de 1e verdieping verkeerd is aangesloten. Het schema van @Jules1962 laat mooi zien hoe een wisselschakeling hoort te werken: De schakelaar beneden zet spanning op één van de twee zwarte draden, de schakelaar boven verbindt één van die twee draden met de lamp. Als de schakelaar beneden spanning zet op beide zwarte draden dan krijg je het effect zoals jij beschrijft: De lamp brandt in beide posities van de schakelaar op zolder en knippert even bij omschakelen.

Echter: Je zegt ook dat het altijd heeft gewerkt. Die draad sluit natuurlijk niet zichzelf zomaar aan op een ander contact. Vandaar ook mijn vraag, of er wellicht werkzaamheden aan dit probleem vooraf zijn gegaan??

En in de openingspost schreef je: "Als ik de schakelaar op zolder indruk dan knippert de lamp wel iets maar gaat niet aan of uit." Daaruit haalde ik dat de lamp ook even knipperde als je deze op de eerste verdieping uitschakelde, en vervolgens op de zolder probeerde aan te maken. Dat correspondeert niet met het scenario wat ik nu in mijn eerste alinea schets, maar eerder met een defecte schakelaar op zolder.

Als je het geknipper alleen ervaart wanneer je de lamp op zolder probeert uit te schakelen, en er helemaal niets gebeurt als je de lamp daar probeert aan te maken, dan zou wat ik in mijn eerste alinea schrijf wel eens het geval kunnen zijn. Kun je misschien een foto maken van de schakelaar hier en hoe deze is aangesloten?

P.S. Probeer vooral niet om de schakelaar "in het midden" te zetten, dat is het recept om zeker te weten dat hij zeer binnenkort echt kapot is...
 
  • Like
Waarderingen: Jules1962

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #6
Er zal dan het een en ander verkeerd zitten.
Misschien kun je voor alle duidelijkheid van beide schakelaars een foto maken (zonder kapje uiteraard). Als we maar duidelijk de draden kunnen zien zitten.
Foto's verschaffen vaak meer info dan duizend woorden.
 

Niek.E

  • #7
Ik ga zorgen voor foto’s van beide schakelaars, dat zou zeker gaan helpen!
 
  • Like
Waarderingen: Jules1962

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #8
De kans van slagen is groter.
 

Niek.E

  • #9
Hierbij de foto’s van de schakaars. De eerste 2 foto’s zijn van de schakelaar op de overloop. De laatste 3 van de schakelaar op zolder (welke het niet goed doet).

Ik hoor graag of u hier iets mee kunt en een mogelijke oplossing heeft.

DC3DE1E2-1A39-42BC-9EF8-F1283FD15CA3.jpeg E0FC87CF-B753-43DE-BF32-2E4847F1883F.jpeg 0D065C31-12B2-44BE-B190-35E25DA3BF8B.jpeg 8A528A4C-1E94-442A-8EC5-7FE0D82A2B78.jpeg CBFAFD3A-AC92-4375-BD5F-5DB5A640E395.jpeg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #10
De schakelaar op de 1e verdieping zit verkeerd aangesloten.

De bruine draad moet bij de "L" worden aangesloten, waar nu de twee zwarte draden zijn aangesloten.

De twee zwarte draden moeten aan de andere kant van de schakelaar, ieder op een aparte klem. Één waar nu de bruine zit aangesloten, de andere op het nu ongebruikte contact.

Ik kan me lastig voorstellen dat dit "altijd heeft gewerkt".

Knip ook de draden wat korter af, er is nu te veel bloot koper zichtbaar.

Uiteraard de spanning eraf voordat je er überhaupt iets mee doet.
 
  • Like
Waarderingen: Niek.E, Jules1962 en Krunnie

Niek.E

  • #11
Hartelijk dank, dan zal het bij de vorige bewoners al niet goed zijn geweest en was mijn veronderstelling onjuist.

Ik ga testen of het zo wel werkt.
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #12
Zoals het volgens de foto's is aangesloten, klopt jouw beschrijving. Als je het nu aansluit zoals XanderH beschreef, moet het gewoon werken.
 
  • Like
Waarderingen: Niek.E en Krunnie

Niek.E

  • #13
Schakelaar werkt weer zoals het moet. Bedankt voor jullie hulp!

#Topic kan gesloten worden.
 
  • Like
Waarderingen: Krunnie en Jules1962

Niek.E

  • #14
Wellicht een domme vraag, maar kan iemand mij vertellen hoe deze span haakjes om moeten? Ik krijg de schakelaar niet meer terug.

Alvast bedankt!

thumbnail_IMG_6181.jpg
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #15
Niet gebruiken, als het kan verwijderen en gewoon op de doos vast schroeven met 2 3mm schroeven.
 
  • Like
Waarderingen: XanderH

Niek.E

  • #16
De schroeven die er nu inzitten zijn de schroeven die er al zaten. Zijn deze voldoende?
 

Niek.E

  • #17
Deze schroeven zaten er in:

thumbnail_IMG_6182.jpg
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #18
Als je de haakjes van de schroeven af kan draaien en de schroeven kunnen zonder geweld in de schroefgaten in de doos, moet het gewoon lukken.
Ik had eigenlijk verzonken schroefkoppen verwacht.

Ik ben bang dat deze schroeven het niet gaan worden, moeten over de volle lengte schroefdraad hebben, 3mm.
 

Niek.E

  • #19
U bedoeld normale schroeven welke volledig over de gehele lengte schroefdraad hebben? Want de schroeven gaan wat moeilijk in de gaten van de doos.
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #20
Niet doen, want dan draai je de boel in de doos naar de knoppen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu