Schade door afvoergassen HR ketel

Interesse

  • #1
Hi,

onlangs HR ketel laten plaatsen (4 mnd-en geleden), echter de afvoer is niet goed aangelegd. Er komt condens retour langs de leiding. Uiteraard ga ik dit (professioneel) laten maken, echter ik vraag me af wat de schade kan zijn. Ik las over chemische reacties en een zuur condens water wat eventueel mijn pijp en gemetselde afvoer kan aantasten.

Echter na welke termijn is eventuele schade mogelijk? En in welke vorm?

ben benieuwd,

met vriendelijke groet,

Joost
 

Fiesiekus

  • #2
Langs welke leiding komt het condens?
 

Interesse

  • #3
Langs de uitgaande pijp, dus de pijp waar de uitlaatgassen door gaan. Deze is aangesloten op het kanaal, waar ook de vorige cv was aangesloten.
 

Fiesiekus

  • #4
Het gaat dus om de rookgasafvoerpijp (niet om een leiding); hangt van 't materiaal af; RVS kan daar wel tegen.
 

Pepjo

  • #5
Volgens mij dient een HR-ketel een individuele rookgasafvoer en luchtaanvoer te hebben. Om dat via een gemetseld kanaal te doen lijkt me niet de juiste oplossing.
 

Interesse

  • #6
Allereerst bedankt voor de snelle reactie. Waar het mij omgaat, is of de uitlaatgassen die condenseren in het afvoerkaneel (gemetseld) schade aanrichten, zo ja, binnen welke termijn en wat is precies de impact,


Ik laat het repareren, maar ben benieuwd of de huidige "oplossing" geen (ernstige) schade veroorzaakt...
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #7
Er zal wel een rubber ring van een bocht of pijp niet lekker afsluiten.
 

Fiesiekus

  • #8
Hier klopt iets qua aanleg/uitvoering helemaal niet, de gassen horen via een dubbelwandige pijp afgevoerd te worden. Condensatie in een gemetseld kanaal kan dan niet.
 

Interesse

  • #9
Nee klopt, ik heb ook aangegeven dat ik het via een dubbelwandige pijp wilde, maar volgens de aannemer kon dit zo (nadat alles geinstalleerd was. kortom, is inderdaad verre van vakkundig :)


Daarom laat ik het vervangen door een vakman, echter ik wil weten wat eventuele schade kan zijn. Er komt van de week iemand, maar ik was benieuwd of ik al eerder wat te weten kon komen.

In ieder geval bedankt voor de reacties
 

Pepjo

  • #10
Ik denk niet dat er in 4 maanden zoveel schade is aangericht. Je zult wat last van neersland vocht in het rookkanaal hebben, maar als dat voorheen niet voor open haard of houtkachel is gebruikt zal het wel loslopen.
 

Xr8

  • #11
Een HR ketel dient een afvoer te hebben vanaf de ketel tot aan buiten, met afschot naar de ketel toe, deze dient van begin tot eind goed af te sluiten op de verbinding.

Indien het niet met starre buis gaat is het mogelijk het met flexibele RVS slang te doen. Een HR ketel mag nooit en te nimmer op een bouwkundig kanaal aangesloten worden. Een buis of slang door het bouwkundig kanaal mag dus wel.

Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu