Is een extra pomp in het CV systeem schadelijk voor de ketel?

Badeendje

  • #1
stel dat ik ergens op de retour van de CV een extra pomp installeer en dat deze draait als de ketel niet verwarmt (niet in bedrijf is/uit staat). Is dit dan schadelijk voor de ketel? (Remeha Tzerra Ace 24C)

Reden dat ik dit vraag is het volgende
Ik heb zonnecollectoren en een buffervat van 500Liter. Zodra de CV begint te pompen circuleert het water ook door dat buffervat zodat de retour van de CV gevuld word met warm water, de ketel hoeft hierdoor minder gas te verstoken omdat het water al lekker warm is en niet extra verwarmt hoeft te worden.

de CV leiding gaat vervolgens door een warmtewisselaar en dan de vloerverwarming in.

Wat ik eigenlijk wil doen is op dagen zoals gister (zonnig maar wel koud) zo min mogelijk CV gebruiken, of eigenlijk de verwarming helemaal uit laten staan en met een extra pomp het CV water in beweging houden. de leidingen vullen zich dan met het warme water via het buffervat.

zwaar schematisch ziet het er dan zo ongeveer uit waar dat zwarte bolletje de extra pomp is die ik handmatig op zonnige dagen kan laten draaien
cv.png
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Zet hem dan parallel over de cv ketel met een keerklep in de ketelzijdige aanvoer.

Circuleren door de ketel heeft nl een nadeel als daar een 3 weg in zit blokkeerd deze de pomp, en de wisselaar van de ketel gaat als.radiator werken zodat een deel van je watmte de schoorsteen uit gaat.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #3
bij de meeste ketels kan dit niet ivm de rust positie voor de 3weg klep is vaak in de warmwater stand om de wachtijd te verkorten.
een mogelijkheid om het wel aan te sluiten is gegeven in post #2
 

Lammy1

  • #4
2 pompen in serie is altijd om problemen vragen = basiskennis hydraulica
 

ADDave

  • #5
Lammy1 schreef:
2 pompen in serie is altijd om problemen vragen
Nee hoor dat kan zeker wel = gevorderde hydraulica :wink:

Maar eens, in dit geval gaat het niet werken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu