Sanitair verdeler, tot welke leidingdiameter?

Wamelis

  • #1
Dag mensen,

Bij het plannen van de leidingen zit ik nu te kijken naar warm/koud water. Nu zijn daarvoor sanitair verdelers te krijgen, die wat minder ruimte innemen dan een rij T-stukken.

Die verdelers hebben een 1" ingang en 1/2" uitgangen, en ik vraag me af welke leidingdiameter je daar zonder drukverlies veilig op aan kunt sluiten?

Voor warm water moet ik een leiding van 20 splitsen naar 3x16, voor koud water eentje van 25 naar 4x16 (alles unipipe). De leidingen gaan naar twee wastafels, een bad en een toilet.

Zou dat met die verdelers goed gaan, of zijn T-stukken toch beter?

Dank,
Wim
 

Xr8

  • #2
Neem voor warmwater niet een te dikke leiding. Dit verlengd alleen maar de wachttijd en verspilt water en energie. Als het gaat om het bad te vullen dan kun je overwegen vanaf de ketel/boiler twee leidingen te trekken een dikke voor het bad en een dunne voor wastafel/douche.

Als er sprake is van een stortdouche oid dan zou ik het 20mm laten.

16mm is in de regel voor een normaal bad en douche voldoende.

Succes.
 

Wamelis

  • #3
Leiding ligt er al, ga ik niet meer veranderen :D
Die 20mm voor warm water standleiding heb ik gekozen op basis van veel eerdere posts hier, en het is geen superlange leiding (meter of 4), lijkt me geen probleem.

Ik was benieuwd naar het aftakken naar de verschillende tappunten. T-stukken zijn lastig wegens ruimtegebrek, een sanitair verdeler is compacter. Heb maar eens geprobeerd of die informatie te achterhalen was via de unipipe importeur: dat lukte, het mag (ook al snapte ik niets van de berekeningen die hij ging maken :oops: ). Dat wordt 'em dus.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu