Afstand koud en warmwaterleiding bij gebruik sanitairverdeler?

JWklushuis

 • #1
Ik lees overal dat de warm en koudwaterleiding voldoende ver uit elkaar moet liggen (ivm legionella), bij voorkeur minstens 15cm. Alleen hoe doe je zoiets als je gebruik maakt van verdelers? Hierbij lopen de buizen zelfs achter elkaar langs en zullen ze min of meer dezelfde route naar bijvoorbeeld de douchekraan volgen. Afgaande op de vele online voorbeelden voelt de eis van afstand houden tegenstrijdig met wat er in de praktijk mogelijk is en toegepast worden.

Hieronder enkele voorbeelden die online te vinden zijn. Ik zie niet hoe je zoiets aan zou moeten pakken als je je aan de regels wil houden? Dan moet je de warmwater leiding met een soort omweg door je huis vanaf de andere kant bij de douche aan laten komen ofzo?

1688158187780.png
1688158221598.png
1688158524612.png
 

BigBert

 • #2
Het mooiste is warmwater links om en koudwater rechtsom. Voor de laatste cm maakt het niet uit. Als ze echt meters langs elkaar liggen is er een verwarmingsrisico. Je kunt ook de koude leidingen extra isoleren.
 

JWklushuis

 • #3
Bedankt voor de reactie, ik begrijp dat dit het mooiste is, maar maakt het echt uit? Gezien in de praktijk er overal slechts een kleine tussenruimte aangehouden lijkt te worden
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
 • #4
Tegenwoordig wordt de leiding met doorstroommuurplaten aangelegd, dan is er meer ruimte en weinig kans op legionella. Het meest gebruikte tappunt als laatste aan de leiding aansluiten.

VrGr
 

ADDave

 • #5
In dit geval maakt het niet zoveel uit. Het zijn voornamelijk uittapleidingen.

Ik zou me meer zorgen maken over de kruisende leidingen die te hoog boven de sleuf uitsteken. Als ik de deur zo zie heb je niet veel ruimte meer om de vloer af te smeren.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #6
Ik zou me meer zorgen maken dat er (bijna) geen afschot is in de buizen voor het afvoeren van water.
 

JWklushuis

 • #7
Bedankt @Cvolieboy

(Als de laatste twee de tekst beter gelezen hadden, dan hadden ze gezien dat dit niet mijn situatie is, maar voorbeelden van internet, voor advies over het afschot en de ruimte tot aan de deur zal je dus de maker van deze foto's moeten opsporen ;-))
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #8
Sorry.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #9
JWklushuis schreef:
..dan hadden ze gezien dat dit niet mijn situatie is..
Maar dat is wel het gevolg, wanneer je van het Internet gepikte foto's gebruikt om je eigen vraag toe te lichten.
Mensen zijn heel snel geneigd om niet exact te lezen wat er bij staat en denken dat de foto's bij jouw situatie horen.
Bovendien staat op vrijwel alle op het Internet geplaatste foto's copyright, dus wat je doet is eigenlijk niet zoals het hoort!
Om dan een beetje te gaan zitten zeveren over de beantwoorders die dat verkeerd geïnterpreteerd hebben is alleen maar afleiden van je eigen vraag! Ik vind het 'sorry' van @Wgb dan ook niet echt op zijn plaats.
 
Laatst bewerkt:
 • Like
Waarderingen: ADDave

JWklushuis

 • #10
Het was met een knipoog hoor Kees, niets aan de hand. Bedankt voor de input allemaal!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu