Sanitaire verdeler!

Marcel11

  • #1
Hallo Forum,

Inmiddels komt het leggen v/d waterleiding eraan. De waterleiding gaat volledig via het plafond(begane grond, zie topic: https://www.klusidee.nl/Forum/topic/vragen-over-isolatie.110799/ tussen de gipsplaten en steenwol.
Het idee is om net als bij de cv die komen gaat, de kunststof leidingen aan te sluiten op een (sanitaire) verdeler. Het gaat om 4 wastafels, 2 douches, fontein,wc, keuken, aanvoer cv. Voordeel: geen koppelingen boven het plafond(gezien het aantal bang voor problemen in de toekomst) Nadeel: meer buis.
Nu is er al veel gelezen over condens maar toch blijft er onduidelijkheid, vraag is dan ook:

Zijn die leidingen van zichzelf geisoleerd? Zie overal de leidingen(maar dan gekoppeld dus minder buis) zonder buisisolatie weggewerkt worden in plafonds.
Moet er extra aandacht aan worden besteedt(alle kunststofleidingen isoleren) of toch maar de leidingen koppelen?
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #2
De voorschriften voor water zijn anders dan u hier voorstelt.

U moet voorkomen dat er doodeind leidingen kunnen ontstaan.

Hiervoor bestaan bijvoorbeeld doorstroom muurplaten en aan het einde van de leiding moet een verbruiker aangesloten zijn die minimaal dagelijks meerdere keren wordt gebruikt.

Zo voorkomt u dat er legionella of andere ziekte kiemen in het leidingwerk ontstaan.
Ook met isoleren van de leidingen moet gekeken worden naar snelle afkoeling naar beneden de 25°C voor de warme waterleiding en voorkomen van opwarming voor de koude waterleiding.

En zo zijn er nog vele zaken aan te dragen waar een goede water installatie wettelijk ook aan moet voldoen.

Of de leidingen van koper of kunststof worden gemaakt is niet belangrijk als het maar KIWA goed gekeurde materialen zijn.

Vr Gr en succes ermee
 

Marcel11

  • #3
Bedankt voor de reactie tot dusver.

Ik heb inderdaad gelezen over legionella en de voorschriften. Vreemd dat het waterleidingsysteem voor de bovenetage vol zit met doodeind leidingen, namelijk logeerkamers die niet/nauwelijks gebruikt worden. Geen problemen.

Bij doorstroom muurplaten zouden dan 4 sleuven per kamer/douche gemaakt moeten worden en de leidingen van de ene kamer naar de andere zodat er een lus ontstaat? Is dit niet wat overdreven voor een woonhuis net als elke dag de kraan openzetten van de logeerkamers? Heb dit nergens gezien of gehoord, alle leidingen die ik heb gezien zijn koppelingen aan een hoofdleiding( 20 naar 16). Waar het mij dan ook omgaat is de kans op condens bij de keuze tussen koppelingen in het plafond enerzijds of een groot aantal buizen naar een verdeler anderzijds. Wil geen problemen krijgen met de balkenlaag.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu