Aanleg waterleiding: sanitairverdelers en leidingdiktes

-joost-

  • #1
Hallo,

Ik wil gaan starten met de aanleg van waterleidingen en heb daarvoor een ontwerp gemaakt zoals in bijgevoegde afbeelding. Het ontwerp is gebaseerd op de gedachte dat ik geen ingestorte koppelingen wil hebben en daarvoor heb ik op bereikbare plaatsen een sanitairverdeler ingetekend, die onderling verbonden zijn met 25mm uponor. Alle gebruikers worden in principe vanaf die verdelers gevoed met 16mm uponor. De enige uitzonderingen daarop zijn dat ik een 20mm leiding laat lopen naar 2 wasmachines en dat ik naar de keukenkraan (wat met zo'n 13m de langste verbinding is) vrijwel volledig in 16mm uitvoer om de wachttijd zo kort mogelijk te houden.

Ik heb hierover een paar vragen:
  • Is 16mm voldoende voor alle aansluitingen? Of moet ik bijvoorbeeld voor douche of bad een grotere diameter hanteren? Er komt geen regendouche maar we willen uiteraard wel comfortabel kunnen douchen.
  • De sanitairverdelers van Uponor bestaan uit een relatief open dikke pijp met 1/2" klemkoppelingen voor de verbruikers en 1" draadfittingen voor de doorvoeren. Ik krijg een niet heel warm gevoel bij verschillende soorten koppelingen (zoveelmogelijk pers lijkt me het veiligst). Een alternatief zou zijn om een aaneenschakeling van T-stukken toe te passen, maar ik verwacht dat minder goed doorstroomt dan zo'n verdeler. Hoe denken de experts daarover?

waterleiding_schema.png
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #2
De dikke leiding naar de wasmachines zou wel eens tegendraads kunnen werken. Je krijgt dan plotselinge drukvallen in de leiding als een wasmachine water nodig heeft wat je zeker zult merken in de douche die op dezelfde leiding zit en mogelijk op andere punten. Die wasmachineleiding één maatje dunner maken scheelt misschien iets van een halve minuut extra op een wasbeurt, maar geeft wel meer comfort bij de andere verbruikers.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #3
Ik zie dat u een waterontharder hebt ingetekend en daarvloer de kw voeding van de boiler weghaalt, ik zou de boiler ook voeden met (deels) onthardwater zodat u ook het warme water hebt onthard.
Zorg er wel voor dat de ketel gevuld kan worden met NIET onthard water, het mooiste is een aparte leiding voorzien van een wasmachine kraan van voor de waterontharder tot bij het vulpunt van de cv installatie
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
Waarom moet de boiler gevuld worden met NIET onthard water ??
 

-joost-

  • #5
De fabrikant van de boiler (Nibe) vereist een dat de boiler wordt aangesloten zonder een waterontharder. Anders vervalt kennelijk de fabrieksgarantie.
 

-joost-

  • #6
Ik hoopte eigenlijk die terugval qua druk te kunnen remmen door de laatste meter naar de wasmachine uit te voeren in 16mm. Ik weet niet of dat daarvoor effectief genoeg is.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

-joost-

  • #7
Heeft er nog iemand een idee wat de voor- en nadelen zijn van de keuze: een sanitairverdeler of een netwerkje van geperste t-stukken?
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #8
In sommige CV ketels mag onthard water, in andere niet. De lagere zuurgraad van het ontharde water tast bepaalde materialen aan. CV ketel fabrikanten hebben in hun installatievoorschrift--of soms in de garantievoorwaarden--staan of de CV installatie met regulier kraanwater, of onthard water gevuld moet/mag worden. Dat verschilt per merk.

Wat betreft de sanitairverdeler, ik heb zelf een sanitairverdeler voor koud water waarop kranen gemonteerd zijn voor elke afgaande leiding. Erg handig om bepaalde strengen af te sluiten.
 

Jochem_V

  • #9
Ha Joost,

Ik ben zelf ook bezig met het vervangen van de waterleidingen en zie overeenkomsten met jouw situatie.
Heb je uiteindelijk gekozen voor de sanitairverdelers (met of zonder kranen) en hoe bevalt dat?

Hoor graag!

Jochem
 

-joost-

  • #10
Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om wel dit design te volgen, waarbij dus op een paar centrale plekken alles bij elkaar komt. Maar ik heb het wel allemaal gekoppeld met geperste t-stukken en dus zonder kranen.
Ik heb wat meer vertrouwen in perskoppelingen dan in de combinatie van pers/schroef/knel koppelingen die je krijgt bij het gebruik van Uponor sanitairverdelers.
Ik heb afgezien van de kranen omdat ik verwacht die in de praktijk zelden dicht te zullen draaien om een streng af te sluiten. Voor het zeldzame geval van lekkage of uitbreiding draai ik de hoofdkraan wel dicht.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu