Samsung Vitality CK95 combimagnetron doet niks meer

Pebbeltje

  • #1
Hallo

Afgelopen week is onze Samsung Vitality CK95 er volledig mee gestopt. We hadden twee overheerlijke broodjes opgewarmd in magnetron en wilden nog iets warm maken. Maar nee... deed niks meer... display zwart, lampje uit, geen contact, andere stopcontacten geprobeerd...geen resultaat. Wie weet wat dit zou kunnen zijn? Is ie overleden of nog te herstellen?
 

Pepjo

  • #2
Zit er geen interne zekering in ? Gebruiksaanwijzing ?

Omdat een magnetron met grote spanningen en straling werkt, die ook na uitschakeling nog aanwezig zijn, geven we op dit forum geen advies over het zelf repareren van magnetrons.

Dit om de veiligheid van de gebruikers te beschermen.

Het beste advies is dus : breng het apparaat, als er geen zekering vervangen kan worden, naar een reparateur.
 

Pebbeltje

  • #3
Het vervelende is dat ik niet weet waar ik zou moeten kijken voor zekeringen. In de gebruiksaanwijzing staat hierover niks vermeld...het is een erg simpele gebruiksaanwijzing met weinig specificaties e.d. De problemen die ze beschrijven gaan alleen over fonk- en condensvorming....

Daarbij begrijp ik dat jullie geen adviezen geven over het repareren van dingen. Ik neem liever een andere magnetron dan dat ik een megaschok krijg... :S
 

Pebbeltje

  • #5
Dank je wel, ik zal daar eens gaan snuffelen.
 

Pebbeltje

  • #6
En wat zegt Samsung op mijn vraag waar de zekering zou kunnen zitten:

Neem contact op met uw leverancier en overhandig de originele aankoopbon.

En eigenlijk heb ik daar dus geen zin in aangezien me dat dus reparatiekosten gaat kosten...

Weet echt niemand waar de zekering zou kunnen zitten?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Een defcte zekering NA gebruik komt vaak door defecte deurschakelaars.
De beveiliging is zo gemaakt dat als de deur contacten niet in de juiste volgorde gesloten worden er een kortsluiting ontstaat.
Omdat de deur een kwetsbaar punt is in de stralingsdichtheid is dit niet te herstellen voor een leek.
Een nieuwe zekering plaatsen zal dus niet veel opleveren, zodra je de deur sluit vliegt hij er toch weer uit.
De zekeringen zitten in de magnetron en zijn niet vanbuiten te bereiken.
 

Toon

  • #8
En dat is de reden dat we geen adviezen geven voor het zelf repareren van magnetrons. Voor je eigen veiligheid: Breng het toestel naar een reparateur.

Hiermee einde topic.
 

Rfbroek

  • #9
Pepjo schreef:
....Omdat een magnetron met grote spanningen en straling werkt, die ook na uitschakeling nog aanwezig zijn,....
Straling die aanwezig blijft??? Dat bestaat niet.

Wat wel kan is dat er spanning blijft staan op de condensator, maar dat komt ook voor in wasmachines en daarin adviseren jullie gek genoeg weer wel.

Enige wat echt gevaarlijk is met magnetron is aanzetten zonder afscherming en/of electrocutie door de hoogspanning van de buis tijdens gebruik.

Ben het er WEL mee eens dat je aan magnetrons echt NIET moet sleutelen als je niet weet wat je doet. Maar dat geldt eigenlijk voor alle wit- en bruingoed.

Groetjes Ronald.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #10
Het gaat niet om de straling die aanwezig blijft, maar (inderdaad) de spanning op condensator(en) . Die spanning is beduidend hoger dan die in wasdrogers, en daarbij komt, dat op de condensator van een wasdrogermotor onder normale omstandigheden geen spanning blijft staan. Die vloeit weg via de motor.

In de meeste wasmachines komt helemaal geen motorcondensator voor. De enige condensator op 230 V zit in het onstoorfilter, en die heeft een dermate lage capaciteit (en meestal een ontlaadweerstand) dat daarvan geen risico's te verwachten zijn.

Straling gaat er vooral om, dat een magnetron na reparatie weer goed gemonteerd moet worden, en de eventueel uitterdende straling kan eigenlijk alleen gecontroleerd worden met een daarvoor geschikt meetinstrument.

Het is via een forum onmogelijk om aan te geven hoe zo'n magnetron betrouwbaar gedemonteerd en weer gemonteerd moet worden, dus op zodanige manier dat na hermontage geen straling uittreedt.

Daarom worden op dit forum géén aanwijzingen gegeven om zelf magnetrons te repareren.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu