Koelvriescombi Samsung RL34RCSW koelt niet

Tseeble

 • #1
Beste Allemaal,

Vandaag hebben we vastgesteld dat het koelkast gedeelte van onze koelvriescombi het niet meer doet, of nauwelijks. Vriezer doet het prima.

Het gaat om een Samsung RL34RCSW aangeschaft in mei 2012.

We hebben al een aantal oplossingen proberen te vinden. Éen ervan is de koelkast voor 30-60min uit laten en weer aan zetten (wat we nu doen). De ander is het vriesgedeelte ijsvrij maken, maar daar heeft nooit ijs in gezeten. Wel zijn er twee lagen in de achterwand, van welke op de tweede een heel dun laagje zit.

Daarnaast is het opgevallen dat maandag ochtend het display van onze oven-magnetron combi, zowel als die van de koelkast, gereset was. Het lijkt op een stroomstoring die in de nacht van 3 op 4 december 2017 moet hebben plaatsgevonden (Tilburg, Oud-Zuid). Dit kan er iets mee te maken hebben, gezien het toen al op viel dat de koelkast minder koud was dan normaal.

Ook hebben we gevoeld aan het rooster achter de koelkast, deze leek niet super heet te zijn.

We hebben nu maar ons eten op het balkon gezet, toch een voordeel aan dit koude weer.

Hopelijk weet iemand hier raad mee. Alvast bedankt!
 

Tseeble

 • #2
Het was inderdaad zo simpel als de koelkast enige tijd uit zetten en dan weer aan! Gelukkig. :D
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
 • #3
Ik ben bang dat dit probleem toch weer terugkomt, vaak wijst het op een tekort aan koudemiddel.

Houd het even goed in de gaten!
 

Tseeble

 • #4
Helaas doet de koelkast het sinds vannacht inderdaad niet meer. Zelfde probleem. Kun je koudemiddel zelf relatief gemakkelijk bijvullen? Waar haal je zoiets?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #5
Koudemiddel kun je zelf niet bijvullen.

Dat is een zeer gespecialiseerde klus die alleen koeltechnici en daarvoor opgeleide witgoedtechnici beheersen. Bovendien heb je daarvoor speciale apparatuur nodig om eerst de leidingen helemaal leeg te halen (vacumeren) en vervolgens weer te vullen. En nog meer handelingen die ik als leek op dat gebied zelf ook niet kan opsommen.

Bovendien zou je moeten weten waardoor dat tekort is ontstaan. Is het door een lekkage ergens in het systeem, dan is het ondoenlijk de oorzaak ervan te vinden.

En een dergelijk probleem kan ook veroorzaakt worden door een verstopping ergens in de koelleidingen. Het is dus niet altijd alleen maar bijvullen waar het om gaat.

In het algemeen is het niet lonend een koelkast die door dergelijke oorzaken niet meer werkt nog te laten repareren. De reparatie zal veelal duurder uitkomen dan een gloednieuw exemplaar! :(
 

Tseeble

 • #6
Helaas, dat vreesde ik al... Dan wordt het maar Tweakers e.d. bezoeken voor een goeie nieuwe koelkast die hopelijk langer mee gaat dan 5 jaar. Toch bedankt allemaal!
 

Tseeble

 • #7
Nog één vraag, om toch zeker te weten dat het klaar is met deze koelkast. Ik zag op de achterkant, waar het koedemiddel reservoir en dergelijke zitten, op een paar kabels een soort witte oxidatie aangekoekt. Wijst dat ook op een koudemiddel lek? Ik heb hierbij de foto's gevoegd die laten zien hoe het er achterin onze koelkast uit ziet.


Alvast bedankt voor jullie inzicht!
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
 • #8
Nee is gewoon een soort van koperoxidy en door het solderen.
Koeling van het koelgedeelte moet komen van het vriesgedeelte , waarschijnlijk draait de ventilator die de koude lucht daar naar toe moet sturen niet meer.
Achterwand eens demonteren van het vriesgedeelte als deze geheel bevroren is draait de ventilator niet meer.
Uitzetten voor 6 uur is te weing , kan wel 2 dagen duren.
Is je typenummer niet trouwens rl34egsw?
Op dat nummer kom je wat meer info tegen.
 

Tseeble

 • #9
Ik heb misschien gevonden wat je bedoeld. Achter de dubbele achterwand is alles bevroren. Is dat wat de doorstroom van koude lucht belemmerd?

Ik probeer het nu sneller te ontdooien met een föhn.
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
 • #10
Ja lijkt me wat veel ijs, check ook het dooiwatergootje of deze niet bevroren is en dat de fan kan draaien.
 

Tseeble

 • #11
Nou hij lijkt het weer te doen maar ik ben benieuwd of het zo blijft. Bedankt voor het advies! :)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu