(rvs buis door) valbrenta kanaal

Thelen

  • #1
Beste Allen,

Ik wil graag onze nieuwe houtkachel laten branden. Met de bouw van ons huis in 1975 is er een valbrentakanaal aangebracht. Deze loopt achter de badkamermuur, en zichtbaar in een nis van ca. 40 cm breed. Het vreemde is dat de valbrenta blokken niet omkokerd zijn, maar gewoon zichtbaar is zijn, en echter wel onbereikbaar in een nis achter de badkamermuur, zodat ik deze niet kan omkokeren. Ook hebben ze met de bouw de blokken niet zo netjes gestapeld, ik zie er eentje met een rand in het kanaal van ca. 2cm verschoven zitten.

Nu is eigenlijk mijn vraag, kan dit allemaal kwaad ?

Als alternatief heb ik bedacht mogelijk een RVS buis (mijn voorkeur heeft dit boven flex, door de stevigheid en gladheid) van 125mm in het valbrenta kanaal te maken. (valbrenta kanaal is 168mm) Ik vraag me hierbij af of ik nog isolatiemortel in de resterende ruimte moet storten ? Dit lijkt mij vrij lastig omdat de schoorsteen erg moeilijk bereikbaar is van bovenaf (kan alleen via het dak van de buren en dan met een laddertje) - dus als dit niet nodig is zou dat veel ellende schelen, en het lijkt mij niet zo makkelijk instorten in de paar cm die over is.

Alvast hartelijk dan voor het meedenken !
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #2
Een vablenta kanaal moet officieel omkokerd worden met, bv een yton wand of een klamsteen,[een steen op de kant. de ruimte tussen het vablenta kanaal en wand moet dan opgevuld worden met bv perlite of vermuculite, om te zorgen dat met evt spanning niet een helft naar buiten valt.ga je een buis of flexibel door het kanaal heenbrengen dan valt die spanning weg waardoor dat gevaar niet zo snel meer ontstaat. ook horen de blokken met kit en niet met specie in elkaar gezet te worden, en de blokken moeten ook vrij door de vloer kunnen bewegen. houd er rekening mee dat als je er vaste buis inzet dat je te maken krijgt met behoorlijke uitzetting van het materiaal.een vablenta kanaal is redelijk isolerend dus je hoeft niet perse korrels te gebruiken tussen de buis en de vablenta blokken,al is het wel aan te bevelen als je een heel erg zuinige kachel krijgt.
 

Thelen

  • #3
Bedankt voor je antwoord !

Toch nog een andere vraag; hoe zou ik dat uitzetten kunnen opvangen ? Ik zit eraan te denken om aan mijn plafond waar de kachel zich op aansluit een vloerplaat te maken vast aan het plafond, dan de buis door het valbrenta kanaal, en bovenop de schoorsteen een topplaat.

Hiermee zit de buis ingeklemd...is het een idee om het onderste gedeelte van de buis met het bovenste te verbinden middels een paspijp ? Dan schuiven de buizen wat meer of minder in elkaar bij uitzetting ?

Misschien heeft iemand een beter idee...ik ben een beginner :oops:
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #4
Dan de paspijp bovenin vast aan de topplaat dan kan de rest van de buis uitzetten en weer krimpen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu