RVS dubbelwandig rookkanaal als renovatiekanaal?

Boukehj

  • #1
Hallo,

Ik heb een woning met een gemetselde schoorsteen (met open spouw). Het rookkanaal is loodrecht, zo'n 20 bij 20 cm vierkant, ongeveer 4 meter lang (bungalow, de massale schoorsteen steekt zo'n 1 meter boven het plat dak uit).

Ik wil een houtkachel gaan plaatsen. Het moet een 9 kW kachel worden, een gesloten systeem (haalt lucht via een pvc buis van buiten). Ik heb nl. een wtw.

De kachel heeft een rookkanaal van 150 mm nodig.

Nu lees ik allemaal adviezen over dubbelwandige, of dubbelgewikkelde, flexibele buizen, wel of geen korrels er omheen, etc. Ik snap inmiddels dat de binnenbuis in ieder geval geheel glad moet zijn.
Is het mogelijk om een (star) RVS dubbelwandig rookkanaal te gebruiken? Ik kom dat eigenlijk alleen als nieuwbouwoptie tegen. Zou ook bij zo'n buis gebruik gemaakt moeten worden van korrels rondom de buis?
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #2
Dat gaat waarschijnlijk niet lukken, een dubbelwandige buis van 150 met een niet al te dikke isolatie is toch al snel 20'5 cm. daar komt dan de klembeugel nog bij.soms wordt er ook wel enkelwandige starre rvs buis gebruikt, dit zou dus evt ook kunnen,en houdt dan rekening met uitzetting van de buis, gebruik dan wel rvs 316 en niet 304.of flexibel geribbelde buis zo ie zo omkorrelen, dubbel gewikkeld hoeft niet maar mag wel[ beter om hel wel te doen] .hoe hoger het rendement van de kachel hoe belangrijker het is om je kanaal goed op temperatuur te houden.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu